14 maj 2010 kl 16:00
"Vart tar löparens energi vägen?
En medeldistanslöpare måste främst lita till energi som frigörs genom förbränning med syre. Om man springer med konstant fart, säg 6 m/s, så är rörelseenergin för kroppens tyngdpunkt ungefär konstant. Springer man på en horisontell bana ändras inte heller lägesenergin. Likväl krävs det en avsevärd effektutveckling, kanske 350 W "nyttig effekt", för att genomföra loppet. Vart tar energin vägen?
Vi uppskattar först arbetet mot luftmotståndet. Den bromsande kraften approximeras med
F=0,5CA(rå)v-kvadrat
Låt luftens densitet vara rå=1,3 kg/kubikmeter, löparens tvärsnittsarea A=0,6 kvadratmeter, författarn C=0,5 och farten v=6 m/s. Man får F=7 N. Det kan tyckas vara en helt försumbar bromskraft - mindre än vad som motsvarar tyngden av ett kilogram. Men effekten som kan skrivas P=Fv är ändå så stor som 6*7 W=42 W.
En annan källa till energiförluster för löparen är att kroppsdelar måste accelereras, gång på gång. Benen och armarna förs ju fram och tillbaka. Antag att man på 1 sekund tar 3,5 löpsteg. När foten berör löparbanan har den ingen fart relativt marken. Skosulan glider inte mot banan. Under löpsteget måste sedan den fria foten föras framåt snabbare än kroppens medelfart. Även andra kroppsdelar accelereras. Antag att i genomsnitt 5 kg kroppsdelar accelereras från vila till 5 m/s, och att detta upprepas 3,5 gånger per sekund. Ur uttrycket 3,5mv-kvadrat/2 räknar vi ut att man måste tillföra energin 219 J. Effektbehovet är alltså ca 200 W. Det skulle vara mycket komplicerat att föra en noggrann beräkning av effektåtgången för att röra benen och armarna vid löpning. Vår beräkning visar ändå att en avsevärd del av löparens frigjorda energi går åt till sådana rörelser ett inte helt oväntat resultat eftersom energin "måste ta vägen någonstans".
Till slut beräknar vi den energi som går åt för att, under varje löpsteg, låta kroppens tyngdpunkt röra sig upp i en kastparabel. Vi antar (något felaktigt) att inget av den energin kan återvinnas genom elasticitet i kroppens leder och muskler. Med 3,5 löpsteg per sekund, en höjning av tyngdpunkten med 5 cm för varje löpsteg (ett typiskt värde) och en kroppsvikt på 70 kg, blir effektbehovet 3,5*0,05*70*9,8 W=120W. Det är uppenbart att kroppens tyngdpunkt rör sig i en mycket flack bana. Man får inte låta lura sig av bilder som visar hur högt löparens fötter är över banan under löpsteget eftersom benen då är böjda. "
Göran Grimvall "Sportens fysik" ISBN 91-7958-007-6 s. 64