Foruminlägg av chrbo

#1
20 maj 2019 kl 13:33
Gilla
Hej alla,

Jag har lite bekymmer med hur jag ska lägga upp min träning för att bli så bra som möjligt på lite längre sikt. Jag har inget lopp att se framemot och jag har inga egentliga tider på bestämda distanser som jag vill nå ner till heller.

Vad vill jag uppnå då? Att bli en så duktig löpare som jag kan på sträckor runt 5-20 km. Jag har inte särskilt mycket löpning i benen Jag har hela mitt liv sysslat med olika idrotter men det är först de senaste fem åren som jag har börjat löpa regelbundet. De fyra första av dessa åren var för övrigt heller inte särskilt regelbundna, snarare så att jag sprang regelbundet under de sköna sommarmånaderna och förföll under resterande sju månader. Så jag tror mig ha en hel del potential att förbättra mig.

Jag har såklart sneglat lite på programmen här och i regel ser en "träningscykel" ut på följande sätt: intervaller/6-7 km i något högre tempo/9-13 km i något lägre tempo. Jag gör såklart framsteg bara genom att köra på känsla(och till viss del puls), men jag kan inte tänka mig att eliten går enbart på känsla, så det borde gå att styra upp träningen lite mer.

Men hur lägger jag upp ett vettigt program för att hela tiden göra framsteg? Ska jag bara hugga ett träningsprogram för en halvmara och köra igenom, ta bort viloveckorna i slutet och sen påbörja ett snabbare på program för halvmaran?

Blev lite längre än jag hade tänkt... TLDR:

Hur ska jag lägga upp min träning? Jag vill bli bättre på distanser 5-20 km och har möjlighet att träna 3-4 pass/vecka.

Hur gör jag för att se till att jag hela tiden för framsteg? Att sikta på att kapa en sekund per kilometer på veckobasis vore såklart kanon om det hade gått, men den precisionen har jag inte i min löpning :)
#2
21 maj 2019 kl 13:52
Gilla
Tack för svaren.

#2: Min nuvarande status:
Enligt min Garmin har jag ett VO2 max på 49 just nu. Tävlingstider enligt klockan är följande: 21:16 på 5 km/44:06 på 10 km/1:37:42 på halvan/3:23:16 på mara. Jag tror att 5 & 10 km är rimliga tider, halvan och maran tror jag dock inte det minsta på.

#3 85-90 km/v känns inte riktigt som jag klarar av för tillfället. Är det värt att träna mycket lågpulslöpning även om det inte blir de distanserna? Dvs, ska jag bara köra lågpulsträning?

#4 Jag är definitivt dålig på att springa långsamt. Mina "långsamma" pass går i 5:45-6:00 min/km, vilket är en dryg minut långsammare än mitt miltempo. Bör jag dra ner på tempot ännu mer?

Även om jag drar ner på tempot i vissa pass så innebär inte det att jag kommer att springa längre det passet, min träningstid är trots allt begränsad. Är det trots detta värt att skruva ner tempot?
#3
24 maj 2019 kl 08:09
Gilla
Tack alla för svar.

Min slutsats är att jag bör lägga något mer tyngd på distans men inte ge upp intervallerna. Jag byter helt enkelt ut mitt medellånga pass till ett längre pass och försöker få in så många km som möjligt per vecka.

Fortsätt gärna att inkomma med tips om ni har några.