17 juni 2011 kl 10:20
Jag är kanske unik i denna tråd med att jag tycker båda sidor har rätt. Det känns inte som ni argumenterar MOT varandra utan snarare FÖRBI varandra :-)..
Min utgångspunkt är att jag har ordentliga funderingar på att "en kalori är en kalori"
Dvs. är det verkligen hugget i sten att kroppen kan använda den energimängd man klassiskt räknar på i ALLA situationer.
Med klassikt räknar på menar jag 9kcal/gram fett och 4kcal/gram för protein och kolhydrater.
T.ex. vet vi att det finns väldigt energirika produkter kroppen *inte* kan ta upp, ett exempel är cellulosa som ofta tas upp. Eller varför inte nitroglycerin, det hade väl varit kanon att äta om kroppen kunde använda det för dem som ville gå upp i vikt ;-)
T.ex. har jag för mig (obs! detta är bara något svagt minne jag har och ska inte tas som sanning), att vissa sjukdomar gör att kroppen inte kan använda fett som bränsle. Skulle det verkligen vara så otänkbart att tänka sig att kroppen kan sättas i ett sådant läge vid "extrema" dieter?
Så min fråga som jag tycker är intressant är:
Finns det entydliga bevis, satta ur all rimligt tvivel, för att kroppen kan utnyttja fett/protein/kolhydrater till nästan 100% verkningsgrad i alla situationer? Även i den mest extrema av dieter?
OM det finns, så köper jag "En kalori är en kalori", och "Kalorier in/Kalorier ut" och håller fullständigt med den sidan.
Jag misstänker dock att sådana bevis i själva verket inte alls existerar på ett tillfredställande sätt, och är alltså öppen för att t.ex. LCHF kan fungera bättre än andra dieter vad gäller denna punkt.
Och Per. 2-3% kanske låter som en liten siffra som man gott inte behöva bry sig om. I praktiken är det dock en väldigt stor siffra, hjärnan är ett under på att balansera intag/uttag, och 2-3% skillnad är faktiskt i många fall det som avgör om du blir överviktig eller inte.