Foruminlägg av Björn

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
12 november 2020 kl 18:59
Gilla
Jag undrar om det är möjligt att pressa ner vilopulsen och att den sen åker tillbaka om man inte tränat på ett tag?

Jag har konditionstränat 2 - 3 pass i veckan senaste året och har ökat i både längd och intensitet senaste kvartalet. Märkte för ett tag sedan att min vilopuls blivit låg, ca 55 - tidigare minns jag inte exakt men definitivt över 60. Nu har jag nästan inte tränat alls de senaste två veckorna och min vilopuls ligger konstant över 60, kanske runt 65.

Jag mår jättebra i övrigt men har inte vågat komma igång med löpträningen senaste tiden då vilopulsen åkt upp. Så frågan är om det är bra att börja nu med förhöjd vilopuls. Det är jättesvårt att avgöra men ibland känns det som att vilopulsen åkt upp pga att jag inte tränat på ett par veckor.

Det blir en följd fråga på min första. Den första var om min vilopuls tillfälligt trycktes ner mot 55 då jag var inne i en mycket intensiv period, ca 9 km 2 ggr i veckan med hög fart samt tung styrketräning lika ofta? Följdfrågan är - vågar jag komma igång igen nu?

Om jag har en infektion i kroppen borde jag väl känna detta på andra sätt?

För att krångla till det ser det ut som följer för egen del när jag tar vilopulsen: numera vaknar jag varje morgon, haft bra sömn och mår bra - MEN blir mycket överraskad när jag kan notera att pulsen initialt ligger på 77. Den faller sedan successivt och det är inte förrän kanske en timme senare som pulsen i någon slags vila (sittandes i köket) går ner mot 65. Kan tilläggas att jag också senaste tiden vaknat av hunger i princip varje natt vilket ev. kan förklara högre puls?

Tack på förhand

#2
12 november 2020 kl 19:41
Gilla
Tack, - det var denna artikel som fått mig på andra tankar när det gäller förhöjd vilopuls
https://www.svt.se/sport/friidrott/idrottslakaren-tecken-pa-att-du-ar-for-sjuk-for-att-trana
#3
8 maj 2021 kl 21:28
Gilla
Försöker hitta de bästa lurarna för löpning - det viktiga är att dom sitter kvar hela tiden och gärna reducerar ljud utifrån. Har länge funderat på Jaybird Vista (kostar ca 1400 kr) men ser i en recension från webbhallen att några har klagat på att man hör sin egen puls alldeles för tydligt vilket ska vara mycket störande. Någon här som har liknande erfarenhet, eller rent ut sagt kan rekommendera Jay Bird - eller något annat?
#4
8 maj 2021 kl 22:27
Gilla
tack för tipset :-)
#5
20 maj 2021 kl 09:58
Gilla
Har sedan ett par veckor tillbaka fått allt större problem med sömnen - speciellt efter löpning så sover jag några få timmar initialt, vaknar upp vid 2-tiden och kan inte somna om - känner mig klarvaken trots att kroppen behöver vila efter tuffa pass

I söndags sprang jag 1.6 mil med för mig högt tempo (5 min/km) första milen och lite lugnare sen. Den natten blev det några timmars sömn och påföljande dag var en mardröm.

Lite bakgrund: Jag har nu tränat 4 dagar i veckan i 1.5 år och mått hur bra som helst. 2 dagar styrketräning, 2 dagar löpning. En för mig perfekt balans med träning o vila. Löpsträckan har legat runt ca 7 km (aerobisk). Det jag dock gjort senaste tiden (sen ett par månader tillbaka) ökat sträckan och intensiteten successivt vilket också gått bra. Dock de senaste veckorna har jag pressat på ytterligare som att springa en mil så snabbt som möjligt. Också mått mycket BRA på detta men det är ungefär här det börjar hacka med sömnen.

Det låter som att det finns en koppling här med den höga intensiteten och det skulle iof kunna handla om överträning. Men kan man verkligen vara övertränad när man mår så bra av träningen?

Någon med liknande erfarenheter här och kunskap om hur man kan få tillbaka sömnen och samtidigt kunna träna som jag gör. Är vila det enda jag kan göra?

Jag tränar i princip alltid på förmiddagar, löpningen ännu tidigare - ibland runt 5 på morgonen. Så kortisolet borde ha fallit tillbaka på kvällen? Kanske kunde man kontakta Werlabs och kolla vad som finns i blodet på kvällen, samma dag man har tränat hårt?

Jag har sett liknande fråga här tidigare men tycker det kunde vara värt att ta upp detta igen! https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=5545
#6
20 maj 2021 kl 11:39
Gilla
Hej, tack inga förändringar vad jag kommit på - lever också bra då jag varit permitterad från jobbet med lön pga pandemin. Inget jobb att tänka på utan göra det jag vill. Sitter iof framför dator mycket och programmerar så det kan ev. påverka? Dricker också mycket kaffe men det har jag alltid gjort och tom på nätterna förut i mitt jobb utan problem. Jag ältar inga resultat :) snarare tvärtom, lycklig att komma under 50 min. på en mil första försöket. Det är för tidigt att säga om jag kan sova bra den andr nätterna - funderar på det själv mycket. Var dock och styrketränade igår vilket är betydligt mindre krävande än intensiv löpning m3n hade inatt stora problem med sömn.
#7
20 maj 2021 kl 12:05
1 Gilla
Tack, funderat på detta själv att gå upp en stund o göra något. Det kan faktiskt vara så som du säger att det är något jag måste släppa - vet med mig själv att jag blir stressad av att inte kunna sova så då ligger man o tänker på det. Blir ju dessutom ännu värre när man planerat in en löprunda tidigt som man vet inte blir av om sömnen blir alltför dålig
#8
12 juni 2021 kl 14:51 Redigerad 12 juni 2021 kl 15:12
Gilla
Sannolikt är jag på rätt spår - min teori är att den ska HPA-axeln har löpt amok eller vad man ska kalla det. Den axeln utgörs ju av stresshormonerna adrenalin, noradrenalin samt kortisol. Om man kan lita på denna källa vet jag inte men den refererar till forskning - står att koncentrationen av nordadrenalin kan vara relativt hög i upp till 48 timmar, enligt forskare. Samtidigt kan kortisolet "kurvatur" över dygnet rubbas, bli mer flack - normalt sett toppar kortisolet på morgonen och faller tillbaka på kvällen men tydligen så kan detta samband rubbas vid hård träning.

Vad kan jag mer säga - målar upp ett dystert framtidsscenario där jag i ena ytterkanten helt enkelt får sluta helt och hållet med både löpning och styrketräning. Igår senast, gick jag till gymmet, gick 7 km/h på löpband i 30 minuter, sedan lite lätt styrekträning - och denna natt kunde jag knappt sova. I den andra ytterkanten så är jag tillbaka om jag låt säga vilar i kanske 14 dagar helt och hållet. Kroppen kanske behöver fylla på depåerna? Det som lutar åt att det är så är att jag återfår sömnen mer och mer efter några dygns vila, men så fort jag börjar träna - så återkommer sömnstörningen

Övertränad? Kan man vara det på en enda punkt - sömnen?
Allt annat är på topp - låg jämn vilopuls, lugn till humöret och presterar bra på gymmet.
https://www.outsideonline.com/1784661/can-hard-workout-cause-insomnia

"
“Strenuous exercise beyond the usual for a given individual does activate stress responsive systems, including the release of cortisol in the evening and adrenaline and it is well known that difficulties falling asleep and staying asleep may occur,” wrote Dr. Eve Van Cauter, director of the University of Chicago’s Sleep, Metabolism and Health Center, in an email.

Let’s look at adrenaline first. The body secretes the hormone and a similar one called norepinephrine in response to exercise. These hormones ... "
#9
12 juni 2021 kl 20:45
Gilla
Tack, funderat lite själv på detta då jag deffat endel under vintern och våren, ofta varit lite hungrig när jag börjat springa. Är det viktigt att täcka upp snabbt efter ett intensivt löppass? (snittar kanske på 80% av maxpuls under 50 minuter)
#10
17 juli 2021 kl 21:20
Gilla
Hej, har haft lite problem med hälsenan på sistone - verkar som kroppen skickar lite varningssignaler. Har av o till lite ont i hälsenan alt. ömmar men som sedan kan försvinna efter ett par dagars vila. Likadant med vaden - kände senast en sammandragning i samband med löprunda - stramade åt märkbart, kom efter att ha sprungit uppför en backe.

Ibland Känns det som att det kan bli fråga om en bristning i vaden om jag inte är försiktig. Förstår inte varför detta sker när jag i förebyggande syfte varit noga med tåhäv i trappa med excentriskt inslag. Kanske hade det varit ännu värre om jag inte gjort dessa övningar.

Då jag ofta vaknar med stelhet i de trakterna och jag har för avsikt att ge mig ut o springa på morgonen - finns det något jag kan göra för att minska risken för bristning? Är det att rekommendera göra t.ex. 3 sets, á 7 reps. tåhävning med utsträckning i trappa innan löpningen? Detta brukar jag alltid göra efter löpning men tänkte om det kan vara bra att också göra denna övning precis innan? Känns alltid bra efteråt men har läst att man inte ska stretcha statiskt innan löpning, endast dynamiskt.

Finns andra sätt att förbereda vader hälsena på löpning? Lågintensiv löpning i 10 minuter innan ökar tempot - räcker det eventuellt?










#11
18 juli 2021 kl 16:34
Gilla
Hej tack för det - ska kolla upp detta och även kolla med min naprapat vad man kan/bör göra (går på Jonas P. klinik i Stockholm)
#12
18 juli 2021 kl 22:15
1 Gilla
Hej tack det var väldigt utförligt svar - ska kolla upp detta. Jo jag har varit noga med att öka intensiteten successivt, men det hände något i mitten på maj då jag började pressa 1 mil på bästa. Hälsenor o knän ok - dock fick jag en sömnstörning som kom att bestå fram till nu - troligtvis för mycket stresshormon i kroppen som legat kvar över natten (alldeles för pigg). Alltså - underskott av sömn + att jag gått tillbaka till nattarbete där kvaliteten på sömnen är sämre (mindre djupsömn). Sen kan jag lägga till att jag försökt ändra löpsteget då jag haft symptom på PFSS, alltid satt i hälen med en duns och började försöka mig på löpning mer på framfoten. Läste att detta lägger större belastning på vad/hälsena om jag uppfattat det rätt? Fick också en tanke (men tror inte det kan påverka men inte omöjligt) på liggande hamstrings curl på gymmet för att träna baksida lår. Då jag började med övningen sammanfaller tidsmässigt med mina besvär men det kan mycket väl vara en tillfällighet! Super - ska kolla dina länkar!
#13
18 juli 2021 kl 22:17
1 Gilla
tack för det - ska kolla upp!! :)
#14
21 juli 2021 kl 16:13
Gilla
Hej Hade initialt lite ömhet nedre delen av hälsena, en ömhet som blev bra - sedan en kort period med hugg under foten, var oroligt för hälsporre - men de problemen försvann men nu har något "hänt" med vaderna. Känns precis som att det skulle kunna smälla till - konstig känsla i vaden. Frågan är om jag borde ta ett uppehåll eller om jag kan springa med låg intensitet? Lite nyfiken på hur små bristningar kan kännas, kanske haft flera små bristningar och då kan det vara illa om jag inte lyssnar på detta. Ska eventuellt boka in tid hos min naprapat för bedömning.
#15
22 juli 2021 kl 18:18
Gilla
Kan börja med att ge lite kontext till det hela - jag började för ca 2 år sedan, 45 år gammal - gå från nästan 0% till att styrketräna 2 gånger i veckan (inkl. 4 basövningar med hjälp av PT) samt 2 dagar löpning (intensiva pass 30 - 45 minuter). På den tiden kunde jag knappt stava till orden skador, överträning osv. Utan jag körde på - inte sällan 17 km/h på löpbandet (intervaller). Inte en tanke på vader eller hälsena. Enda som hände var någon diffus smärta/sveda runt knäskålen och troligtvis sk PFSS. Men med några månaders knäböj försvann detta. Så har det flutit på i nästan 2 år, inga skador. Jag blev dock med tiden mer påläst om idrottsskador och förstod att löpningens intensitet/längd måste öka gradvis. Jag gjorde så men sen kom jag nog ändå till en punkt där kroppen på något sätt spårade ur - jag mådde jättebra men kunde inte längre sova efter i synnerhet löppassen (trots att de var förlagda tidig förmiddag). Misstänker att stresshormonet noradrenalin låg kvar i blodbanan på förhöjda nivåer - jag sov bara några få timmar efter intensiva löppass. Detta började i maj så på inrådan av min naprapat minskade jag träningsdosen ordentligt, kanske något enstaka löppass i veckan och likadant med gymmet. Efter nästan 2 månader (denna månad/juli)började sömnen komma tillbaka och då började jag öka träningen igen. Det är nu hälseneproblematiken börjar - ömmande hälsenor, som övergick i hugg under foten och som nu satt sig i vaderna.
Kanske försämrad blodcirkulation som följd av minskad träning som påverkat vader o hälsena?

Av någon anledning har jag det senaste året nästan alltid förlagt styrketräningen dagen efter löpning. Nu har jag vänt på det då man orkar mer på gymmet men vet inte om detta kanske kan påverka hälsenor vader negativt, alltså när jag löptränar dagen efter ett styrkepass?

Tack för alla inlägg ovan och mitt mål är att få till ett riktigt bra program för uppvärmning av framförallt vader/hälsena. Som det är nu kör jag i princip bara långsam löpning i inledningen men antar att det inte räcker?

Jag som aldrig hade en tanke på vader tidigare, kört hårda pass med backträning och riktigt hög intensitet - kunnat köra på så helt utan uppvärmning i många månader. Men nu har verkligheten hunnit ikapp, gäller bara att hitta metoder för att motverka eventuella bristningar :)


#16
22 juli 2021 kl 22:26
Gilla
tack intressant, ska fundera på detta med ordningen styrka/löpning - ta upp med min naprapat. Kan mycket väl vara så, problemet med detta är ju förstås att styrkepasset kan bli lidandes om man kört ett tufft löppass dagen innan.
#17
16 augusti 2021 kl 12:18
1 Gilla
Fick diagnos på vaderna nyligen av min naprapat - det är en överbelastning i den djupa vadmuskeln. Jag visste inte att man delade in muskeln i två typer men det här kan förklara mina problem - trots att jag regelbundet i många månader gjort exentriska tåhäv i trappa med ett ben så fick jag problemen. Inga problem i den ytliga vadmuskeln (den har jag ju tränat) men problem i den djupa. Jag fick lära mig att man ska ha en liten boll vid fotknölarna och då göra tåhäv i trappa samtidigt som man håller kvar bollen - på så sätt ska man tydligen aktivera den djupa vadmuskeln.
#18
18 augusti 2021 kl 12:11
Gilla
Lite svårt att återge i text, men en boll typ tennisboll. ja fotknölarna är utanför trappsteget men med både fötterna samtidigt hålls bollen kvar - på så sätt använder man stortån mer enligt min naprapat och djupa vadmuskeln aktiveras. Har också endast stött på övningar där man har lätt böjt knä men det här är vad naprapaten lärde ut - ska ta det vid nästa besök om denna metod har någon fördel mot den med böjt knä.
#19
3 oktober 2021 kl 17:56 Redigerad 3 oktober 2021 kl 17:56
Gilla
Bild uppladdad av Björn
Lite nyfiken på om det finns andra här på jogg.se som har råkat ut för olyckor på löpband eller kanske hört om någon som råkat illa ut? Ibland "känns" det som att det skulle kunna gå snett - speciellt på höga farter. Nu menar jag inte sådant som vadbristning eller dylikt utan mer att man kanske kommer snett med foten och kommer ur synk/balans med den höga farten på bandet. Själv var jag med om en olycka för 1.5 år sedan på Fitness24 - sprang intervaller på löpbandet och när jag var uppe i 18 km/h så spricker/klyvs mattan i två delar och jag flyger ner och får en kraftig smäll på svanskotan. Som exempel på saker som kan hända. Men man tänkte också om någon har erfarenhet av att trampa snett eller ramlat och skadat sig?
#20
3 oktober 2021 kl 21:53
1 Gilla
Riktigt läskigt, ja tack vare ditt inlägg har jag nu lärt mig något - Inte fiffla med att byta låt på mobilen i 11 km/h, i så fall sänka hastigheten till 6 eller mindre. Jag har fifflat varenda gång för att få "bästa" låten, detta lär jag verkligen beakta i fortsättningen
< < < 1 2 3 4 > > >