Foruminlägg av Adam

#1
13 augusti 2024 kl 20:39 Redigerad 13 augusti 2024 kl 20:45
Gilla
Halloj!
Jag har precis börjat springa och hållit på ca 6-7 veckor nu med 3-4 pass i veckan. Köpt en garmin klocka och ett pulsband. I början körde jag ett Garmin Coach program på 5km som jag tyckte funkade bra. Bytte sedan över till att träna efter daily sudgested workout (DSW) med målet att springa 21km till sommaren på hyfsad tid.

Under 5km programmet var det tempopass, lugna passen kändes ganska lugna och de andra mer tuffa men när jag kollade pulsen så låg jag i princip alltid i zon 5.

Nu kör jag DSW pass enligt pulszoner och då är ju majoriteten av passen zon 2. Passen blir då väldigt mycket gå/springa eftersom jag trots lågt tempo i kan springa hela passen och hålla låg puls. Exempel, sista passet på 45min så var 32min löpning och 12min gång. Är det rimligt att jag tränar så här? Ska jag acceptera att det är en del av att vara otränad och "trust the process" eller är det rimligare att träna så här när man kommit igång bättre?

Bonus fråga, har dessutom sprintpass som är likadana, x-tid i zone 2, korta intervaller med puls 115 i recovery, då får jag gå hela recovery perioden och sedn x-tid puls zone 2 efteråt. Svårt att förstå syftet med dessa. Blir således nästan inga pass där jag faktiskt springer hela passet. Är ju inte särskilt jobbigt men blir bara tveksam på om jag faktiskt utvecklas av att träna så här. Långt inlägg men tacksam om ni kloka och erfarna själar kan ge mig lite av eran visdom.

#2
13 augusti 2024 kl 22:25
Gilla
Tack för svaren! Det var mer komplicerat än vad jag hade förstått. Då får jag kanske gå mer på känsla och då kanske jag ändå landar i kombination av att springa och gå. Pulsen tickar upp efter ett tag även om jag springer 7.30 tempo och vid 160 i puls känns det oftast inte så jobbigt men inte prata obehindrat nivå.