Löpning Kost & Näring 52 inlägg 8003 visningar

Bregott vs Milda

1967 • Åhus
#1
19 maj 2011 - 10:11
Gilla
Hade en diskussion hemma ang vilket smör som var nyttigast att ha på mackan.
Själv föredrar jag Milda.
Men vilket är nyttigast/ bäst ?.
< < < 1 2 3 > > >
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#2
19 maj 2011 kl 10:22
Gilla
Skämtar du? Bregott så klart.

Läs lite här: www.kostdoktorn.se
#3
19 maj 2011 kl 10:30
Detta inlägg har raderats
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#4
19 maj 2011 kl 10:36
Gilla
Milda är inte smör, det är ett margarin. Här har du någon som verkligen engagerat sig i frågan:
http://miljobloggaktuellt.wordpress.com/2009/03/19/smor-eller-margarin-fett-inlagg/

Handlar iofs inte om vilket som är nyttigast men ganska intressant läsning är det ändå.
1965 • Kungsholmen
#5
19 maj 2011 kl 10:44 Redigerad 19 maj 2011 kl 10:45
Gilla
Definiera nyttigt.

En definition skulle kunna vara att ta en blandning människor med olika kost och be hälften använda milda och hälften bregott i ett par år och i övrigt äta som vanligt och sen se hur friska folk var (även kolla blodtryck, blodsocker, blodfetter, och andra markörer för risk för framtida sjukdomar). Jag tror det skulle vara oerhört svårt att se någon effekt av detta och då är ju båda lika nyttiga.
1969 • Åkersberga
#6
19 maj 2011 kl 11:02
Gilla
Strunta i mackan...
1965 • Kungsholmen
#7
19 maj 2011 kl 11:03
Gilla
Äta direkt ur paketet?
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#8
19 maj 2011 kl 11:13
Gilla
Håller med om att "Skämtar du?" nog är det bästa svaret på frågan.

Väldigt intressant han de försöker dölja att de har med palmolja genom att kalla det "vegetabiliskt fett" i innehållförteckningen (medans solros, linfrö och rapsolja skrivs ut).

Peter P: Ja, och en definition på vilket berg som är högst är att se om man kommer till toppen på 5 miniuter eller inte. Försökerpersonerna får testa både Himmelsberget och Mount Everest. Men din logik har vi nu bevisat att de är lika höga eftersom inga personer kom upp till toppen oavsett berg.

Att man med ett visst test inte kan visa en grej är inte samma sak som att det inte är så.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#9
19 maj 2011 kl 11:31
Gilla
Som någon sa:
-När det kommer till vad jag har på mackan, litar jag mer på kor än kemister..
#10
19 maj 2011 kl 11:42
Detta inlägg har raderats
1972 • Helsingborg
#11
19 maj 2011 kl 12:26
Gilla
Bregotts innehållsförteckning ser ut såhär:

Grädde, rapsolja, salt 1,2 %, mjölksyrakultur, vitamin A och D



Mildas innehållsförteckning ser ut så här:

Vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, E 471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.
1965 • Kungsholmen
#12
19 maj 2011 kl 13:16 Redigerad 19 maj 2011 kl 13:17
Gilla
Mattias: Nu är du helt ute och cyklar. Det jag vill veta som människa är ju om det nyttiga/onyttiga påverkar mig, inte om det i teorin är "onyttigt" eller hos en skock "renläriga fanatiker" anses innehålla fel ingredienser.

Det enda intressanta är ju om det har någon praktisk betydelse. Resten är religion.

Och höjd är ett vädefinierat objektivt mått, vilket nyttigt inte är. Definiera gära "nyttigt" så vi har något att diskutera kring.
1976 • Sollentuna
#13
19 maj 2011 kl 14:08
Gilla
Peter, många bäckar små ;)

Varför välja nåt dåligt när man har ett val? Om vi konsumenter väljer det naturliga alternativet får vi fler sådana produkter.

Personligen äter jag mer bregott än macka när det väl blir :)
1965 • Kungsholmen
#14
19 maj 2011 kl 14:14
Gilla
Claes: Problemet är ju att ingen definierat VAD som är dåligt/onyttigt.
Är det E-nummer, eller typ av fett som är boven i det här fallet? Ni måste vara tydligare för en person som mig som inte hänger med i modet. Förr var det smör man skulle undvika som pesten, är det margarin nu?
Varför? Och hur vet man det?
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#15
19 maj 2011 kl 14:46
Gilla
Ja och vad hände med dagens samhälle när vi skulle skära ner riktigt smör/fett och ersätta detta med lightprodukter. Viktväktarna stod och jubla för så många medlemmar har de aldrig haft.

Härligt när industrin kan glädja sina ägare på folks hälsa, love it ;)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#16
19 maj 2011 kl 16:39
Gilla
Jag gör som Micke och litar på kossorna. Något som är gjort av olja och luktar och smakar som smör känns som en för mig tveksam produkt (lite som att använda parfym för att dölja svettlukten). Innehållsförteckningar är också ofta avslöjande, låt den gärna vara kort även om inte alla E:n är onyttiga. Det verkar dock finnas vissa miljömässiga fördelar med ett bättre margarin (utan palmolja) enligt Anders länk. Därför är mitt råd: Bre det på mackan som du tycker är godast. Själv äter jag Bregott eller vanligt smör på mackan och är nöjd så;-) Att äta så lite processad mat som möjligt låter åtminstone för mig sunt.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#17
19 maj 2011 kl 21:04
Gilla
Inget av 'smören' som diskuteras här här ju smör, egentligen, även om Bregott kommer närmast...

Men om nu den raffinerade vegetabiliska olja är boven som gör Milda onyttigare än Bregott, varför inte äta riktigt smör istället? I välsorterade butiker finns ju dessutom numera alternativ till Arlas smör, om man vill ha omväxling. Då slipper man helt den vegetabiliska oljan, och kan köpa kallpressad rapsolja (eller olivolja) istället, det är goda och nyttiga vegetabiliska oljor :)!
1969 • Amsterdam
#18
19 maj 2011 kl 22:59
Gilla
Ekologiskt smör! Ställ det i svalen så håller det sig bredbart.
#19
19 maj 2011 kl 23:06
Detta inlägg har raderats
N/A
1964 • Nybro
#20
20 maj 2011 kl 00:07
Gilla
Hur gör man då om man har en laktosintollerant ungdom i hushållet och vill välja bort margarinet, det finns inget alternativ vad jag vet?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.