Foruminlägg av MrBoes

#1
14 juni 2019 kl 14:05
Gilla
Tjo!
37 år, numera otränad, 1.80 lång 74 kg med lite pilsnermage.

Har gett upp gym sen ett år tillbaka och har börjat jogga lite lätt med första delmål på 5 km utan avbrott. Har alltid tyckt att jogga/löpa varit astråkigt men vill ändra på det.

Jag drog hem en app som börjar med gå-jogga-gå intervaller.

Är just nu på vecka 2, 3 pass i veckan som lyder spring 90 s gå 2 min i 30 minuter, när senaste passet var klart så var jag 1.5 km hemifrån och joggade hem i regnet, med det sagt så känns vecka 2 lite för enkelt och vecka 3 också för den delen.

Men... kanske är lika bra att följa programmet så kanske jag uppskattar denna träningsform bättre än att bara kötta på och tröttna? Vill så gärna känna glädjen och vara motiverad till just löpning.

Vad tror ni, följa programmet som är 9 veckor långt (till 5k) och vara nöjd så? Känns iaf rätt väg att gå att följa någon sorts plan till 5 k och så småningom 10 k.
#2
14 juni 2019 kl 15:40
Gilla
Tack alla för input.

Låter som att jag bör hålla mig till programmet, dels för att få in rutinen att verkligen komma ut 3 ggr veckan samt att disciplinen för att jogga lugnt inte finns, märker själv att jag vill springa fort vilket jag inte klarar av just nu utan att bli sopslut.

Springa med någon underlättar nog, gäller bara att hitta en två stycken som är på samma nivå, annars blir det nog lätt tråkigt för den jag springer med.

Jag kör på, känns faktiskt lite spännande och jag längtar lite smått till nästa pass.
#3
16 juni 2019 kl 21:15
3 Gilla
Såg fram emot passet imorse och då är jag absolut inte en morgonmänniska, kom igång och det gick lite tungt men ju mer tiden gick desto lättare gick det.

Blev samma sak detta pass, när appen var klar med mig så kändes det helt ok att jogga "hela" vägen hem, tog en omväg bara för att det var skönt och snudd på roligt.

Än så länge knallar det på, tror till och med att jag ska unna mig ett par funktions T-shirtar :).

#4
18 juni 2019 kl 22:35
Gilla
Markusmaraton, låter som bra tips för löpningen längre fram, har fnulat på klocka för att slippa släpa telefon men behöver den än så länge för att kunna följa programmet på ett bra vis. Många nämner att dom har fått lite extra energi efter inköp av just en klocka.

Tack Emma för dina kloka ord, jag kör på, planen är lagd och det är dumt att bryta den. Dock så råkade jag åter igen att lulla iväg för långt så jag förlängde passet med 2.5 km men med samma jogga-gå-jogga tider, det var inga problem och väldigt rogivande, men det var som sagt var inte meningen. Appen säger till halvvägs men jag måste ha missat det :).

#5
7 augusti 2019 kl 10:30
Gilla
En liten uppdatering kanske vore på sin plats.
Springer nu 5 km i ett svep på 25-30 minuter, dvs lite blandade tider beroende på terräng, är hur nöjd som helst med det, får dock slita för att komma "i mål".

Frågan är dock, hur går jag vidare?
Nöta på 5 km ett par veckor till för att sen öka längden?
Köra intervaller?

#6
11 augusti 2019 kl 22:25
1 Gilla
Tack alla för inspiration och tips.

Mål? Ptja... inte bli tjockare, må bättre, bättre kondis. Detta var iaf tanken när jag började.

Första målet var att klara 5 km, mål 2 5 km under 30 vilket jag nu har gjort och gör de flesta gånger.

Tänkte njuta lite av friheten augusti ut och springa 4-6 km 2-4 ggr/veckan utan träningsappsrösten i örat som hetsar, men i September tänkte jag ta upp jakten på milen utan att dö på kuppen.

Efter milen så vill jag givetvis fortsätta utvecklas.

Hade en riktig skitdag i förmiddags, vanliga rundan tog knäcken på mig efter 3 km, blev yr och fick sätta mig ner, misstänker att energin var körd i botten. Kom upp sent ur sängen och kom inte iväg direkt som jag hade tänkt.
#7
14 augusti 2019 kl 08:35
Gilla
Igår var det tisdag och löpdag, siktade som vanligt på 5km.
Sprang runt en tjärn, när jag plockat 5km var jag halvvägs runt och tänkte väl att det är lika bra att fortsätta eftersom det känns så bra.

Stannade efter 7km, konditionen svek mig inte i strax under 6 min tempo, däremot började jag bli stum i vader så jag gav upp, försöker tänka på "ha inte brådis", tråkigt med skador.

Apropå skor, är ju helt galet vad folk tycker till om skor.
Köpte ett par nike odyssey react i våras för att promenera i, men började springa istället. Har högt fotvalv och läste i efterhand att då är chansen stor att jag supinerar, ser även så ut på mina gamla slitna skor, väldämpade skor är tydligen de som rekommenderas.

De skor jag har nu känns helt ok, får inga konstiga känningar så jag lyckades väl pricka hyfsat rätt i skoval från början då :).
#8
20 september 2019 kl 22:07
Gilla
Har provat trail med en granne, grymt roligt så det får det bli mer av.

Har dock ett litet problem, de senaste passen har mina nedre ben domnat bort.

Börjar nästan direkt med att jag känner framsida smalben, gör inte alls ont utan känns mer som lättare träningsvärk.

Efter kanske 2-3 km känner jag att smalben börjar domna bort, efter ca 5-6 km så är dom tokstumma och borta, måste då stanna och påbörja upptining (tänk sockerdricka). Ingen smärta finns.

Kände så här i början av min karriär men det gick över. Någon som har förslag på vad det kan bero på?

Är mina muskler för korta så dom drar ihop sig och stryper mina stackars ben? Eller är dom för klena?


Alla tips mottages tacksamt :)
#9
9 oktober 2019 kl 11:31
Gilla
Har liknande problem, utsida smalben. Blir stumt efter några km och får känningar dagen efter. Jag har dragit ner på längd och försöker hålla mig under 5 km då jag misstänker att jag tog i lite för mycket och ökade längd för fort vilket har skapat mina problem.

Tog en vila på 2 veckor, men efter gårdagens löpning är det ganska samma lika idag igen, dock mindre (nästan inga alls) känningar under själva löpningen.