6 september 2020 kl 13:05
Likt många andra så försöker jag hålla dom långa passen lugna och dom korta (hårdare passen) som intervaller, tempo, osv lite kortare.
Jag har gjort lite laktattester tidigare för att mäta ut mina pulszoner. Men hur är det egentligen med dessa zoner?
Pulsen kan ju gå upp av andra anledningar än farten.
Jag kanske kört ett hårt pass dagen innan, det kanske är varmt ute, eller så springer jag i väldigt teknisk terräng där snabba fötter och kuperad terräng gör att pulsen snabbt sticker iväg.
Jag kan köra en stig/trail-runda i zon 2 (155bpm < ) men pulsen kan snabbt sticka upp till 180 under en kort teknisk del uppför. För att sedan gå ner till 155 < igen på nolltid när det går utför, eller bara är lite plattare.
Så gäller 80/20 principen överallt? Eller är det endast vid hårdare belastning på asfalt osv? För jag kan köra ett 2 timmars pass i skogen med 165 i snittpuls och ändå dra ut och köra igen samma kväll eller morgonen därefter utan att det känns i kroppen att jag körde passet... Stiglöpning sliter ju inte alls lika mycket på kroppen. Men det kanske är det neurlogiska-slitaget man vill undvika med 80/20 med? (dvs att kroppen och sinnet går på högvarv vid hög puls, oavsett om det är hög belastning på skelett och muskler eller inte)
Lite rörigt blev det :)
Med vänlig hälsning
Rasmus