Foruminlägg av Eric Sanden

#1
9 februari 2023 kl 16:46
Gilla
Hej!

mitt första inlägg här!

jag har tränat hela mitt liv men först de senaste 2 åren som jag löptränat regelbundet. Det var när jag upptäckte att man kan bli bättre på att springa utan att ta ut sig på varje pass. Tror det var när jag läste material av Fitzgerald och Stephen Eiler just specifikt som jag blev riktigt inresserad och tänkte att, fasen, jag skall springa lugnt och bli snabb.

På sätt och vis fungerade det. jag insåg att löpning kan man njuta av och inte bara se som ett nödvändigt ont för att öka konditionen.

nu ligger jag ganska stadigt på 50km i veckan uppdelat på ett ganska klassiskt sätt med långpass, tröskel och what not. jag känner att jag utvecklas lugnt och stadigt och jag gillar att det får ta sin tid. Men... jag kommer på mig själv vara ganska nitisk med pulsen under mina lugna/distanspass. vissa dagar går det så lätt och jag känner tryck i benen och tittar plötsligt på klockan, fan 154 i puls, det är ju typ 10 slag över vad som skall vara min zon 2. och så bromsar jag in och tuggar på lite lugnare.

vad jag tror är anledningen till detta är all information man läst om såkallade ''''slask zonen'''' och att göra sig av med mer energi utan större utbyte av nytta osv osv. jag tror ni vet vad jag menar. men jag börjar tvivla på att denna inbromsning verkligen spelar roll, och om den rent av hindrar mig att bygga mer fart.
så vad säger ni. Fegar jag_

33 år
188 lång
90kg

Min zon 2 jag brukar hålla mig i är mellan 140-150bpm.
Sker oftast runt 5.10-5.25 fart.

Min tröskel vet jag ganska exakt på 168bpm.
Sker runt 4.10-4.15 fart.

Maxpuls vet jag inte men kommer jag över 180 så imponerar jag mig själv.
#2
10 februari 2023 kl 18:18
Gilla
Det kan vara som du som du säger att jag borde springa lite mer istället.

jag hittade även en tråd som redan täckte allt jag ville veta i princip.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=36794
#3
13 februari 2023 kl 09:35
5 Gilla
Tack för alla svar!
jobbar (och joggar) ute på båt och haft knackigt nät nu några dagar så det är kul att logga in och se allt detta =)

jag har de senaste dagarna funderat på hur jag skall göra med min träning och jag tror att jag kommit fram till devisen att för mig är kontinuiteten viktigast. jag kommer nog fortsätta rätt lugnt på mina distanspass, men, känner jag mig väldigt fräsh skall jag tillåta en viss grad mellanmjölk. jag skall även öka veckodistansen lite till och lägga in fler kilometer i tröskel.

skall springa varvetmilen till våren och tänkte i början av mars när jag får fastland under fötterna sätta ingång med lite tuffare intervaller och fartträning.

jag får även en del metal träning av att stirra in i en vägg varje gång jag springer på löpbandet, det får väl räknas som något
#4
14 februari 2023 kl 16:36
2 Gilla
jag känner med dig! känns som att min miltid skulle varit 5 minuter lägre om jag kunnat sova ordentligt.
#5
25 februari 2023 kl 05:23 Redigerad 25 februari 2023 kl 05:33
Gilla
hej!

Efter ett par veckor av lite hårdare träning och mycket jobb blandat med knackig sömn tänkte jag att jag skulle ta mig en ''down week'' där jag halverar distansen och tar det rätt lugnt.

syftet är att komma tillbaka fräsh och redo för ännu ett block av träning.

hur är det med alternativ träning under en down week? kan jag komplettera med lite lättare rodd för att behålla lite arobisk träning och lägga in extra styrkepass eller är detta kontraproduktivt och fokusera på vila vore mera produktivt?



#6
28 februari 2023 kl 09:50
2 Gilla
Absolut är sömn något jag skall prioretera. har lite generella sömnsvårigheter så detta är min svagaste punkt. börjat jobba mycket mer med avslappninsprotokoll och kbt för att förbättra denna punkt.

kul att höra så positiva ord om detta Stefan! jag har tänkt att göra det många gånger men fallit för principen ''''mer är mer'''' och sedan fått små skador eller känningar. nu har jag haft 2.5 dagar av helvila och skall sätta igång med lättare löp idag. benen känns redan mycket bättre och enligt klockan så svarar kroppen bra. högsta HRV på länge och lägre puls på morgonen. det är dock metalt utmanande, man vill ju springa!
#7
1 mars 2023 kl 07:59
Gilla
återkopplar med en relaterande fråga. Andas genom näsan för att begränsa tempo?

har mina 3 senaste rundor prövat att enbart andas genom näsan. det var till en början riktigt skumt men efter några km första gången så lyckades jag hålla 5 min tempo utan att vara obekväm.detta är för mig i den övre delen av vad jag ansett vara mitt zon 2 tempo.

detta är en luddig fråga jag vet, men går det att springa ''för fort'' för zon 2 om man håller sig till att andas genom näsan? tänker annars att det vore ett fenomenalt sätt att begränsa sina lätta rundor på
#8
17 april 2023 kl 07:38
4 Gilla
Hej igen!

Vill återkoppla och tacka för tipsen i tråden här ovan.

Sprang i lördags varvetmilen Göteborg. Det var en ganska knixig bana och mycket folk så det blev gott om zigzag och ytterkurvor. Chip-tiden landade på 40.13 men klockan med min Stryd-pod visslade 10km vid 39.31, så jag tar det som en vinst 😊

Det jag tar med mig är att för snabbare tider behöver jag mera träning i riktigt hög puls inför nästa lopp. Min tröskel ligger runt 167 och runt den upp till 174 så seglar jag på kända vatten. Men i detta loppet kröp jag över 174 vid ca 6.5 km och sprang sista 2km en bra bit över 180 för att gå i mål på 186. Så hög puls trodde jag inte att jag kunde få, och känslan var därför väldigt främmande.

Springa fler lopp eller bli hårdare i den hårda träningen?

Hade

#9
19 april 2023 kl 21:55
Gilla
Tisdagen innan loppet sprang jag intervaller på Slottskogsvallen. Stryden slog 400 precis på metern varje varv. Snackade med två killar bredvid mig på läktaren efteråt, båda hade runt 200m extra på sina klockor också
#10
25 maj 2023 kl 10:12
1 Gilla
Jag slår också ett slag för Asics novablast 3 TR. TR har mera gummi än den vanliga modellen och tål darför mer. Men den är fortfarande lätt och funkar helt ok att springa tempo i.
#11
25 juli 2023 kl 08:06
4 Gilla
Jag jobbar till sjöss och vi seglar mellan Tunisien och Frankrike. Det blir mycket löpband men 2 ggr i veckan har jag möjligheten att springa i Marseille. jag försöker alltid få till mitt långpass iland då 20+km på löpband är så tråkigt.
Just nu är det förbannat varmt här nere och igår skulle jag springa mitt långpass. jag springer så tidigt jag kan men det var ändå 33+c, 66% fuktighet och sol. Jag visste om att detta skulle bli tufft så jag vätskade upp ordentligt, tog på mig väst med 1L sportdryck och höll nere tempot duktigt ifrån start. Vid km 4 så steg min puls över vad jag normalt har som tak på långpass. För referens är det 153 slag och vid svalt väder brukar jag kunna ligga på 4,45 tempo i 10km utan att gå över denna. igår höll jag 5,35 tempo.
Jag insåg att jag skule få korta ner rundan och bestämde mig för 18km tot. vid 15km sprang jag genom ett parti där luften stod helt still, solen låg på och betongen bara strålade värme. jag sänkte farten mer men pulsen kröp upp mot tröskel. efter bara 5min så började jag känna en svag känsla av yrsel och en stark trötthet. förstod ganska fort att jag blev överhettad och stannade i skuggan. när jag väl stannat var jag väldigt nära på att svimma. jag tog av mig västen för att få lite mer kylning och joggade sakta sakta tillbaka med västen i handen.
Jag noterade att det kändes mycket svalare utan västen. den verkar stänga in värmen runt bålen. någon som noterat liknande?
#12
12 augusti 2023 kl 07:54
1 Gilla
Jag har kontrollmätt mitt löpband med tjepbit och räknat på det och det är faktiskt ganska exakt i fart.
Jag har en andra generationens stryd som jag använder. Den är väldigt exakt utomhus men på bandet behöver jag höja kalibreringsfaktorn med 5% för att den skall ge samma farter som bandet. Min hypotes är att bandet fjädrar ganska duktigt och på så sätt påverkar acceleratorn i stryden?

först trodde jag ändå att det var bandet som visade fel men när jag försökte springa en tröskelrunda med farten baserat på stryden utan höjning på kal-faktorn så gasade jag ur fullständigt. springer jag efter bandets fart så ligger det väldigt nära farterna jag har utomhus.

#13
24 augusti 2023 kl 10:49 Redigerad 24 augusti 2023 kl 12:52
1 Gilla
Bild uppladdad av Eric Sanden
kika på daggpunkten! Den kan du avläsa på de vanliga väderapparna på din telefon. Daggpunkten ger en bra indikation av hur jobbigt det kommer upplevas att springa i den luften.

jag springer själv mycket i varm och fuktig luft runt medelhavet. Är det 30 grader och daggpunkt runt 12 grader så går det fint att springa. 30 gader och daggpunkt upp emot 20-23 som det varit de sista dagarna så är det bara att glömma.

Edit: klickade först nu på länken och såg att det var daggpunkt det handlade om. pinigt
#14
18 november 2023 kl 07:06
2 Gilla
Min gissning baserad på ovanstående info är nej. Men ingen kommer ihåg en fegis! pröva och låt oss höra hur det gick. vettigare vore dock att springa 5km på 20 och känna på farten.