Foruminlägg av Krille

#1
17 augusti 2024 kl 22:23
Gilla
Hej
Blir inte klok på hur maxpuls funkar fysiskt fullt ut.
Vad jag förstår är vilopulsen ett bra värde på huruvida man är vältränad men inte maxpulsen. En låg vilopuls innebär att hjärtat är starkare och kan pumpa ut mer blod per slag.
Men jag förstår inte hur en hög maxpuls inte kan vara fördelaktigt... Maxpulsen är ju ändå ett mått på hur många slag hjärtat kan slå som mest och man borde väl då kunna få ut mer blod (och syre) vid högre maxpuls?

Även om vilopulsen skulle vara en bättre värdemätare så tycker jag inte maxpulsen borde vara helt irrelevant men så verkar det vara om man läser om det...
#2
18 augusti 2024 kl 08:27
Gilla
Som jag förstår det ska väl ändå vilopulsen sänkas oftast om man tränar och är något man kan påverka. Kan säkert vara mycket individuellt också hur mycket det påverkas.

När man söker efter fakta så är det lätt att hitta att det är fördelaktigt med en låg vilopuls och att det generellt är indikation på att man är vältränad.
Däremot är det tvärtom när man söker på maxpuls, då tycker jag alltid att det står att det inte är någon indikator för om man är vältränad.
Som jag skrev kan man hitta info om varför det är bra med låg vilopuls (starkare hjärta som orkar pumpa ut mer blod per slag). Däremot har jag svårt att hitta info om varför det skulle vara bra med hög maxpuls, vilket ofta står att det dessutom INTE indikerar att man är vältränad.
Hade jag killgissat så hade jag ju sagt att hög maxpuls innebär att man har större maxkapacitet att pumpa ut mer blod men så verkar det inte vara...
#3
18 augusti 2024 kl 09:39
Gilla
Ja, som sagt tycker jag och fler med mig verkar det som att en högre maxpuls borde vara bättre. Rimligen att det är fördelaktigt med ett så stort spann som möjligt mellan vilopuls och maxpuls.

Som du säger känns det ju extra logiskt att hög maxpuls skulle vara fördelaktigt i och med att den sjunker med åldern (då man oftast blir sämre tränad).
Men återigen kan jag inte hitta någonstans att det är någon fördel överhuvudtaget med högre maxpuls. Ingenstans står det att det faktiskt innebär en högre maxkapacitet. Eller så har jag missat det eller feltolkat.