Löpning Tävlingar & Motionslopp 2 inlägg 408 visningar

2,2 mil på 2 tim 17 min

1965 • Kalmar
#1
4 november 2007 - 17:12 (Redigerad 4 november 2007 - 17:14)
Gilla
Jävlar bra det är att man kan mäta exakt sträcka via detta forum:-)
Tror jag hittat den fart som jag ska hålla på Sthlm marathon.
mitt mål är att komma in på under 5 timmar iaf utan att stanna eller dylikt, allt som blir bättre än det blir jag skitglad för.
Träna nog fel innan, har bara tränat seriöst c.a 4-5 mån, första 2 månaderna så försökte jag springa långpass varje gång,vila bara nåndag då och då, blev nog övertränad, fick vila 2-3 veckor helt:-(
Nu senaste månade så har jag kört 2 lopp om 7-10 km i hög fart, sen endast 1 långlopp i veckan...det känns bra, man behöver nog återhämta sig mera efter varje sådant, gick nog ut lite för hårt.
Tränar NU ungeför enligt rekomendationer på www.marathon.se
Hade jag inte läst på sånna här forum så hade jag förmodligen överdrivet min träning, vilket som vanligt hade resulterat i att jag hade fått ta nån lång paus då och då helt i onödan, nu känns det som om jag kanske kommer att klara maran, lixom lyckas pricka in formtoppen just den dagen.
MÅSTE man lägga in typ intervallträning för att bli en måttligt bra långdistansare?
Tycker det e tråkigt, hoppas det räcker med högt tempo i mina korta pass, nån som vet?
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
4 november 2007 kl 18:04 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Man *måste* inte lägga in intervallträning för att klara ett marathonlopp eller bli en "måttligt bra marathonlöpare".

Kan själv tycka att många träningsprogram man hittar i böcker och på Internet är väl elit- och tävlingsinriktade även om de påstår sig vara för "nybörjare" och/eller för måltid om 5 timmar resp. 4 timmar.
Ibland undrar jag faktiskt om de som skriver dessa program egentligen har en aning om hur en "medelålders" utan elitkarriär bakom sig ska och bör träna. Tror helt enkelt att de ritar sina "egna program fast lite enklare" med inriktning på 20-25-åringar. (Detta är min reflektion, jag gör inte anspråk på att den är korrekt, andra kan tycka annorlunda och ha minst lika rätt.)

Jag kör efter devisen; träna först efter mängd/distans (dvs för att klara ett marathonlopp) därefter träna för att öka farten och kapa tiden. Och det är först då (andra fasen) som intervaller egentligen behövs. Har tidiagre tränat en del intervall men känner att återhämtningstid och skaderisk ökar. Kör numer distans i *lugnare* tempo och ibland viss tempo-/fartträning, intervall exempelvis (bara för att jag inte kan låta bli, för det känns trots allt ganska bra ...).
Men, att köra distans utan intervaller lär vara ett bra recept att "klara ett marathonlopp". (Fråga Maffetone-anspråkarna t.ex.)
Kan rekommendera att kolla in Hal Higdons träningsprogram (www.halhigdon.com) som är "framtagna" för Chicago marathon. De undviker intervaller i de flesta träningsprogram utom för "advanced".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.