Foruminlägg av Pontus

#1
23 december 2019 kl 16:13
Gilla
Hej,
började springa igen för 5-6 år sen, har tränat mycket som ung men rörde mig knappt på 10 år innan det. Fick ganska mycket problem med framförallt knäna första åren.
Senaste året har känts okej.
Springer milen på mellan 45-50 min, och sprungit 4 gbg varv, alla straxt över 1.50.
Jag känner att jag behöver en ny utmaning och är sugen på ett av träningsprogrammen på sidan, problemet är att alla verkar vara designade till folk sprungit mkt? Senaste åren har jag bara loggat runt 20 mil/år ungefär.
Sub40 eller sub 1:30 riktar sig till folk som springer det 10dubbla mot vad jag gör idag, har inga problem med att öka volymen, problemet är att jag är rädd för att paja knäna totalt.

Så nu till själva frågan till er mer insatta, är det idioti att öka träningsdosen så mkt, har jag ens en chans att klara någon av dom sub40/sub1.30 med tanke på min distans/tid historik? Finns det kanske en program över längre tid annars ?

mvh
#2
25 december 2019 kl 12:05
1 Gilla
Oj tack för all feedback, roligt.

Vet inte hur man svarar alla genom citat(om det ens går), så skriver allt i en klump.

Egentligen förstår jag nog själv att det vore en dålig idé att öka träningsdosen för mkt och det verkar som alla mer erfarna här håller med.

#9 har rätt, jag är en periodare, detta år har jag loggat allt på runkeeper, 235km på ungefär 45 tillfällen, och det har varit liknande eller straxt under dom senaste 2åren. Det är en av anledningarna till att jag skulle vilja ha ett mål att sikta emot, så att även dom dagarna jag inte är jättesugen eller upptagen skulle prioritera löpningen. Någon frågade om andra aktiviteter men nej förutom mycket golf tränar jag inget annat just.
Är ungefär 1.75 och väger 75kg, gick ganska fort att komma till dom tiderna jag är på nu även om det skett förbättringar, så blir dom bara mindre och mindre året, ännu en anledning till att jag vill prova ett program(el liknande). Jag är övertygad om att jag har väldigt dålig teknik, så har funderat på att gå en kurs eller liknande i det istället.

#4 Ingenting just nu, detta är första året jag inte känt av något i dem(eller egentligen det bara det vänstra)
Vet inte exakt, dom började på allvar när jag sprang klart Lidingö15 trots smärta, vilket gjorde att jag dagen efter knappt kunde stödja på benet. Gick till flera olika läkare, tillslut fick jag nåt gymrehab program tyckte inte det hjälpte alls, och sen spelade jag fotboll våren efter och knät bara vek sig. Fick tömma det på massor blod och vätska, men samma sjukgymnast påstod att det bara var en slump och otur att jag skadat samma knä då.
Gick sen till en privat läkare, minns inte exakt vad han sa, men som jag förstod sa han att grunden i problemet var att jag ökat belastningen på mina knän för fort genom min löpning, så av honom fick jag ett program med statiska övningar. Efter det blev det bättre, förra hösten kände jag det igen, men då var jag klokare och tog en paus på 3 månader. Jag känner mig dock ofta stel i baksidan av låret när jag springer, vet inte om det beror på att jag kompenserat något i min löpstil.
#3
26 december 2019 kl 15:55
1 Gilla
Tack för alla bra tips :)
Tror jag ska satsa på 3 pass i veckan till att börja med.
Om man ska köra ett av passen som intervall, vad för typ av intervaller skulle passa en total nybörjare. Kör man max en viss sträcka för att sen vila x antal sekunder ?
#4
27 december 2019 kl 00:12
Gilla
Tack Lars, många bra tips.
#5
16 januari 2020 kl 22:06
Gilla
Stukningar kan sitta i bra mycket längre än 10 veckor, har du gjort någon rehab? Annars rekommenderar jag det, talar av egen erfarenhet. Du lär fortsätta att stuka den foten annars.
Personligen skulle jag aldrig springa 1 mil om jag precis stukat foten, men det beror väl också på hur svullet det är imorgon och hur ont du har.
#6
17 april 2020 kl 22:02
Gilla
Har tills nu använt runkeeper men börjar tröttna på att den ständigt visar olika distanser för samma runda. När jag använder Fix GPS knappen drar den dessutom alltid av många meter (antar den gör helt raka streck), men det känns konstigt då appen redan från början alltid ger en kortare sträcka en den riktiga i dom lopp jag sprungit.

Så nu till min fråga, finns det en bättre app, eller beror på det telefonens GPS bara? Finns det någon "budget" klocka som är bättre. Jag behöver absolut inget mer än sträcka, tid och km tid som uppdateras under rundans gång.

Tack