Foruminlägg av Christer Olsson

#1
29 juli 2010 kl 19:03
Gilla
Har själv en 305:a och är i stort nöjd. Bara en detalj ljudet kommer för eller senare att lägga av. Fick en ny på garantin men efter ca 6 mån blev den också tyst. "Högtalaren" är inte tillräckligt skyddad och rostar.
#2
3 april 2018 kl 14:26
Gilla
Min erfarenhet säger mig att man blir bra på det man tränar. Alltså cyklar man blir man framför allt bra på att cykla, springer man blir man bra på att springa. Min hemsnickrade teori går ut på att man ska träna på att syresätta "rätt" muskler. Enligt samma teori finns ju även en central del dvs hjärtat och det tränar man så fort det tvingas jobba hårdare oavsett vilken muskel som arbetar och behöver syre.

Så enligt min ovan nämnda teori, som jag även testat praktiskt, är cykel som VO2 träning för löpning inte ett optimalt upplägg. Men jag, precis som du, har ett högerknä som begränsar löpningen och därför tvingas även jag använda cykelträning som löpningssurrogat.

Hur gjorde du för att få artros diagnosen? Misstänker nämligen också nåt sånt men har hittills bara konsulterat Dr Google.
#3
3 april 2018 kl 15:49
Gilla
Precis. Känns som man återhämtar sig bättre/snabbare från hårda cykelintervaller än motsvarande löpningsintervaller och därmed kan köra oftare. Beror nog till viss del på kroppskonstruktion också. Väger man 50 kilo kanske inte löpningsintervaller heller sliter lika hårt.
#4
9 juli 2018 kl 13:36
Gilla
Exporterar passen från SportTracks (PC app) och sen några dagar tillbaka blir även mina pass fel på samma sätt som du beskriver. Till exempel detta: http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=16788435

Exporterar även från SportTracks till FunBeat och där funkar det bra.
#5
29 november 2018 kl 14:41
Gilla
Jag fick i princip samma diagnos (knä-artros efter MR och ultraljuds undersökning) och rekommendation från ortopeden om att inte springa mer. Det var nu en dryg 1 månad sedan och jag har känt av besvären ca 1.5 år (sprang Aten maraton förra hösten).

Mitt problem består i att jag blir stel och svullen (vätska antar jag) efter att jag sprungit och ibland efter jag styrketränat knäböj eller utfallssteg (tryck framåt på knäna i övningen). Jag har aldrig egentligen haft speciellt ont när jag sprungit eller känt av nån värk i vila. Mer en känsla efter passet att det inte är som det ska där inne i knät, det känns stelt och varmt (inflammerat kanske). Sen tar det liksom stopp i knät när man försöker stretcha framsidan och då kan det göra ont.

Jag har nu börjat så smått att springa lite igen efter ca 6-7 månader med 'bara' cykelträning (spinning och MTB) och ett knä REHAB program som jag fått av min sjukgymnast. Begränsar mig till ett löppass per vecka just nu och var sist uppe i ca 8km vilket också var första gången utomhus, innan bara löpband med några % motlut för att minska belastningen på knät. Jag känner av symptomen efter löpningen men det känns mycket bättre efter jag kört ett cykelpass dagen efter. Min egen teori är att tramprörelsen ökar på cirkulationen i knät och hjälper till att transportera bort vätska som inte ska vara där. Känner också att benspark, helst ett ben i taget, också har lite samma effekt. Annars var benspark en övning ortopeden avrådde ifrån. Knäböj (max 90 grader) och utfallsgång funkar också om det inte görs för tungt eller till total utmattning. Det senare enligt råd från sjukgymnasten som inte är riktigt överens med ortopeden. Mitt stora problem är att jag inte är mycket för att köra lugnt men då har jag som tur är cykeln där jag kan köra slut på mig. Kanske också på längdskidor om det blir snö.

Så min plan framöver är att försöka öka på löpningen och benstyrkan allt eftersom och hoppas på att man kan hålla knät i schakt. Det jag är lite orolig för är att man påskyndar artros utvecklingen genom att springa men jag har samtidigt väldigt svårt att tänka mig att inte springa mer i livet. Löpning är helt klart, enligt mig, den effektivaste träningsformen konditionsmässigt och som stresshanterare. Håller man sig bara i skinnet och backar lite om knät känns svullet och irriterat hoppas jag kunna fortsätta springa. Kanske inte några mer asfalt maror men en skön skogsstig duger bra för mig.

#6
17 december 2019 kl 14:02
Gilla
Hej

Är det bara uppladdningen till Garmin connect du saknar på din 310XT så rekommenderar jag Ant2Net (pro) appen för Android (finns kanske till IOS också). Då laddar den automatiskt upp från klockan vidare till Garmin connect så fort klockan är inom räckvidd. Den kan även skicka direkt till Strava och lite andra appar. Tror den var gratis eller om jag gav några tior för den. Förutsättning är förstås att din telefon fixar Ant+. Tror dom flesta gör det nu för tiden (jag har en OnePlus 6T).

Bättre GPS vet jag inte. Vet att många har klagat på GPS:en i nyare Garmin klockor, t.e.x Fenix 5. Den stora nackdelen, för mej, med gamla Garmin klockor, FR305 och FR310XT som jag känner till, är att GPS:en måste synka innan man ger sig iväg. Vilket ibland kan ta upp till en minut. Det irriterar både mig och mina teknik tunga träningskompisar.

#7
3 februari 2020 kl 15:27
Gilla
Hej

På mina pass som saknar GPS data, dvs inomhuspass, så ser jag bara snittpuls och maxpuls. Jag skulle även vilja kunna se pulskurvan då den syns i Strava och GarminConnect men inte på jogg. Typ detta pass: https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=19783487

Nån som vet vad jag gör för fel?

/ Christer
#8
3 februari 2020 kl 15:36
Gilla
Detta pass är nog mer representativt för mitt problem: https://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=19750701

Det andra var det nåt annat fel på då det saknade tid (!?)
#9
4 februari 2020 kl 14:03
Gilla
Ja alltså jag exporterar från Sportracks till Svettig men automagiskt dyker passen också upp här på jogg. Utomhus passen (med GPS data) kör jag samma väg och då får jag pulskurvor osv.
#10
14 april 2020 kl 16:51 Redigerad 14 april 2020 kl 16:59
1 Gilla
För ca 3 år sedan började jag få problem med mitt höger knä i samband med träningen inför Athen maraton. Knät blev lite ömt och ibland svullet/vätskefyllt. Stretch av framsida lår blev besvärligt då hälen inte nådde upp mot skinkan. Det tog stopp halvvägs och gjorde ont. Men besvären blev i all fall inte värre än jag kunde genomföra loppet och det blev inte heller värre direkt efteråt. Men när jag drog igång träningen igen nån vecka blev det gradvis sämre. Nu även med smärta i vila, framför allt på natten, besvär att gå nedför trappor och styrketräning till exempel knäböj blev omöjligt.

Så jag tog tag i saken med början hos sjukgymnast (knä rehab) vidare till läkare på VC (röntgen), ortoped på Klarälvskliniken i Karlstad (MR) som genom mitt försäkringsbolag remitterade mig till Ortho Center i Göteborg (MR+ultraljud).

Både ortopeden i Karlstad och Göteborg konstaterade att det var artros. Ingen av dom pratade dock om nån gradering av artrosen. Läkaren i Karlstad var ganska hopp full men den andre i Göteborg var desto mer negativ. Han undersökte så klart MR resultatet och kollade med ultraljud men först förklarade han för mig att man kan inte vrida tillbaka klockan 25 år. Vilket ju i och för sig är sant och nåt jag visste redan innan. Sen visade han mig lite vad han såg bilderna och förklarade för mig att det inte skulle gå att springa nåt mer på det där knät utan att förvärra. Han rekommenderade styrketräning men med rakt knä(!?). Cykla skulle också vara bra men med så högsadel som möjligt och inte för överdrivet. Simning tyckte han var bäst för mig.

Fick med mig utlåtandet tillbaka till sjukgymnasten som tyckte domen var väl hård och lite märklig (förstod jag underförstått). Framför allt varför man inte skulle kunna styrketräna med böjt knä. Jag drog igång med rehab träningen som jag fick av sjukgymnasten. Den innehöll många övningar med böjt knä 😊

Till att börja med höll jag mig ifrån löpning och cyklade i stället som konditions alternativ. Efter nån månad tyckte sjukgymnasten (och jag) att jag skulle prova att springa lite kortare sträckor på löpband eller på mjukt underlag. Gick så där. Blev stel och öm i knät igen. Men under tiden så tyckte jag att cyklingen blev allt roligare. Körde intervaller inomhus på spinningcykel och MTB i skogen. Saknade egentligen inte löpningen eftersom jag tyckte det var så roligt att cykla.

Så det blev nästan inte ett löpsteg på över ett år utan i stället mycket cykling, nästan mer än vad jag sprang förut, bland annat Cykelvasan två år i rad. Under tiden körde jag också styrketräning. Till att börja med mest enligt sjukgymnasten program men efterhand allt mer ''vanlig'' ben och överkropps styrka. Under tiden blev knät allt bättre till och med stretchen av framsida lår började gå att utföra som vanligt, ingen skillnad på höger och vänster ben.

Sen i Augusti förra året (2019), efter Cykelvasan, började jag jogga lite igen och under hösten körde jag 1-2 löpass i veckan. I början bara ett par kilometer sen gradvis lite längre. Nu kör jag runt milen när jag springer vilket blir någon gång per vecka. Har även kört några långpass med mina löparkompisar på över 20km. Förutom att löp formen inte är vad den varit så har jag inga känningar i knät. Jag prioritera fortfarande cyklingen men tycker det är jätte skönt att kunna springa lite ibland. Det är ju lite mer tidseffektivt och funkar nästan vart man än är.

Ja så har det varit för mig. Just nu har jag inga problem med mitt artros knä. I och för sig vet jag inte vad som skulle hända om jag började träna som jag gjorde innan med veckor runt 4-5 mil löpning och ibland ännu mer inför lopp. Just nu är jag nöjd med att kunna cykla och springa ibland utan att få ont.

Som kuriosa kan jag även nämna att jag varje dag blandar ihop pulver av gurkmeja, ingefära och svart peppar ihop med lite mjölk. Smakar vidrigt. Om det hjälper är oklart. Jag tror det så klart men kan lika gärna vara placebo😊
#11
20 januari 2021 kl 15:11
Gilla
Funkar för mig också. På Android 10.
#12
30 augusti 2021 kl 14:38
Gilla
Så fort det är smärtmässigt möjligt. Det känns när det inte går :-)

För mig har det tagit 2-3 dagar upp till en vecka. Har själv knäckt till revbenen 4 gånger. Ett fall från stege, en gång när jag sprang i diket och 2 gånger när jag cyklat omkull.

Brukar vara rätt drygt att bli av med helt. Jag hade problem att ligga på den ömma sidan nån månad och dra riktigt djupa andetag utan att känna i revbenen.
#13
27 oktober 2021 kl 14:33
1 Gilla
Har en urgamal Garmin Forerunner 310XT och en lika gamal Garmin fotpod. Funkar bra när man väl kalibrerat klockan mot fotpoden.

Annars har väl mer morderna Garmin klockor inbyggda stegräknare? Antar att min fotpod inte är så mycket mer än en stegräknare.
#14
6 april 2022 kl 14:15
Gilla
Ja samma även här
#15
19 oktober 2022 kl 19:54
1 Gilla
Jaybird Vista 2. In-ear lurar som sitter bra och tål fukt (svett) vilket har varit ett stort problem med alla mina tidigare lurar. För mig är dom här klart bäst bedömt efter ca 4 månaders test. Hittat hem :-)