Foruminlägg av Anna Markelin

< < < 1 2 3 > > >
#1
17 augusti 2009 kl 11:15
Gilla
Hej,
jag undrar hur man definierar långsamt som löptakt? Många får rådet att springa långsammare, men ungefär var ligger gränserna?
Är långsamt över 6 min/km eller borde det vara ännu långsammare?
Jag har börjat träna för en halvmara i maj 2010 och jag vill klara den på under två timmar, men hur snabba ska längre träningspass vara såhär i början?

tack!
/anna
#2
17 augusti 2009 kl 13:43
Gilla
Är det någon som vet hur mycket vikten inverkar på löpningen? Som ett exempel - jag är ganska stabilt byggd men har svårt att tappa vikt, särskilt när jag nu börjat springa regelbundet. Jag lägger lätt på mig muskelmassa men har svårt att bli av med fett. Väger idag 70 kg till 177 cm. Hur mycket borde jag tappa för att kunna förbättra löpningen och kanske undvika belastningsskador på knän och hälar?
Och hur ska man lyckas tappa vikt när man bara blir hungrigare och hungrigare ju mer man tränar? :)
tack!
#3
29 september 2009 kl 12:27
Gilla
Kan någon klok och erfaren hjälpa mig - jag går UPP i vikt ju mer jag springer ... Skulle både vilja och behöva gå ner ca 3-4 kg för att minska belastning på knän och leder och också för att det skulle kännas "lättare" i kroppen. Jag gjorde en InBody kroppsmätning som visade att jag har klart över genomsnittet i muskelmassa och min fettprocent enl den ligger på 21%, BMI 22.4, men eftersom jag väger 70 kg så är det ganska tungt att springa längre sträckor. Åtminstone mentalt tungt ....
Är det någon som kan råda mig hur jag ska lyckas gå ner i vikt? Äter bra (hemlagat, fettsnålt, långsamma kolhydrater, massor av grönt etc), dricker måttligt med alkohol (lite vin ibland), äter godis ibland, inga kakor, glass, bakverk, vitt bröd etc.

Suck, vet inte hur jag ska göra. Är det bara att acceptera faktum?

tack på förhand för svar!

/anna
#4
29 september 2009 kl 18:17
Gilla
Tack massor för era svar. Lena, jag tror jag behåller både armar och ben :) och visst, jag är normalviktig - mina funderingar är kanske mer kring OM man kan gå ner i vikt med mina förutsättningar eller om man faktiskt ska vara nöjd, frisk och glad och sluta fundera så mycket. Naturligtvis är det så, hellre stark och frisk än smal och trött.
Det är också intressant att spekulera kring hur mycket lättare löpningen blir i takt med viktminskning, men det är ju som sagt inte musklerna man vill bli av med ...

Ska ut och jogga med gamla arbetskamrater imorgon bitti före jobb, förena nytta med nöje. Det blir så sakteliga roligare och enklare att springa!

tack igen!
#5
3 november 2009 kl 21:38
Gilla
Oj då. Ganska många skor på de här listorna ..

Jag springer med mitt andra par Karhu M2, älskade skor. Helt annorlunda mot traditionella skor med mkt dämpning, de här kändes som tunna sneakers första gången jag tog dem på mig, men nu kan jag inte vara utan dem.

Har dock börjat få lite problem med hälarna (lätt värk, har haft inflammation i hälen tidigare och fått kortisonspruta för det, vill INTE ta det igen) - borde jag skaffa en sko med bättre häldämpning? Jag gillar ju annars idén med ett naturligt löpsteg, som Ecco också tycks ta fasta på i sina nya skor.

Någon som har tips på en bra sko, med bredare läst (Asics för smala för min framfot, åtminstone förr), med bra häldämpning men som inte bygger på höjden? Vill vara nära marken ...

/anna
#6
15 april 2010 kl 21:07
Gilla
Hej,
tänker köpa nya skor, blir eventuellt Asics DS Trainer - är det 15 som är den nyaste? Provar förstås först här i butiken, så att storleken blir rätt.

Någon som har tips på bra onlinebutik, var hittar man dem billigast? Jag bor i Finland, blir väl samma historia med tull etc där som i Sverige, om man köper från USA. Erfarenheter?

stort tack,
/anna
#7
16 april 2010 kl 14:30
Gilla
Staffan: du har förstås rätt. I princip. Jag brukar försöka handla hos mindre specialbutiker för att stödja dem, exempelvis har jag köpt mina senaste 3 par i den lokala löpbutiken, inklusive dyra specialsulor - men när jag nu funderar på ytterligare ett par skor så har jag svårt att motivera att lägga 1500 spänn på Stadium (nämnda skor finns inte i "min" butik) eller Intersport när de kostar så mycket mindre på nätet.
Jag får köpa strumpor och drickabälte och annat i lilla affären istället :)

Tack för tipsen allihop, jag ska kolla upp dem!

(nyss hemkommen från runda med mina enda par skor, helt nya Karhu M2 som ger grymt skoskav, blödande fötter varenda runda. Dumt. Måste ha nåt att variera med)
#8
2 januari 2011 kl 12:46
Gilla
Just nu inleder jag året med ännu en dum förkylning, hade hoppats börja året frisk och glad ...

Milen under 50 min
Helsingfors halvmara under 1.55
Hålla mig skadefri och friskare än 2010
Klättra 2 gånger/vecka
Vara utomhus mycket och få frisk luft - och använda min kajak mer än 2 gånger ...
#9
10 oktober 2011 kl 08:43
Gilla
Jag letar febrilt efter en lätt, tunn regnjacka - som andas. Finns de? Jag vill inte ha en massa detaljer och avtagbara ärmar och sånt, bara ett skal som man kan använda nu på hösten när regnet vräker ner. Tacksam för tips!
#10
19 oktober 2011 kl 08:29
Gilla
Det låter som en utmaning som jag hade kunnat haka på ... med den skillnaden att sub 45 skulle vara mitt mål. Lycka till med träningen, tänk på att äta rätt - glöm inte grönsaker och frukter som ger antioxidanter och vitaminer, hålls kroppen fri från infektioner så blir träningen så mycket roligare och bättre! (jag toppar med Mivitotal, men det är nog mest för placebo eftersom jag ändå äter så mkt grönt ...)
#11
21 oktober 2011 kl 10:12
Gilla
Det låter som hokuspokus - men skaffa en spikmatta. Du vet, årets julklapp typ 2009 eller när det var. Det funkar - man kommer definitivt ner i varv. Till och med min mycket skeptiske man använder den efter sena hockeymatcher - annars är han vaken till två på nätterna. Kan ju vara lönt att prova iallafall!
#12
1 december 2011 kl 22:05
Gilla
Mitt Äntligen var när jag under en och samma 6-veckorsperiod i somras sprang först 25km, sen 30 och så avslutade med mitt första Lidingölopp - på 2:53. Glad så jag grät, var trött men inte utmattad, hade planerat loppet väl och kände mig alldeles berusad av endorfiner. Hoppas på fler sådana ögonblick, är förstås anmäld till nästa års lopp. Som jag ska springa lika avslappnad och glad, har jag bestämt!
#13
9 december 2011 kl 10:47
Gilla
Jag är sugen på att skaffa damasker (sk gaiters) för vinterlöpningen, det kommer förmodligen att bli en del pulsande i snö och slask här snart. Vilka är bäst - någon som har tips?
#14
12 december 2011 kl 16:56
Gilla
Tack massor David - jag tittade på Innov8 innan men hittade bara modellen med socka. Ska leta vidare och kolla DG också.
här ösregnar det. Ingen snö i sikte. Morr.
#15
7 februari 2012 kl 21:33
Gilla
-22 här i lördags, vi sprang 21 km och det i ganska bra fart. Det var fantastiskt, så otroligt vackert ute, bra kläder, rånarluva och mössa och dubbla vantar och gaiters och fleecelångkallingar med lösare byxor, 2 underställströjor, jacka och lätt väst. Det kändes inte alls omöjligt!
#16
8 mars 2012 kl 22:23
Gilla
Jag känner igen det här - har själv blivit utsatt för det och jag försöker låta bli att prata om träning med de som inte är intresserade, men det är hemskt svårt att berätta om sig själv utan att inkludera sina intressen.
Har också varit med om att jag blir utesluten ur sammanhang, som när bekanta ger sig ut och joggar, för att "dig kan man ju inte springa med, du är så vältränad/springer så fort". Nu är ju det inte sant, det är bara något som folk tror och det känns ledsamt att man inte får vara en del av ett sammanhang för att folk har fel uppfattning om en.
Så ja, jag tycker det känns konstigt att man blir utpekad när man tar hand om sin hälsa. Konstigt och ledsamt.
#17
16 mars 2012 kl 12:37
Gilla
Var också på väg att köpa via Runningwarehouse, men de skeppar ju inte till EU ... Var hittade du dina? Har inte sett dem någon annanstans, behöver då dammodellen.
#18
22 mars 2012 kl 18:46
Gilla
Jag köpte precis ett par Adizero Adios, men jag är osäker på om jag har köpt dem för små. Jag har inte haft Adizero förut (har bara använt Asics modeller) och är inte helt säker på hur mycket de töjer sig etc. Det finns ca 1/2 cm framför stortån, ovandelen på tån tar i ovandelen på skon.
Vad tror ni, borde jag ta en storlek större? Någon som vet hur mkt det skiljer i storlekarna?

tusen tack på förhand!
#19
22 mars 2012 kl 22:19
Gilla
Csaba, stort tack (den borde jag ju ha kunnat hitta själv, den fina länken ...). Det betyder faktiskt att jag borde köpt storleken större, jag tog UK 8 men borde tagit 8.5. Typiskt. Får returnera dem - innebär att halvmaran i Prag blir i mina Asics DS. Inget fel på dem, dock ...

:)
#20
22 mars 2012 kl 22:28
Gilla
Jag har fått (ännu) större vader, vilket ju är en ledsam bieffekt. Stövlar kan jag glömma. Snyft. Låren är inte heller så små, men muskligare nu än förut. Fast är ju bättre än daller.
Så, jag hade velat träna "ner" vaderna och låren, puffa upp rumpan lite (fast den är väl som den kan vara när man är snart 42) och sen hålla resten intakt. Det beställer jag härmed.

< < < 1 2 3 > > >