Foruminlägg av Elin Soto Thompson

#1
22 augusti 2011 kl 23:04
Gilla
Hej!

Nu har jag inte läst alla inlägg, men tänkte svara på Magnus Lindgrens inlägg genom att dela med mig av de råd jag fick i samband med både knä- och benhinneproblem. Jag har sprungit sedan barnsben och tävlade medeldistans under tonåren. Tyvärr slutade min karriär ganska tidigt pga knä- och benhinneproblem som en sjukgymnast menade berodde just på "plattfot" eller som du skriver sjunkande fotvalv. Jag fick mängder med olika ilägg, provade ut "rätt" skor, men utan något vidare resultat.
Flera år senare kom jag i kontakt med en läkare och löpare som var specialiserad på fotkirurgi. Han menade att barfotalöpning var lösningen. Att springa på gräs barfota skulle hjälpa till att bygga upp de muskler som saknas i fötterna vid "sjunkande fotvalv". Till detta fick jag även ett löpteknikprogram att köra i sand. Jag har gått från att använda tunga skor, med massor av stöd och dämpning, till lätta neutrala skor. Jag har sprungit mängder med mil de senaste åren och tävlat för ett collegelag i den amerikanska amatörligan och jag har inte haft vare sig knä- eller benhinneproblem. Faktiskt helt skadefri, de senaste 5 åren. Jag avslutar alltid ett träningspass genom att springa barfota 15 min och tycker dessutom att det är en enorm frihetskänsla att få göra det. Vilket har lett till att jag i dagsläget belönar mig med ett längre barfotapass varje vecka. Five-Fingers är bra, men det är fortfarande en sko!
Här kommer en länk till Daniel Liebermans (som citeras i Born to Run) sida. http://barefootrunning.fas.harvard.edu/ och som presenterar lite forskningsresultat för olika fotisättningar.
#2
22 augusti 2011 kl 23:29
Gilla
Hej!
Jag har läst att det är tvärtom mot vad #5 föreslår, dvs ex 3 steg under inandning och 2 steg under utandning. Detta för att diafragman ska arbeta mer effektivt.Du pressar alltså ut luften snabbare mot vad du drar in den i lungorna. Anledningen till att man tar ojämnt antal på in och utandning är att man ska växla ben för inandning. Trycket i kroppen ökar nämligen när man andas in, vilket också påverkar belastningen. Så har man ex. en skada som sitter på höger sida kan man observera om alltid andas in när man tar ett steg med höger ben.
#3
28 augusti 2011 kl 18:06
Gilla
Grattis! Bra jobbat! Häng i och häng kvar.!
#4
19 september 2011 kl 21:06
Gilla
Hej!

Jag undrar om det är någon som kan rekommendera en löparryggsäck för kvinnor. Jag har provat många olika och upplever att de är för långa i ryggen, dvs. mer skapade för män än för kvinnor. Detta trots att jag själv är 178cm. Mitt problem är också att drar jag åt remmarna så att den sitter tajt på ryggen, så ligger de inte längre mot överkroppen med hela kontaktytan.
Jag undrar om någon kan rekommendera en löparryggsäck som är mer anpassad för kvinnor.
Tack