Foruminlägg av Ulrika A

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
13 april 2009 kl 12:41
Gilla
Jag har nyss börjat jogga, med Vårruset i Malmö den 4 maj som mål. De senaste tre veckorna har jag gått från sittande läge till 5 km jogging. En enorm prestation för mig som mycket väl vet att jag BORDE träna, men som aldrig hittar tiden. Men nu SKA jag ut och springa två-tre gånger i veckan har jag bestämt mig för. Jag har pulsmätare på mig och ser till min förskräckelse att efter första kilometern ligger pulsen aldrig under 175, snarare runt 180, med toppar på över 190 i uppförslut. Ändå joggar jag grymt sakta, kilometertiden är på 7.40. Hur ska jag kunna jogga fortare? Intervaller i all ära, men jag ligger redan så nära döden jag kan komma...:-) Alla tips välkomna!
#2
18 maj 2009 kl 15:00
Gilla
Jag vill gärna springa i takt till musiken, för att kunna hålla uppe tempot. Basshunter tillhör verkligen inte mina idoler, men hans låtar är perfekta för mig att springa till. 35 minuters Basshunter ger 5 km löpning och har man en MP3-spelare som man kan ändra låtarnas BPM med så är det helt suveränt. Tre nummer av IForm så får man en sån spelare...
#3
23 maj 2009 kl 22:57
Gilla
Villken himmelsk tur att det är löpning ni sysslar med och inte cykling!! Försök cykla ett tempolopp i shorts...haha! Här snackar vi killar som rakar benen, smörjer in dem så de glänser och tar inte bara på sig tights på underkroppen, nej hela kroppen är inklämd i en tajt pyjamas med avtagbara ärmar. Supersexigt!! Med blöja mellan benen icke att förglömma...:-)
#4
25 maj 2009 kl 15:50
Gilla
Intressant att se att så många har hög maxpuls när man "överallt" läser om att maxpulsen är 220-ålder. Det stämmer uppenbarligen inte för väldigt många!
Jag fixar själv inte att jogga med en puls på 170, möjligen de första två kilometerna, sen ökar den obönhörligen till uppåt 180 eller mer. Jag försöker jogga så långsamt jag kan eftersom jag satsar på att kunna springa milen på 60 min i augusti, men jag orkar inte hasa runt en halvmil på 40 min när jag vet att jag fixar det på 35 min, bara för att hålla pulsen låg.
#5
29 maj 2009 kl 14:19
Gilla
Jag har också precis kommit igång med löpningen och har gjort precis så som Tom-Ingar rekommenderar. Jag började med att försiktigt jogga 2-3 km och när jag orkade det utan att dö började jag dela upp passen i jogg 6 min, gång 4 min osv och för varje pass minska ner på gången tills jag till sist orkade jogga 5 km på 35 min. Det tog en månad med två pass i veckan.

Sen hittade jag träningsprogrammen på marathon.se och följer nu programmet Tjejmilen, 60 min på 20 veckor http://www.marathon.se/news/home_tjejmilentraning.cfm och är på vecka 7. Det hade nog passat bra även för dig! Själv tycker jag det är jätteskönt att ha ett program att följa,har bara hoppat över ett enstaka pass när vristerna gjort lite ont. Jag är livrädd för att dra på mig en skada som gör att jag inte kan springa på flera veckor eller t.om. månader!

Mitt råd är alltså precis som de andras: ta det lugnt! Man måste inte ta ut sig till max för att vara en riktig man...:-)
#6
7 juni 2009 kl 20:46
Gilla
Hej Staffan!
Jag är en tjej som är lika gammal som du och som bor nära dig. Jag var där du var för bara ett par månader sedan och som dess har klarat att springa 7 km som mest utan problem. Det gäller att gå ut lugnt, lyssna på kroppen och inte stressa fram resultat. Jag rekommenderar www.marathon.se där det finns ett program för att klara att jogga Vårruset, 5 km. Börja med att promenera 5km-slingan i Pålsjö skog några gånger i veckan och testa att jogga en minut var femte minut och öka sedan efter hand.
Lycka till och pm:a gärna!
#7
10 juni 2009 kl 09:08
Gilla
Tror faktiskt att jag ska våga mig utanför Höganäs gränser för en gångs skull och springa en runda i storstan :-) Kan ju bli lite trevligt faktiskt!
#8
11 juni 2009 kl 09:34
Gilla
Jag tror absolut du fixar det Eva! Jag följer samma program och är på v.9. Hitintills har jag sprungit 6 km i 6:40-tempo och har alltså en lång bit kvar för att klara en mil sub 60.
Du kan ju utan problem springa 40 sek långsammare per km och ändå klara dig under timmen, det enda du behöver är lite längre pass då och då.
Testa att springa i 30 min, gå 10 min och spring sen 30 min igen. Klarar du det klarar du en mil. Du kan definitivt hoppa in i programmet nu, de flesta pass ligger ju på runt 6,45-7 min/km än så länge.
#9
29 juni 2009 kl 09:28
Gilla
Jag tycker solen är det värsta, oavsett temperatur. Jag springer därför helst precis när solen håller på att gå ner. Igår blev det 8 km med start 21.30 och var hemma igen efter en timme, +24 grader och vindstilla. Underbart!
#10
6 juli 2009 kl 10:34
Gilla
Gav mig ut på en lång runda igår med målet att för första gången springa 9 km på under 60 min. Det var varmt, 23 grader och vindstilla, men mulet. För att kyla ner mig blötte jag håret och satte upp det innan jag sprang ut, och hade druckit över en liter vatten timmarna innan. Första fyra km gick jättebra och jag höll hyfsat tempo. När jag passerat den sjätte kilometern började det kännas tungt och efter den sjunde kilometern började jag känna mig lite frusen trots värmen och jag mådde lite illa. Började gå istället och gick ca 400 m innan jag började jogga sakta igen och lyckades jogga sista 1,5 km hem. I duschen frös jag och fick skruva upp värmen trots att jag fortfarande svettades. Kände mig lite seg i en timme innan jag mådde som vanligt igen.
Vad var det som hände?
#11
6 juli 2009 kl 15:03
Gilla
Jag tror inte jag hade druckit FÖR mycket. När det är så varmt som det är just nu försöker jag dricka ett stort glas vatten i timmen, det är väl inte för mycket? 3 dl * 3 timmar = 9 dl vatten.
Jag har oftast svårt att känna när jag är törstig, kan gå hela dan på jobb med bara kaffe i kroppen och en tallrik fil till lunch, så när det är varmt brukar jag få kämpa för att få i mig vätska.
Nästa gång ska jag åtminstone inte dricka timmen innan, eller så struntar jag i att springa när det är så varmt. Någon sa att det var 99% luftfuktighet här igår, vi väntar bara på åskan nu.
#12
6 juli 2009 kl 22:36
Gilla
Oldboy - jag drack extra mycket eftersom det var varmt igår. Brukar annars inte dricka mycket innan jag springer för att undvika "skvalp" i magen och håll. Har aldrig varit en sån "vattenflasktyp", fattar inte hur de kan ösa i sig så mycket. Har hört så mycket om att man ska ersätta kaffe med 1½ gång till så mycket vatten, men det har jag aldrig gjort.
#13
12 juli 2009 kl 21:40
Gilla
Jag har inget motto, men tänker på Coltings boktitel ibland "Jag vill ju bara se bra ut naken" och så orkar jag springa en kilometer till...
#14
16 juli 2009 kl 18:07
Gilla
Jag har kronisk ryggvärk och är alltid stel på morgonen och ett par timmar efter träning. En kvart på spikmattan gör mig mjuk i ryggen vilket gör att jag kan stretcha ut och slutar spänna mig.
För min elvaåriga dotter har spikmattan fungerat som rena sömnpillret. Hon har alltid haft svårt för att komma till ro och somna. Vi har nog provat allt i form av avslappningsskivor, massage, lässtund, musik m.m., men numera räcker det att hon ligger på spikmattan medan jag läser en stund, sen gosar hon ner sig under täcket och somnar inom en kvart. Det har faktiskt gjort att jag har kunnat börja jogga, för innan var hon vaken till 22.30-23.00 varje kväll, men nu sover hon innan 22.
#15
1 augusti 2009 kl 12:03
Gilla
Tänkte bara skriva några rader om hur det går med min träning. Jag tycker det är kul med så många olika människor på det här forumet, både de som är helt nybörjare och de som sprungit "alltid".
Jag är 37 år, jobbar heltid och har två barn på 8 och 11, bor ensam med barnen och är politiskt engagerad på fritiden. Hur i hela friden skulle jag få plats med träning mitt i läxläsning, skjuts till barnens träning, matlagning, tvätt, gräsklippning och städning? Men jag bestämde mig för att börja jogga eftersom det tar minst tid jämfört med annan träning. Så för fyra månader sen satte jag igång med ambitionen att orka jogga Vårruset på 35 minuter. Jag hittade hit och till marathon.se och började följa programmet för Vårruset. Det gick bra, jag klarade mitt mål och satte upp nästa, IForm-loppet i Malmö den 1 september. En hel mil!! Jag bytte program på marathon.se till En mil under 60 minuter. Jag har märkt att jag har svårt att klara värmen så jag har fått hoppa över några pass när det har varit varma dagar, men har ändå hållit mig ganska strikt till programmet.
Nu är det bara drygt fyra veckor kvar och jag har insett att jag inte kommer att klara milen på under 60 minuter, men jag är ändå nöjd om jag klarar det på 66-68 min. Jag kommer att träna varannan dag fram till loppet. Ett snabbdistanspass på 5 km där målet är att springa under 30 min, ett intervallpass på 10*30 sekunder, ett distanspass på 10 km på under 70 minuter och ett intervallpass på 5*2 min. Det blir alltså antingen tre eller fyra pass i veckan. Tror att jag ska fixa det, intervallpassen går ju fort även om de är jobbiga.
Lycka till med er träning, alla ni andra på forumet. Vi är alla vinnare oavsett hur fort eller långsamt det går!
#16
4 augusti 2009 kl 13:21
Gilla
Men hur funkar det med MAF-puls när man har en maxpuls som ligger långt över det normala? Jag springer mina snabbdistanspass med en puls på 185-190 bpm och drar slutsatsen (utan att ha mätt) att min maxpuls är runt 215.
Hur funkar det då med att utgå från 180 och dra bort åldern, som Maffetone-regeln säger? Då ska jag ju springa med en puls på max 143. Det har jag när jag går en snabb promenad... Såfort jag börjar jogga ökar pulsen direkt upp till 165 och höjs sedan successivt.
#17
6 augusti 2009 kl 23:20
Gilla
Jag har ännu högre snittpuls, runt 175-180 när jag försöker hålla hyfsad fart, vilket innebär 6.30-tempo för mig. Har bara hållit på i fyra månader, men har hög maxpuls. Jag har inte testat, men kan komma upp i 196 i puls under intervallpass, så jag gissar att maxpulsen ligger på ca 210.
#18
7 augusti 2009 kl 10:42
Gilla
Igår var det så gräsligt varmt och jag skulle iväg på kvällen så jag hann inte springa nåt längre pass utan bestämde mig för att köra 100 m-intervaller direkt efter jobb. Värmde upp 7 min och sprang sedan tio intervaller på 30 sek med 30 sek vila emellan.
Ger det något överhuvudtaget eller måste intervallerna vara längre och/eller snabbare för att ge effekt?
#19
8 augusti 2009 kl 00:32
Gilla
Jag fick en GPS logger när jag tog en prenumeration på Aktiv träning. Jag installerade programmet men råkade slänga fodralet till CD:n. En vecka senare när jag haft med loggern ut i spåret och ska försöka få igång den efteråt, kräver programvaran en Product key, som stod tryckt på omslaget till installationsCD:n. Typiskt!!
Finns här nån som har en likadan GPS och som har CD-fodralet kvar??
#20
8 augusti 2009 kl 09:59
Gilla
Nej, den är nte plastig alls, verkar vara bra kvalitet. Måtten: 7 cm lång, 4,5 cm bred och 2 cm tjock.
Den fungerar inte i Vista utan jag fick plocka fram den gamla bärbara trotjänaren med Win XP för att få igång programmet. Man måste också vara uppkopplad till Google Earth för att få rundan uppritad efteråt, men som sagt, för att kunna göra det måste produktnyckeln skrivas in först.
< < < 1 2 3 4 5 > > >