Foruminlägg av Alice

< < < 1 2 > > >
#1
7 mars 2021 kl 17:52
Gilla
1) Hur ofta tränar ni och hur länge har ni gjort det?

Tränat kontinuerligt så länge jag kan minnas, varierande vilken sport som varit i fokus men sedan något år är det främst löpning. Mängden varierar och även intensiteten, jobbar nu för att kunna bibehålla en hög hastighet längre, mitt mål är att bygga upp en hållbar kropp som tål och trivs med att springa långt och ofta, men jag försöker skynda långsamt - vilket är lättare sagt än gjort.

2) Vilopuls innan?
-

3) Vad har ni för vilopuls nu?

Har idag vilopuls på ca 38-39, och nattetid något lägre.

#2
8 mars 2021 kl 08:45
1 Gilla
Vill tillägga en sak, jag vet inte hur min vilopuls utvecklats under åren men en tydlig skillnad är att det idag går väldigt fort för mig att komma ned i puls även efter ganska intensiva pass, vilket jag antar är någon form a indikation på att det "går åt rätt håll"
#3
8 mars 2021 kl 20:08
1 Gilla
Intressant!! ska undersöka saken i djupare detalj vid nästa löppass :)
#4
16 mars 2021 kl 16:57
1 Gilla
Hej hörrni, jag har ett litet dilemma.
Jag fullkomligt älskar löpning och allt den gör med mig. Sedan något år har jag insett hur fantastiskt bra jag mår när jag springer regelbundet, koncentrationen ökar, jag känner mig både piggare gladare och starkare och blir en mer harmonisk person.
Jag har alltid föredragit långpass före korta och mer högintensiva pass och är ganska uthållig- men jag har svårt att hålla vikten, jag tycker att jag äter mycket och näringsrikt men så fort jag kommer upp i högre träningsmängder så är det som att ett svart hål öppnas inom mig och inget verkar tillräckligt för att hålla kroppen i balans vilket leder mig in i en loop där att jag springer på i några månader, inser att jag börjar bli lite trött och inte längre presterar lika bra, uppmärksammar att jag gått ned en del i vikt och då trappar ned träningen och ser till att äta ännu mer, när jag sedan känner mig lite piggare och mer motiverad så börjar jag om igen.

Just nu är mitt enda mål att bygga upp en hållbar löparkropp och försöka mig på att springa några marathon till hösten, så nu till min stora fråga, är det någon som har några rekomendationer på vad man kan äta på en dag, eller några roliga mellistips, eller tips på hur jag tar mig ur den här loopen?
#5
16 mars 2021 kl 17:27
Gilla
Du har helt klart en poäng där! Jag försöker att inkludera mer fetter energitäta livsmedel för att kunna äta en större energimängd utan att behöva äta så stor volym! :)
#6
16 mars 2021 kl 17:33
1 Gilla
Det tror jag kan vara en bra idé, att anmäla sig gör ju att man får känslan av att det ska bli av åtminstone! Som du säger så är det ju viss skillnad på underlag och rundor och det är säkerligen nyttigt att växla ibland för att inte fastna i "men förra veckan sprang jag ju samma runda fyra minuter snabbare".
#7
17 mars 2021 kl 11:05
Gilla
Tack Jenny!
Läste lite om RED-S/ Female athlete triaad, och inser att det nog är där problemet ligger. Jag inser att det är så lätt att vilja ha koll på läget och vara påläst även om man kanske inte alltid är det, för även om jag äter ordentliga måltider och mellanmål så verkar det ju bevisligen inte vara tillräckligt.

Tack för bra tips, och som du säger så är det ju bättre att försöka förhindra skador än att bli av med dem. Jag ska ta mig i kragen och kontakta någon dietist/nutritionist med erfarenhet av idrottare.
#8
17 mars 2021 kl 11:11
Gilla
Intressant, när du säger det så kom jag att tänka på någon rapport jag läste i en kurs i miljöekonomi som följde idrottare genom olika träningsperioder och konstaterade att det var ganska bra även ur klimatsynpunkt att fylla upp energibehovet med energitäta och näringsfattiga alternativ då kravet på mikronutrienter redan var täckt.

Kan förstå att det krävdes mycket energi att vara aktiv i en så påtaglig kyla!
#9
18 mars 2021 kl 22:14
4 Gilla
Tack för allt engagemang, jag tycker själv att det är så viktigt att detta uppmärksammas eftersom media verkligen riktar allt fokus åt andra hållet, så förhoppningsvis kan även andra i behov ta till sig råden i den här tråden! För det et blir ju väldigt lätt så att man tolkar alla generella råd som att de är riktade till ensjälv, även om jag fått inse att det som är hälsosamt för mig inte alltid är samma sak som hälsosamt för gemene man.

Jag har fått lite mer kött på benen och läst på lite mer, har försökt hitta lite enkla sätt att få in mer energi i mina måltider och har även sett till att mixa ihop smoothies så fort jag kommit hem från mina små löp, för det är lättdrucket även när man inte känner så mycket hunger. Jag har även beslutat att jag om jag inte lyckas ”lösa problemet” själv på någon månad ska kontakta en dietist!

Måste också flika in att det nästan är lite komiskt att så många kommit med ”motsatta” råd men jag förstår att det är lätt att dra tankarna dit eftersom hela samhället är uppbyggt på att uppmuntra viktnedgång (och jag inser även att jag kanske inte var supertydlig i mitt inledande inlägg)
#10
28 augusti 2021 kl 14:48
Gilla
Spännande jag sliter mina löpskor precis likadant. Med jämna mellanrum kan jag även konstatera att mina fotknölar är blåslagna, främst efter längre/ mer tekniska löpturer och tror helt enkelt att jag sparkar på mig själv när jag blir trött. Har hittills inte upplevt några problem kopplade till detta (utom att mina skor slits fort), men det vore ju intressant att veta vad det kan bero på och om det kan tränas bort för att undvika skador i framtiden!
#11
13 november 2021 kl 17:12
1 Gilla
Jag är uppvuxen granne med Sveriges största friidrottsklubb där flera av mina vänner tränat olika sprintdistanser. Vart jag än vänt mig har alla i min närhet varit oerhört explosiva och jag som snarare gillar långa och långsamma löppass har därmed trott att jag varit en urusel löpare och därför inte heller tyckt det varit kul. MEN för ett par år sedan utmanade jag min bild av migsjälv som en "icke-löpare" och när jag vågade släppa alla förutfattade meningar om vad löpning "ska vara" blev det så kul! Det senaste året har jag sprungit mer än någonsin, vilket fortfarande inte är några extrema mängder men i snitt kanske 35km/v, men jag har fastnat lite i att alltid springa i prattempo vilket för mig ligger mellan 5:20-6:00 beroende på hur långt jag springer. Jag blir liksom aldrig anfådd och egentligen inte heller så trött eller sliten efteråt. Samtidigt känns det inte heller naturligt som att jag vill springa snabbare.

Under de senaste månaderna har jag vid några tillfällen sprungit mellan 20-25km och varje gång snittat 6:00 tempo utan att ha "försökt" hålla det tempot. när jag springer ca 10km är mitt naturliga tempo ca 5:30, men jag tror att jag skulle kunna springa snabbare jag är bara dålig på att "ta ut mig".

För att fortsätta känna att det är lika kul känner jag nu att jag vill sätta upp ett mål och jag tycker att STHLM marathon känns rimligt, för att få lite extra motivation och vägledning i träningen dit har jag tänkt köpa ett av Anders Szalkais träningsprogram och undrar nu vad som är ett rimligt tidsmål, utifrån min killgissning så bör jag med lite träning kunna springa på ca 4h, men jag är oerhört lockad av att välja 3:45 programmet.

Jag tar gärna emot alla tips och tricks ni har och skulle tycka det vore kul att följa fler på resan mot ett marathon!
#12
14 november 2021 kl 09:34
Gilla
#13
14 november 2021 kl 16:45
3 Gilla
Jag tror att testet gav mig ett lite väl optimistiskt tidsmål, då jag sprang på 20min 53sek - vilket då skulle betyda att jag borde kunna välja 3:00 träningsprogrammet. Det känns helt orimligt men gör att jag nog kan våga mig på 3:45 programmet åtminstone.
#14
15 november 2021 kl 12:58
Gilla
Tack för alla bra råd och rekomendationer!
Jag skall absolut vara försiktig och inte öka alla parameter samtidigt, och tror att jag redan idag har vissa veckor då jag springer uppemot 45 km men det sker inte kontinuerligt.

Jag ska absolut se till att såväl näring som återhämtning följer med den ökade träningsmängden.
#15
15 november 2021 kl 12:59
1 Gilla
Tack, det ska jag absolut slå ett kik på, jag tror absolut det kan vara kul att få springa sina långpass i grupp!
#16
2 december 2021 kl 13:07
Gilla
Jag har den och måste säga att jag varit mycket nöjd- jag har förvisso inget att jämföra med men det enda ”negativa” jag kan komma på är att det kluckar ganska friskt när man springer, men det antar jag att även andra vätskesystem gör! Den sitter skönt och har mycket smidig förvaring och känns ändå ganska ”robust” för att vara så nätt
#17
12 april 2022 kl 13:11
Gilla
Hej, jag förstår att ni tagit bort träningsprogrammen men jag har liksom Ida skrivit ovan också följt ett program för sthlm marathon under en period. Nu kan jag inte längre hitta programmet och loppet närmar sig.

Jag har full förståelse för att ni tagit bort dem men finns det någon möjlighet att få fullfölja det program man redan har påbörjat (och dessutom är så nära målet till)?

#18
13 april 2022 kl 09:30
1 Gilla
Tack!
Jag håller också med om att det kanske var dags för en uppdatering och kommer självklart kunna tänka mig att betala liten slant för ett mer uppdaterat program, men för nu upplever jag att de program som redan finns ger mig lagom progression i löpningen :)
#19
13 juni 2022 kl 08:03
Gilla
Jag sprang precis mitt livs första marathon. Träningen inför gick sådär, har haft otroligt mycket att göra och varit sjuk en del under våren så träningen har fått stryka på foten. Jag lunkar hem från jobbet med jämna mellanrum, 22km på ca 2:00-2:05, ingen jobbig ansträngning men tänker att det är bra för att öka volymen (och få springa på annat än asfalt).
Jag bestämde mig trots allt för att ställa mig på startlinjen till Stockholm marathon och som oseedad löpare hamnade jag ju mer eller mindre längst bak i startledet, hittade en 4:15 farthållare efter några km och tänkta att honom tar jag rygg på utan att egentligen reflektera så mycket över vad jag tänkte om hastigheten. Klev över mållinjen efter 4:12 och kände mig oerhört stolt, men också lite besviken för jag var ju inte ”såå trött” utan kände mest att värmen tagit ut sin rätt.

Nu har jag vilat en vecka från all typ av löpning och tänkte börja smyga igång sakta, är väldigt sugen på att följa något lite tydligare träningsupplägg framöver och undrar nu om jag önsketänker när jag tror att jag kan hoppa på ett träningsprogram för ett halvmaraton på 1:40. Hur ska jag tänka, jag vill utmanas men inte utmattas ;)

Allt gott,
Alice
#20
15 juni 2022 kl 23:19
Gilla
Tack för kloka ord!
Jag ska försöka hitta lite löparkompisar, antingen genom någon klubb eller via bekanta (jag är trots allt uppvuxen granne med en av Sveriges största friidrottsklubbar). Och fortsätta se till att hålla träningen kul och skynda långsamt!
< < < 1 2 > > >