22 mars 2022 kl 20:12
Jag hade mycket problem med extraslag i 20-årsåldern och utreddes då med 24-timmars-EKG och ultraljud av hjärtat. De hittade inget avvikande förutom att jag hade just en hel del ventrikulära extraslag.
Extraslag som uppkommer i vila och inte ökar i omfattning när hjärtat är ansträngt och har ett ökat syrebehov är i regel helt ofarliga. De kan däremot kännas obehagliga, som att man tappar andan eller sätter hjärtat i halsgropen.
Att du känner mer extraslag när du är mer vältränad och i vila kan nog också ha sin förklaring tror jag. Hjärtats rytm utgår från sinusknutan i vänster förmak som har en viss egenfrekvens. Denna ökas av det sympatiska nervsystemet (fight or flight) och minskas av det parasympatiska (rest and digest). Även andra celler i hjärtat har också de en egenfrekvens som dock är långsammare än den i sinusknutan. De i kamrarna brukar ligga kring 40 slag/minut vad jag kan minnas. När en impuls går ut från sinusknutan till resten av hjärtat nollställs alla övriga celler. De närmar sig därefter långsamt en tröskel när också de kan utlösa en impuls. Eftersom sinusknutan som sagt är snabbare hinner dock en ny impuls komma därifrån innan tröskeln nås i kammarens celler. Dessa nollställs således igen innan de har haft tillfälle att själva starta en kontraktion av hjärtat.
När du är vältränad och i vila gör dock det parasympatiska nervsystemet och hjärtats anpassningar i övrigt att sinusrytmen blir lägre. Då ökar sannolikheten att en kammarcell hinner nå sin tröskel innan sinusknutan utlöser en kontraktion med följd att du får ett ventrikulärt extraslag.
Ovanstående skrivet med reservation för att det var länge sedan jag läste medicinkursen och att jag inte arbetat med hjärtpatienter på många år. Hoppas detta var en delförklaring i alla fall.
Vänligen
Lukas, leg. läkare