Foruminlägg av Stefan Sand

< < < 1 2 3 > > >
#1
27 augusti 2007 kl 08:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Ny på detta forum men har kommit hit via www.skidforum.se. Jag kom in här och läste om framförallt Jannes förklaringar runt Maffetones träningsmetoder. På skidforum har ju också träingsidéer diskuterats och jag själv har tyckt att den "norska" metoden med 4x4 intervaller lät intressant. Men, när fan blir gamal så blir han religös :)
Så sagt och gjort, Training for Endurance och Eating for Endurance beställdes. Training är läst och Eating är på "G".
Eftersom jag tränat genom i princip hela mitt liv så har jag en del fakta att falla tillbaka på vad gäller min egen utveckling. Nu är ju alltid dåtid historia och vi blir alla äldre så man ska inte dra för stora växlar på det som varit. Dock har jag under både 2005 och 2006 följt Anders Salkaiz träningsråd inför St Eriksloppet. Dessa ska jämföras, tänkte jag, med den utvekling jag får genom Maffetone. Inför både 2005 och 2006 ko mjag ifrån en längdskidssäsong med en del tävlande, bla Vasaloppet. Från mitten på mars och fram till slutet april har det båda åren varit skralt med träning, sk viloperiod...... så jag bedömmer startstatus för båda dessa år som likvärdig. 2007 var likadan även om jag inte åkte Vasaloppet. löpträningen kom igång ordentligt tidigare än 05 06 men tyvärr drog jag på mig ett ryggskott (när jag skulle lyfta en gamal skoter.....)Det betydde att från den 21/4 till slutet på maj så var det riktigt illa. Kom igång lätt i juni och tränade på rätt bra under juli. Eftersom jag med min skidklubb deltar i Vasasstafetten blev det mycket intervallträning under juli månad. Den 11/8 sprang jag sträckan Hökberg-Eldris vilket är en flack bana på vasaloppspåret (bark, grusväg växlande). Sträckan är 10,2km och sluttid 43:50. 2006 sprang jag Midnattsloppet på 41:30 så jag bedömmer status i augusti i år likadan som vid start av Salkaiz träning 2005 och 2006.
Den 15/8 var jag hos Lactlab och gjorde en konditionstest. Värdena var kul att se även om jag var hyffsat säker på mina nivåer innan, utan tester. Maxpuls är 189, tröskelpuls ligger på 174 och den aeroba pulsen på 145. Så med 220 formeln är jag bara 31 år gamal och med Maffetone 180 metod är jag en vältränad tävlande individ :D

Jag har nu inlett strickt Maffetone upplägg och gjorde igår mitt första MAF-test på friidrottsbanan här i Södertälje. Sprang 8km och klcokade varje km. Snitttid blev 6:22 vilket då liggeri parritet med Jannes första test. Ska nu bli mycket intressant att se om jag kan visa samma grymma utveckling som Janne!

Ska försöka redovisa här under tiden. Och tack till framförallt Janne som inspirerat till en liten "nysatsning" i en lite dalande löparkarriär!
#2
27 augusti 2007 kl 21:48 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin K: Det man alltid måste ta hänsyn till när man diskuterar träning är vilka förutsättningar som finns. Att som seriöst satsande motionär, 40år, jobb, familj osv följa ett upplägg för en elit aktiv slutar med 100% säkerhet riktigt illa. Detta är nog många av oss, givetvis mig själv inkluderad, måste acceptera. Vi är för många som spänner bågen allt för högt, som gärna ser tider som inte är realistiska osv. När vi då hela tiden missar våra mål börjar vi mixtra, söka och justera vår träning. Som sagt, jag är själv inget undantag utan går fortfarande och drömmer om lumpartiden när jag gjorde 9,06 på 3000m terränglöpning i Arvidsjaur eller när man lätt gjorde milen under 40min. Man måste inse att det är 20 år sedan och förutsättningarna helt nya. Det är svårt, t.o.m brutalt, men nödvändigt!

Jag är dock helt övertygad om att långt över 50% av den träning Musse gör går i aerob fart. Helt övertygad om att den killen lätt springer i 4:00-4:10 fart med löjligt låg puls. Men det är inte de passen som det skrivs om i tidningarna eller som syns i Sportnytt. Då hänvisas ofta till de tuffaste veckorna eller de riktiga "grispassen" för det blir bättre i tryck eller på bild. Att han sedan har många och tuffa pass råder inget tvivel om men han fokuserar till 100% på sin löpning och behöver inte lägga energi på skjutsa ungar till aktiviteter, kundmöten på jobbet osv. Den återhämtning han behöver får han men skulle vi köra i samma stil så saknas återhämtningen och vi kommer garanterat gå ner oss totalt. Att ens följa Anders Salkaiz 20veckors inför St Eriksloppet för en tid på 1:30 är tufft och för många alldeles för tufft. Och där är det några enstaka veckor med 70-80km löpning. Det är en lätt vecka för Musse. Skulle gissa att han snittar 150-170 km i veckan under träningsperioderna. Merparten av dessa km går som sagt i lågpuls, även för honom!

Maffetones upplägg är inte unikt eller ensamt i sitt slag. Det finns många varianter av det hela men de allra flesta vill jag påstå har en bas med lågpulsträning. Det är bara att det många gånger refereras i min/km tider istället för strikta pulszoner. Då är det lätt att det blir för tufft för oss som inte har förstånd att välja rätt nivå från början!

Den "träningslära" som sticker ut, bryter mönster, är de norska hjärtläkarnas reckomendationer av 4x4 intervaller. Men som du säger, det finns tvivlare på Maffetones upplägg. Men du kan vara säker på att det finns tvivlare även på 4x4 intervaller eller överhuvudtaget alla "metoder" som lanseras. Kan det vara så enkelt att det inte finns en sanning, svart och vitt, rätt eller fel?
#3
30 augusti 2007 kl 10:35 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kaj: "...71,2km. Visserligen är det inte så värst långt..". Herregud, 71,2km är så overkligt långt för 99,9% av vår befolkning att de aldrig ens skulle komma på tanken att prova. Jag själv ser 41,2 som lååååååångt, och då är det ett Lidingölopp kvar!. Sträck på dig, det du presterat är grymt imponerande!

Rune Larsson får se upp och den dan (troligtvis långt innan) du når 80 kg så får även jag se upp på en halvmara. Mina 1,33 lär inte vara ett problem för dig då!
#4
31 augusti 2007 kl 22:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Virpi: Det handlar inte om X antal min/pass eller X antal Km/pass utan det handlar om en kontenuitet under 4-5månader. Ska du följa Maffetones metod så börja med 180 formeln. I ditt fall skulle jag säga att du ska träna i pulsintervallet 125-135 slag/min. När du börjar ett pass så ska du värma upp ordentligt. Det gör du att under 15-20min sakta "bygga" upp pulsen till ditt intervall. Säg att du när du knutit på dig skorna och samlat dig en liten stund har ca 75 i puls så ska du gå från 75 till 125 på 15 min. Det betyder att du börjar promenera i MYCKET lugn takt. Jag själv har ca 60 när jag börjar och går då i 5min och låter då pulsen gå upp till 90, därefter ökar jag med 10 slag/2,5 min. Är lite trixit men efter ett tag får man in en rutin på det hela. Sedan joggar du vidare i intervallet 125-135 i så lång tid som du känner att du har eller som känns bekvämt. Jag själv burkar ligga mellan 45-60 min i normalfallet. Sedan ska du "jogga ner" genom att du sista 10-15 min låter pulsen falla ner mot utgångsläget igen (på samma sätt som uppvärmning fast tvärtom). Jag kan inte komma ner i 60 igen utan det brukar gå att komma ner till 85-90 genom att promenera lugnt sista biten.
Kör du detta 3-4 ggr/vecka (eller mer om du har tid och känner dig fräsch) så kommer du kunna springa snabbare och snabbare i denna låga pulsintervall. Gör gärna MAF-test var3-4 vecka för att se din utveckling!. Du hittar massor med info här på forumet om detta!
#5
3 september 2007 kl 13:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Thomas: Har ju plöjt igenom böckerna som Maffetone skrivit så jag ger mig i kast med din fråga:)
Maffetone förespråkar vatten för aktiviteter under 120min. Precis som du säger så gör vätskebrist att pulsen stiger, farten minskar osv så vätska är mycket viktigt. Det är också viktigt att dricka vatten fördelat över dygnet så att dricka en koppa kaffe till frukost, en lätt öl till lunch, en kaffe till fikarasten och sedan träna på sen- eftermiddagen spelar det ingen roll om du bälgar i dig vatten innan eller under passet, du är redan i en "vätskebrist situation". 1,5dl, var 60-90min under hela dagen är hans råd. Behöver du inte kissa 7-8ggr/dygn dricker du för lite är hans enkla resonemang. Mycket vatten blir det, och ett jädra pinkande...........

Sportdryck kan vara nödvändigt på tävling och träning som varar över 120min. Detta för att fettförbränning behöver kolhydrater för att "brinna" och då kan det vara nödvändigt att tillföra detta under ett långt pass/tävling.

Men det troliga är att vatten räcker till 98% av dina träningspass. Börja dricvk vatten regelbundet och ta med dig vatten under pass som är över 60min.
#6
5 september 2007 kl 13:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Thomas: Kan kanske vara så att när du tryckt i dig gelen är kroppen i det närmaste tom på kolhydrater, när då "turbo kolhydrater" kommer in i kroppen vill den få ut det i de arbetande musklerna så snabbt som möjligt och pulsen stiger ?, en vild gissning från min sida!

En annan liten märklig reflektion jag gjort på mina egna pass är att om jag rapar så sjunker pulsen 3-4 slag för en kort stund, kanske i 15-20 sek, för att sedan gå upp igen. Låter helt absurt men nu har jag noterat det flera gånger. Märkligt är det i alla fall, man kanske skulle lära sig att rapa konstant för att hålla nere pulsen :)

Henning: Det är lätt att tappa stilen när det går sakta, man liksom hamnar i ett "luffs" tillstånd. Jag gjorde som så att jag verkligen tänkte på att hålla en "hög höft" och att foten landar på marken på samma sätt som vid högfart. Det gick fort att lära sig att därmed hålla ett hyffsat bra löpsteg trots låg fart. Nu känns det lika naturligt som när det går (gick) fort. Fokuser i första hand på en hög höft, se lite "kaxig" ut när du springer, då brukar fot isättning komma av sig självt.
Att landa stumt med hälen först och med utrsträckt ben och allt lite framför "lodlinjen" gör att knä och anklar tar stryk. Så ska det inte se ut!
#7
5 september 2007 kl 16:45 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin: Hehehe.......ja, ibland blir man nästan rädd för sig själv hur man låter..........

Appropå snygga tjejer, notera pulsen nästa gång du passerar en snygging........går upp minst 4-5 slag!

När det gäller GF305 så har jag slutat att kommentera inlägg om den klockan. Gjort det ett par gånger på skidforum.se där jag bla liknade utseendet på GF305 med en rysk stridsvagn och där då en Polar RS800 var en Ferrari. Men så fort man säger ett negativt ord om GF305 tar det hus i helvete........men det är väl ett tecken på att GF305 ägarna är grymt nöjda med sina klockor.........även om den ser ut som en rysk stridsvagn :)
#8
8 september 2007 kl 16:51 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det Henning är inne på är väl lite som Rune Larsson resonerar. Ät nått som du tycker är gott, då ser du fram emot det och du får en kick av att äta det du tycker smakar gott. Om det är Wienerbröd eller Snickers eller russin får väl var och en avgöra. Jag är barnsligt förstjust i Marabou Daimchoklad...........sedan är en blandning av russin och salta jordnötter inte helt fel. Socker, salt och gott :)

#9
10 september 2007 kl 17:36 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Henning: I uttrycket "ser ut som en rysk stridsvagn" menas enbart utseendet. En rysk stridsvagn funkar i ur och skur, går att laga i mörkret och startar i -40 grader. Rätt trevliga egenskaper :)............."Tösacorvette"..hehehe..den var ny för mig.

Emil: Jag tycker att det verkar som att du kan använda dig av 180 formeln utan att lägga till eller dra ifrån. De få slag du eventuellt skulle kunna addera kan vi kalla "säkerhetsmarginal". När du sedan tränar så är tanken att du ALDRIG ska komma över 157 i ditt fall. Du ska ligga mellan 147-157 under hela passet. När det gäller din uppvärmning så strider den också mot "MAffetone läran". Du ska sakta öka din puls under 15-20min för att mot slutet av uppvärmningen nå de lägre regionerna av din aeroba pulsintervall. I mitt fall så brukar jag starta på ca 70 slag när jag öppnat ytterdörren. Då kör jag 5min utan att gå över 90 och ökar sedan 10 slag/2,5 min. Efter 16-17 min är jag uppe i lite drygt 130 och därefter ligger jag mellan 135-145 (snittar nästan alltid 142). Nedvärmning görs på samma sätt som uppvärmning fast tvärtom. Brukar dock aldrig komma ner till 70 så länge jag rör på mig utan brukar hamna runt 95 när jag står framför ytterdörren igen. Under passet dricker jag vatten med lite lite salt i samt lite pressad citron, allt efter Jannes tips!

Med rätt uppvärmning och några pass i ryggen borde ett test som du gjort ha den snabbaste tiden på varv 1 för att sedan bli saktare och saktare till sista varvet. Skillnanden mellan 1:a och 8:e borde hamna på ca 45-60sek.

Ska du sedan bygga en rejäl aerob bas utifrån Maffetones lära så tar det ca 4-5 mån och då ska du skippa marklyften och all styrketräning under denna tid och enbart hänge dig till aerob träning. Jag har gnidit på i knappt en månad du och ser fram emot nästa MAF-Test för att se om det går åt rätt håll. Jannes utveckling är en stor sporre och inspirationskälla. Tänk att få klämma till med 1,26 på St Eriksloppet om 1 år. Ska bli mycket intressant att se hans tid från Lidingö och sedan 10km Hässelbylopp. Jag gissar att han gör 2,18,32 på Lidingö och sprintar sig in på 38,44 på Hässelby :)
#10
11 september 2007 kl 17:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Maffetone läran är definitivt inte den enda som är rätt eller en rak väg mot framgång. Anledningen till att jag gett mig in på detta är just att jag noterat att jag legat högt i puls jämfört med många jag tränat med. JAg har också haft problem på längre sträckor och på dem alltid varit i stort behov av energi i form av dryck, gel och annat "tjaffs". När jag då kom i kontakt med Jogg.se genom en dsikusion på skidforum.se fick jag upp ögonen för Janne och hans utveckling och det sporrade till att beställa bok och läsa på. Jag tyckte att det lät logiskt och här är jag nu!

Emil: Jag ser många likheter mellan dina beskrivningar och hur jag själv fungerat. Jag har förvisso inte haft ett kompartmentsyndrom som hindrat mig och har väl presterat rätt hyffsade tider på milen. Men just det här med att kunna ligga högt i puls under en ändå rätt lång tid och att det kännst som att träning ska vara jobbigt. Att då lunka på i 6,40 tempo tillsammans med Greta och Kalle med hunden har varit mentalt påfrestande. Jag tror då at du har ungefär samma behov som jag haft av mycket tillförd energi under längre övningar. OCh det är inte så konstigt med tanke på hur kroppen är inställt på "full fart framåt", vilket då är lika med hög puls och mycket glykogenförbränning. Maffetones metod går ju ut på att lära kroppen att använda fett istället för glykogen som huvudsaklig energikälla. Detta, menar Maffetone, gör man med lågpulsträning. Det finns fler som förespråkar den metoden där Arthur Lydiard, legendariks löptränare, tex men även en bok skriven för ett par år sedan av normänn som tränat deras bästa roddare. För att ställa om kroppen krävs tålamod och diciplin och då gäller det att minimera inslagen av anaerob träning som då styrketräning och kanske också fotboll mm mm. Nu ser livet ut olika för oss alla så det kanske är så att du inte slaviskt kan följa Maffetone och då får man anpassa sig utifrån det. Jag tycker då ändå att du i din löpträning ska fokusera på lågpuls. Dels för att rehabilitera dig efter din skada men också för att du kanske lär dig att röra dig fortare med en lägre puls!

Martin: Du ska inte jämföra pass mot pass vad gäller tider. Jag har också bekymmrat sneglat på klockan och tiderna men det är bara att "bita ihop" och inse att många faktorer spelar in. Det kan vara motvind, det kan vara en sämmre uppvärmning eller helt enkelt en lite sämmre dag. När det gäller uppvärmningen så kollade jag i "Training for Endurance" och det är helt ok att nå den maximala aeroba pulsen efter 16min så du behöver inte vara orolig. Att sedan komma ner i puls under nedvärmningen är svårt och de sisat 3-4min har man ett löjligt lågt tempo. Sedan behöver man säkert inte oroa sig för om det slutar på 115 eller 95 utan det viktiga är väl ATT man gör en nedvärmning och att inte pulsen är 142 när man tar i ytterdörren. Hela idén med upp- och nedvärmningen är att omfördela blodet i kroppen. Under uppvärmninge från organ som tex levern och ut i de arbetande musklerna (nu försvinner ju inte allt blod från levern....) för att ge dem bästa tänkbara miljö att arbete i. Nedvärmningen har ju samma tänk fast tvärtom, från muskler till organ.
Maffetone uppläget funkar i många sporter, inte bara löpning. Maffetone praktiserade ju främst som tränare för Triatleter och då är ju även cykel och simning involverat. Lance Armstron har också tränat efter hans principer. Fotboll har ju ett litet annat upplägg så där är det väl svårare även om man skulle kunna tänka sig att fotbollspelare skulle kunna träna "Maffetone" under ett antal månader också!. Men det är självfallet svårt att kombinera strikt Maffetone träning om man samtidigt tränar fotboll med den typen av träning. Funkar säkert men utfallet kanske är något sämmre. Maffetone pratar om att det kan räcka med 1 pass/v av anaerob träning för att störa den aeroba utvecklingen. Du får väl se om det finns en period under året där fotbollsträningen kan ställas åt sidan och du kan koncentrera dig på Maffetone träning!?
Sedan är det som i allt annat, Rom byggdes inte på en dag. Tålamod är svaret på utveckling och stressar man där så kommer skador och sämmre resultat, jag vet. "been there, done that" som man säger........
För den som är intresserad finns alla träningspass och MAF-tester på min sida. OCh kolla in Jannes sida också, den tittar jag på när jag vill finna motivation att träna ännu ett pass i lågpuls :)
#11
12 september 2007 kl 13:16 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
"Har man ett normalt sett väl fungerande anus får man ju se det som ett misslyckande att skita ner sig!".............kan man väl lungt hålla med om :)

Annars får man utveckla tekniken "Lundqvistare" som finns väl beskriven i Runners World för ett par måndader sedan. Att vika brallan åt sidan, trycka ut det som ska, låttsas som att det regnar och helt sonika fortsätta som om ingenting hänt är en bedrift. Är det sedan under tävling i typ 3:10 tempo är det än mer imponerande........eller skrämmande.............

#12
12 september 2007 kl 16:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Antalet gånger en människa snubblat över en hundskit med efterföljande vedervärdiga avlägsnande av hundbajs måste vida överskrida antalet gånger en hund rullar sig i människoskit..........för att inte tala om antalet gånger en stackars löpare i panik mött lösa hundar vars husse/matte på 50m håll försäkrar att byrackan är helt ofarlig, trots den mycket hotfulla uppsynen från hunden. Men jag kan förstå att en hund som precis "tryckt i sig" en "klutt" är inget man gärna pussar. För det är ju också nått hundägare gillar, att bli slickade i nyllet av sin kelgris..........

Huvva vad jag kommer att bli påhoppad av hundägare nu.............. :)

Problem med magen kommer under långa lopp för en del människor. När du gott tom på energi och kroppen skriker efter något att stoppa i sig är magen "instabil". Då kan fel intag sluta abrupt. Händer väl oftare på tävling då även kolhydratladdning innan loppet, nervositet mm spelar en faktor. För att inte tala om du tryckt i dig massa magnesiumtabletter. För egen del klarar jag mig alltid under lopp, däremot att "nervskita" innan start är ju inte ovanligt............men då finns toalett/bajjamajja att tillgå



#13
12 september 2007 kl 21:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tackar för det moraliska stödet!........och har samtidigt utrustat mig med hockey-hjälm med visir och boxhandskar.......hahahaha

Ska läsa igenom kapitlet i Maffetones bok som tog upp magen. Återkommer med rapport i morgon om vad han har att säga om det hela. Om jag minns rätt så är Anders inne på rätt spår!
#14
13 september 2007 kl 08:32 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Har ju plöjt igenom Maffetones bok "Training for endurance" och han är mycket bestämd vad gäller anaerob träning (=intervaller, tävling o dyl). Han är också mycket bestämd på punkten stress. Stress som man upplever i sin vardag tär på kroppen på samma sätt som för tuff träning. I arbetslivet kallas det utbrändhet i idrottsvärlden överträning men fenomenet är i princip samma sak. Stressen gör att kroppen inte återhämtar sig och du blir sliten. Värk, ömmande muskler mm gör att huvudet känns tungt. Prestar man dessutom sämmre än förväntat förvärras situationen (=mer stress).

Jag tror att det handlar om att finna balansen. Jobbet är ju svårt att bortprioritera, familjen lika så, vilket gör att det blir träningen som får stryka på foten. Har man en tuff period på arbetet kanske man ska ge tusan i de där 2 intervallpassen den veckan. Ta några lätta pass, kanske bara 30-40 min i mycket lugnt tempo. Det kan också rensa skallen då man får lite tid att reflektera. Skit i allt som stressar som tidtagarur, fixerad sträcka, pulsnivåer mm. Lugnt och lätt avslappad löpning helt enkelt.
Om det står en tävling på programmet så finns 2 valmöjligheter: 1. Starta inte 2. Ändra målet
Att välja att inte starta kan jag tycka inte är rätt om man inte är fysiskt sjuk utan jag förordar ändring av målet. Óm du ändrat målet från 1,40 till 1,50 hade du varit nöjd när du kommit i mål och redan där tagit ett steg närmare en lösning i den akuta situationen. Ibland, eller snarare rätt ofta är vi många som oftast sätter lite orealistiska mål. Långsiktiga mål ska vara tuffa och gränsa till orealistiskt men korta delmål måste vara förankrade i verkligheten. Men det är svårt att vara ärlig mot sig själv, det är det!
#15
13 september 2007 kl 21:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jan: Om vi ser rent konditionsmässigt skulle jag kunna säga att du skulle kunna köra Maffetone ända till sista veckan innan Vasaloppet. Har man kört så länge som dig skulle jag komplettera med flera tävlingar innan VL och då blanda både korta och längre lopp. Typ 4-5 tävlingar innan "the big day".
Det enda som bekymmrar mig lite med Maffetone träningen, och då främst för mig som kom i gång sent på året, är att man inte kan träna styrketräning. Stakningen är en vital del i VL så där är jag bekymmrad. Nu har jag ändå tagit beslutet att ge Maffetone upplägget en ärlig chans och samtidigt mental stält in mig på att inte åka Vl 2008 och sikta mot 2009. Jag ska också under hösten prova något rullskidpass enligt Maffetone pulszoner för att se hur det fungerar. Det borde inte vara ett problem, snarare enklare att hålla puls och hög fart på rullisarna. Vi får se när jag testat.
#16
14 september 2007 kl 07:29 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ahhh..en vän från skidforum. Jag tyckte att jag sett Jan och Skoghall någonstans :) ...........där övrigt min farmor och farfar bor (avd onödigt vetande)

Glädjande att se din utveckling i och med att pulsen även är låg på rullisarna. Kan man köra mycket rullisar och få samma utveckling som Janne, vilket man borde få, så behöver man nog inte oroa sig för styrketräningen. Man får ju armstyrkan från rullisarna!
Kan man utveckla en god fart med aerob puls bör man bli en "killer" på VL. Tänk att komma fram emot Oxberg, fräsch i kroppen och lägger in en tempoväxling. Håller en ännu bättre fart in mot mål och då låter pulsen sticka iväg. Det vore en upplevelse det!

Janne W: Klart du ska investera i ett par skidor och ge dig hän. Få rman 2-3månader längdskidor under vintern blir du garanterat ännu bättre löpare. Längdskidor bygger hela kroppen och det kommer att hjälpa dig i löpningen att få en genomgång av överkroppen också. Vänd dit till Runners Store, de har bra utbud och goda kunskaper vad gäller att plocka ut skidor åt dig. De lär väl ha en "Skidkväll" framåt nov där man lämnar 20% under kvällen. Vi kanske ses där!

Anders E: Nej, man gör ingen justering i puls mellan idrotterna. Det han säger är väl snarare att det kan vara svårare att hålla pulsen upp emot max aerob puls i simmningen och i cykel. Där reckomenderar han sina aeroba intervaller (5min mot max aerob puls följt av 5 min i ca 120-125 i puls. Detta upprepat 5-6ggr)
#17
14 september 2007 kl 10:37 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin: och mitt vetenskapliga jag säger att du inte kan lite på någon av dem till 100%
..........
Ser vi på Maffetone träning så är km-tider på träningarna ointressanta, det är pulsen som styr om du kör för tufft eller inte. När du sedan ska göra ett MAF-test är ju idén att du kör just en "loop", samma slinga X antal varv och tar tiderna per varv. Sammanlagt bör det bli ca 8km. Då kan du jämföra tider på samma "loop" mellan varje MAF-test. Maffetone belyser också faktorer som kan påverka km-tiderna även på samma bana. Blåst, regn, olika skor mm mm. Olika faktorer spelar olika stor roll, givetvis, men det kan göra en hel del.

#18
14 september 2007 kl 16:40 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Krisitna: Vad jag kommer ihåg står det ingenting i Maffeones bok om att ett pass måste vara viss tid för att ge någonting. Jag gissar dock att med längre pass i tid går utvecklingen fortare men det är inte så att 40min inte ger någonting medan 60min ger effekt!

Mitt tips till dig blir att göra uppvärmningen innan du kommer till löpbandet. Promenera till gymmet kanske, eller ta dig till gymmet och promenera utanför där. 15min är det minsta du bör lägga på uppvärmningen. Nu vet jag inte om du måste stå och bevaka löpbandet eller om du kan boka ett band, det har du bättre koll på. Nedjoggningen kan du möjligen slarva lite med och bara köra 5min men även här kan ju en lätt promenad efter löpbandet vara ett alternativ.

Sedan måste du lära dig att träna utomhus ;-), jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan motivera sig att springa på ett löpband 4 pass i veckan á 40min. Det är sällan det är så dåligt väder att det skulle vara ett alternativ för min del. Men vi är alla olika!
#19
15 september 2007 kl 16:25 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag gjorde också en lactat test men hos Lactlab i Täby. Testet gjordes innan jag påbörjade min Maffetone uppbyggnad och tanken är att jag ska göra en ny närjag nått platån om ca 4-5mån (förhoppningsvis)

Ang "mjölksyratröskeln" så är min uppfattning att den ligger på 4,0 mmol/l. När det passeras klarar inte kroppen att göra sig av med mjölksyran och du kommer för eller senare tvingas att sänka farten. Alltså bör man under längre lopp undvika att ligga över en puls som 4.0 passeras. I mina papper står det att inom 2.0-4.0 är man i nått som kallas "Lactate-Steady-State" och att man då befinners sig i ett område då kroppen både jobbar aerobt och anaerobt. Det torde då betyd att man i Maffetoneträningen ska ligga under 2.0 mmol/l !?

Mitt test påminner om ditt men jag sprang i 5min och så ökades farten efter var 5:e min ända till man inte orkade. Efter varje 5minutare togs ett blodprov. Man skulle orka minst 2,5min i nästa fart för att det skulle ge ett värde som var nått att ta med. Jag började i 8 km/h och sedan 10, 12, 14, 16 och slutligen 18 km/h. Hade ingen vila mellan varje mätning mer än de 15-20sek det tog att trycka ut en bloddroppe. Mina värden:

61 bpm / 0 km/h / 1,24 mmol/l
141 bpm / 8km/h / 2,40 mmol/l
148 bpm / 10 km/h / 1,80 mmol/l
163 bpm / 12 km/h / 2,30 mmol/l
176 bpm / 14 km/h / 4,77 mmol/l
185 bpm / 16 km/h / 7,17 mmol/l
189 bpm / 18 km/h / 7,45 mmol/l

Sista periden varade i 2,5min innan mätning gjordes. Observera att lactatnivån först gick upp för att sedan sjunka igen. Det kan bero på att jag inte gjorde någon uppvärmning och att kroppen då reagerar att "OK, nu ska vi köra" och så "gasar" den på för att sedan inse att "OK, det ska inte gå fort idag" och så sänker det lite igen.

Jag tränar Maffetone mellan 135-145 och enligt testet borde jag kunna gå på lite till . Tittar jag i pappren står det att jag har 158 i puls vid 2.0 mmol/l. Min mjölksyratröskel ligger på 173 vilket då sär 91,5% av maxpuls.

Nu är lactatnivåerna inte konstanta utan ändras utifrån din träning. INtervallträning går ju ut på att flytta den övre gränsen så att pulsen blir högre innan 4,0 mmol/l passeras.

#20
16 september 2007 kl 17:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Janne: Då ska det bli kul att göra om testet hos Lactlab och se om jag får en rejäl dropp i mjölksyran på samma sätt som du beskriver.

Sprang ett pass idag efter att ha vilat i 4dagar med halsont, dock ingen feber. Men jädrar vad pulsen åkte jojjo! Hade planerat ett lite längre pass, upp emot 2h men fick lämna de planerna nästan direkt. Slet ihop ett 50min (ex upp- och nedvärmning) men huvva vad jag fick gå. Är helt uppenbart inte helt frisk/återhämtat ännu!

< < < 1 2 3 > > >