Foruminlägg av Tommy E

< < < 1 2 3 > > >
#1
11 juni 2010 kl 12:29
Gilla
Jag har tröttnat lite på runkeeper till iPhone (eller iaf att släpa på iPhonen när jag springer) och ska köpa en klocka istället.

En kort fråga om forerunner 110: Hur visas pulsen egentligen? Kan den avläsas hela tiden eller bara när man trycker bort tidtagningen?

På runkeeper.com kan man i efterhand redigera sin löprunda på kartan och på så sätt få bort alla ställen där gps:en missat (typ att den genar i korsningar och liknande). Finns samma möjlighet med garmin?

#2
9 juli 2010 kl 08:13
Gilla
Det som känns viktigast (åtminstone för mig) är om den registrerade distansen är hyfsat korrekt.

De senaste rundorna med runkeeper (iPhone) har visat 5,1 och 9,3 km, men efter att jag har fixat till rundorna i efterhand visar den på 5,5 resp 9,6 km. Det känns inte riktigt bra! Det största problemet är att gpsen genar i gatuhörn.

Kan man förvänta sig att en riktig löparklocka är bättre på att visa korrekt distans?
#3
9 juli 2010 kl 11:44
Gilla
Mitt instrument för att fixa rundorna nu är helt enkelt att i runkeeper.com dra lite i gps-punkterna och på så sätt korrigera för ev. felaktigheter. Det lär väl knappast vara perfekt heller iofs.

Hursomhelst så får det bli en riktig löparklocka nu istället. Nästa projekt blir alltså att hitta en butik att köpa forerunner 110 i. Förtillfället verkar den inte finnas i lager någonstans?
#4
6 november 2010 kl 16:32
Gilla
Det är inte meningen att "flejma" så här i min första diskussion på jogg.se, men frågeställningen är ändå intressant med tanke på alla trådar om löparklockor.

I alla såna trådar föreslås garmin forerunner 305 som nästan det enda vettiga alternativet. Jag säger inte att det är ett dåligt köp, tvärtom! Däremot är jag tveksam till om GPS verkligen är så överlägsen exempelvis en footpod som en del vill hävda.

Personligen springer jag med nike sportband och använder alltså en nikeplus-sensor. Jag skulle inte rekommendera själva sportbandet eftersom det har många brister, särskilt nu när det är mörkt ute. Men sensorn mäter alltid väldigt exakt och gör det nästan oavsett vilken hastighet jag springer i (jag har kalibrerat). Det kan förstås bero på att mitt löpsteg på något sätt passar sensorn bra och att detta kan skilja från person till person. Men i jämförelse mellan gps, footpod och karta så är det omöjigt att säga vilken som mäter exakt rätt, så lika resultat ger det. Läser man denna recension av garmin fr 60 så bekräftas även denna slutsats. http://www.dcrainmaker.com/2010/02/garmin-fr60-review-in-depth.html

Så jag sticker alltså ut hakan och hävdar att en footpod har flera fördelar jämfört med gps. Den behöver inte leta satelliter, funkar oavsett miljö (tät skog, inne i stan, inomhus mm), mindre och smidigare klocka, bättre batteritid och visar aktuell löphastighet på ett bättre sätt.

Beroende på vilka behov man har behöver inte alltid garmin forerunner 305 vara det givna alternativet, även om det säkert är ett bra val för många.

Finns det fler som faktiskt väljer en footpod fram gps? Eller finns det ev. nån som inte håller med mig i ovanstående resonemang? ;) Kommentera gärna era erfarenheter i så fall...
#5
7 november 2010 kl 01:54
Gilla
Jag ställer mig lite tveksam till det Mårten skriver. Klart att footpoden känner av fartökningar!? Det är som Charlotte skriver här ovan, inte en stegräknare utan en accelerometer.
Om jag springer mellan 3:30 och 5 min/km märker jag ingen direkt försämring av distansen. Springer jag ner mot 3 min/km blir sträckan lite för kort (kanske 30-40 m per 1000 m). Men då är också löpsteget helt annorlunda än när jag kalibrerade den (4:30 min/km)
#6
7 november 2010 kl 18:53
Gilla
Är det skillnad i exakthet mellan exempelvis garmin och nike kanske? Hade jag haft Mårtens erfarenheter av footpod skulle jag aldrig rekommendera det heller. 50 meter fel per km blir ju en halv km fel på en mils löpning. Det är såklart inte acceptabelt.

Jag roade mig med att mappa upp två av de senaste rundorna jag har sprungit för att se hur långt jag egentligen sprang. Footpoden är kalibrerad i ett tempo på ca 4:30 min/km.
Första rundan visade nikeplus 5,55 km, tempo 3,57 min/km. Kartan visar 5,53 km, alltså en skillnad på 20 meter
Andra rundan visade nikeplus 11,03 km, tempo 4,12 min/km. Kartan visar 11,02, alltså en skillnad på 10 meter.

Det är förstås omöjligt att veta exakt hur långa rundorna är eftersom jag inte kan rita upp kartan exakt som jag sprang nu i efterhand. Men jag har varit så noggrann som möjligt vid övergångsställen och gatukorsningar.
#7
7 november 2010 kl 23:19
Gilla
Frågan kvarstår tydligen, hur kan vi ha så olika erfarenheter? Varför kan jag (och några till) få nära på exakt distans oavsett vilket tempo man springer i. Medan andra diffar typ 10%. Är det att footpoden passar vissa löpstilar bättre? Priset verkar inte spela nån större roll, Nike kostar ju t ex bara några hundralappar.
#8
8 november 2010 kl 16:08
Gilla
Nja, de skriver ju själva att en omkalibrering hade varit önskvärd. Särskilt eftersom variationen mellan olika hastigheter är så liten. Så jag vill nog se lite fler tester...

En sak till: I somras när jag bytte sula i mina löparskor började hastighetsmätningen balla ur helt. Nike plus visade helt enkelt tokfel. Jag testade då att tejpa fast sensorn i skon så att den alltid låg exakt rätt. Därefter har jag inte haft några problem alls. Kan vara ett tips kanske, att verkligen försök fixera footpoden så mycket som möjligt.
#9
10 november 2010 kl 09:27
Gilla
Utförliga svar nu.

Kort fråga: Kan jag byta från nike+ till exempelvis garmin och tro att footpoden fungerar lika bra, eller finns det skillnader mellan de olika företagens teknik?
#10
11 november 2010 kl 11:41
Gilla
Krister>> om du syftar på mina "mätningar" så skrev jag faktiskt att det är omöjligt att veta om det är kartan eller footpoden som mäter riktigt. Och så länge jag inte kan avgöra det, trots att jag lagt kartlinjen så noggrant jag kunnat är jag nöjd med precisionen. Andra kan förstås ha större krav.
#11
30 november 2010 kl 15:21
Gilla
Om jag vill överföra mina träningsrundor från Nike till garmin connect. Finns det några alternativ då? Typ att konvertera till tcx-filer nåsntans?
Är det någon som känner till några möjligheter?

Omvänt gick utmärkt, att exportera från garmin till nike.
#12
14 mars 2011 kl 10:13
Gilla
För 1300-1500 kr får du en garmin forerunner 60. Då ingår både pulsband, fotpod (finns även i version utan fotpod) och trådlös överföring till datorn. Personligen skulle jag säga att detta är det billigaste (och bästa) alternativet. Fotpoden har samma storlek som nikes sensor, vilket gör att den passar i sulan på nikeskor. Annars fäster man den vid skosnörena.

Batteriet ska räcka ett år tydligen. Jag har bara haft klockan i ett halvår, så det återstår att se om det stämmer.
http://www.garmin.se/node/6442
#13
14 mars 2011 kl 13:47
Gilla
Jag har provat dessa skor på stadium. De satt som en dröm men kostar alltså 1499 kr. http://www.stadium.se/sport/traning/loparskor/109332/nike-a-zoom-vomero-5-m

Om jag beställer de här skorna i samma storlek från startfitness http://startfitness.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=0&P_ID=42383&strPageHistory=search&numSearchStartRecord=1
Kan jag då räkna med att det är likadana skor? Dvs finns det några fallgropar i modellbeteckningar, bredd osv som man ska tänka på också?
#14
19 mars 2011 kl 18:36
Gilla
Eftersom jag idag har en vilodag har jag istället roat mig med att testa årets skonyheter på köpcentret. Tänkte egentligen (som så många andra) köpa från startfitness, men det är ju smart att prova skor innan man beställer. Stadium är då perfekt eftersom de har hyfsat utbud av skor, men helt ointresserad och okunnig personal. Inget dåligt samvete alltså att man bara fulprovar och köper nånannanstans.

Hursomhelst: Eftersom jag tyvärr sitter lite fast i nike+ får det även denna gång bli nikeskor. De två skor jag har fastnat för är Nike lunarglide och Nike lunareclipse. Båda satt bra på foten, så vad är skillnaden? Nikes hemsida är inte så informativ.

Förtillfället springer jag i lunarelite, men tänkte (efter råd från "experter") skaffa ytterligare ett par skor, gärna med mer dämpning, för att få lite omväxling. Sedan tidigare har jag fått reda på att jag har ett neutralt löpsteg, möjligen med en aning "inåtpronation". Jag väger typ 67-68 kg, inte jättetung alltså.

Så... lunarglide eller lunareclipse, vilken bör jag välja? Går det att ge några råd här?
#15
20 mars 2011 kl 21:38
Gilla
Det ser ut som att det löser sig automatiskt. Lunareclipse fanns helt plötsligt inte i min storlek längre. Jag testar lunarglide istället. Många verkar ju nöjda med den.

Lunarelite är bra ja. Men de nya modellerna passar inte mina fötter längre. Fattar inte hur de har lyckats göra den så obekväm...
Dessutom får jag lite ont i vaden när jag springer och vill därför testa en annan sko ifall det ev. hjälper nåt.

Tack för svar!
#16
23 mars 2011 kl 16:29
Gilla
Grundregel: Är det plusgrader, är det shortsväder. :)
Så jag har använt shorts hela mars faktiskt även om det är de knälånga shortsen (vilka jag iofs springer i även på sommaren). Skönt att slippa springa i träningsbyxorna faktiskt.
#17
28 mars 2011 kl 11:43
Gilla
Nu är iofs inte jag någon expert (alls), men nog bör man väl vara aningen restriktiv vilka tips man ger till någon som är 16 år och väger 55 kg. Visst, det står inte hur lång Oliver är, men oavsett så lär han knappast vara överviktig.

Själv har jag Paolo Robertos bok "träna en kvart om dagen". Även om man inte följer hans program finns det en hel del bra övningar i den som inte kräver någon utrustning alls. Dessutom gillar jag hans grundfilosofi. Inget skitsnack, träna, ät varierat och spring. Thats it.
#18
10 april 2011 kl 20:23
Gilla
Samma här, ställer upp i halvmaran.

Hur ser banan ut? Kuperad?
#19
13 april 2011 kl 14:09
Gilla
Egentligen förstår jag inte riktigt resonemanget. Om det är ett problem för sportbutikerna att folk "fulprovar" skor och sen köper utomlands får de ju anpassa sig efter situationen.

Köper du nya golfklubbor kan du prova ut dessa (sk custom fitting) för kanske 400-500 kr. Om du sedan väljer att köpa klubborna dras kostnaden av på priset. Borde ju funka att göra på samma sätt även med löparskor...
Om nu detta är ett problem alltså.
#20
21 april 2011 kl 13:56 Redigerad 21 april 2011 kl 13:57
Gilla
Nedanstående är ett utdrag från ett träningspass i garmin connect. Det visar tider och tempo för den fjärde km (jag har alltså sprungit ett tag i jämnt tempo). Medeltempo räknas, om jag förstår rätt, ut med hjälp av tiden. Och avg moving time räknas ut med hjälp av moving time.

Två frågor:
1. Hur kan medeltempot anges till 4:14 när km sprangs på 4.17.
2. Hur kan moving time alls skilja när jag sprang konstant utan några direkta fartförändringar alls? Den ska väl bara diffa om jag stannar under rundan?

Tid
00:04:17
"Moving time"
00:04:15
Medeltempo
04:14
"Avg moving time"
04:14

Jag använde "auto lap" 1 km.
< < < 1 2 3 > > >