Foruminlägg av Philip Bendiksen

#1
1 november 2020 kl 11:24
Gilla
Hej, har nyligen börjat intressera mig för att springa trail ultralopp. Men även fast många av dessa ultralopp utger sig för att vara på trail (vilket enligt min åsikt är en upptrampad stig i skogen) så går oftast iallafall 50% av loppen på grusvägar eller på asfalt. På grund av detta varierande underlag så är jag nu på jakt efter ett par bra ultraskor, som ska fungera både på trail och ute på vägar! (De trailskor jag har just nu har för lite dämpning och efter 7 mil märktes det rätt rejält... har Salomon sens ride 3)

Jag har en rätt så bred framfot och har testat Hoka speedgoat 4, men den var för smal. Jag kollar nu på Hoka Challenger ATR 6 eller 5. Alternativt Hoka hoka mafate 2. Någon som har någon erfarenhet av dessa? eller kan rekommendera någon annan sko för ultralopp?

Jag funderar även på om det är värt att skaffa en ultra sko med Gore Tex? Då jag helst inte vill få blöta fötter när jag ska springa i över 10 timmar! Är det någon som testat och kan rekommendera Gore Tex på ultra skor?
#2
1 november 2020 kl 12:13
Gilla
Ja dem har jag hört mycket gott om, men är osäker på det där med noll drop... men man vet inte innan man provat!
#3
2 november 2020 kl 09:38 Redigerad 2 november 2020 kl 09:53
Gilla
Tack för alla tips! Jag beställde hem ett par Hoka mafate 2 igår och får se hur dessa passar, kan som sagt hända att de är lika smala som speedgoat.

Annars får jag testa speedgoat Wide, men har hört att den är bred över hela foten, inte enbart vid tåboxen. Så tror tyvärr att den kanske blir för stor...

Funkar inte detta så ska jag nog beställa hem ett par Altra! Antingen Olympus 4 eller Timp 2 :)

Har kollat på Hoka Stinson ATR 6 men den känns lite som en trail variant av Bondi och det känns som att den är på gränsen till för klumpig... Men annars är ju det ett alternativ med!
#4
2 november 2020 kl 15:50
Gilla
Oj grym sammanställning! Är med rätt sko-skadad haha!

Jag har nog inte en jättebred fot, jag springer i vanliga Hoka asfaltsskor som Clifton 6 och Rincon 2 utan problem. Så hoppas på att Hoka Mafate 2 ska funka! Anledningen till att Speedgoat 4 inte funkade va nog pågrund av att den inte stretchade i materialet alls, den var väldigt styv! Samt att den var pilformad vid tårna, vilket jag inte alls förstår designen kring, inga fötter är väl formade så?

Kan lägga till ett par skor du borde testa med som jag använder till leriga höstdagar - Salomon Speedcross 5. Riktigt grym sko som tyvärr kan vara lite ostabil vid höga hastigheter i teknisk terräng.


#5
17 juli 2021 kl 21:45 Redigerad 17 juli 2021 kl 21:47
Gilla
Sprungit mina senaste tävlingar i Rocket X då jag fick sälja mina Saucony Endorphin Pro då jag fick skavsår och blåsor av dem! Inte alls samma "studs" i steget och inte samma känsla av att du tvingas upp på tårna i Rocket X jämfört med Endorphin Pro. Rocket X är en mycket mer naturlig sko som kan jämföras med en Rincon med Carbon platta, mer rullande och naturligt löpsteg, vilket jag gillar mycket mer än det påtvingade för mig onaturliga löpsteget i Endorphin pro, även om jag kanske inte får riktigt lika mycket hjälp av skon vid höga farter.
#6
8 september 2021 kl 17:36
Gilla
Hej, har sedan i Januari haft stora problem med att min fotled, egentligen inte fotleden utan muskeln precis ovanför ankelknölen på insidan av benet. Det är en väldigt speciell smärta som när det gör ont känns som något som trycker ihop muskeln riktigt hårt, lite som att den håller på att gå sönder, det gör iallfall väldigt ont.

Nu på senare tid har jag lagt om träningen och kör uteslutande långsamma pass, springer jag snabbare än 5:50 tempo riskerar jag att få ont i fotleden/muskeln, att springa intervallpass eller tempopass i 4:00 fart är helt uteslutet och resulterar direkt i stor smärta. Kan ändå springa på rätt länge utan att få ont så länge jag springer långsamt, sprang ett Backyard ultra i helgen där jag kom 18 varv (blev 12.5 mil totalt) utan att få ont i nämnd muskel.

Var idag hos fysioterapeut där jag fick springa på ett löpband och han såg att jag, även om jag landar neutralt med foten, kollapsar inåt vid ifrånskjutet på vänster framfot (vilket även jag kunde se tydligt på filmen han filmade). Har fått en del övningar för foten och även övningar för knä och höfter, då speciellt vänster knä är mycket svagare än höger, som jag ska göra dagligen. Jag fick också en inläggsskena som jag lägger längst fram i skon på insidan för att förhindra att foten viker sig, den ligger alltså längs med stortåleden och stabiliserar denna (enbart på vänster fot, då höger fot var helt stabil).

Jag tänkte egentligen bara höra om någon annan haft liknande problem och vad ni då gjorde för övningar, om ni också fick någon typ av inlägg och vad som tillslut hjälpte er att bli skadefria.

Jag måste påpeka att jag egentligen inte tror på användandet av inlägg och att jag kommer lägga mycket tid på övningarna för att så snart som möjligt inte behöva ha något inlägg.