Foruminlägg av SB

#1
16 januari 2019 kl 21:56
Gilla
Hej! Jag upptäckte löpningen för ca 1 år sedan och har sedan dess blivit frälst. Har några funderingar kring pulsträning och träningsupplägg som jag hoppas ni med mer erfarenhet kan hjälpa mig reda ut. :) Jag använder en Polar 430.

I somras följde ett träningsschema för halvmara på 1,50 här på jogg. Planen var att springa halvmaran i höstas. Det gick superfint till v 7 då vi var bortresta några dagar. När jag kom hem provsprang jag en halvmara och ”tog igen” det jag missat. Vilket resulterade i att jag skadade mig, troligen en överansträgning av vaden. Så här i efterhand inser jag att gick ut för hårt och programmet var gränsfall tufft med min erfarenhet. Dumt men lätt att va efterklok! Efter skadan tvingades jag vila från löpningen i 3 mån. Under skadeperioden har jag alternativ tränat för att hålla igång flåset samt styrketränat. Enligt klockan ligger jag kvar på ungefär samma konditionsvärde som innan skadan (48).

Har sedan ett par månader börjat springa igen. Har sakta trappat upp löpningen och har nyligen jag gått över till pulsträning (för att undvika nya skador). Följer nu klockans träningsprogram för halvmaran i slutet av april, vilket är mitt nya mål. På långpassen vill den att jag ska springa i pulszon 2 dvs mellan 115-132 i puls. Vilket jag inte kan utan att varva med gång. Det blir också väldigt hackigt men det kanske blir bättre när jag lärt mig springa dessa lågpulspass (har bara gjort det en gång) men de känns som jag kommer få springa sjukt sakta om det ska gå.. Mediumpassen i pulszon 3 har jag inga problem att hålla. De flesta ”långpassen” med lågpuls är runt 80 min. Ska jag varva min löpning med gång kommer jag aldrig få några längre distanser på så vis. Innan jag skadade mig sprang jag nästan 1,5 mil på 80 min och då i stort sett hela tiden i pulszon 4. Enligt polar ska man ju inte ligga i så hög pulszon i mer än 2-10 min. Då känns det ju konstigt att jag kan ligga på den nivån i typ 2 tim? Men det kanske var därför jag skadade mig? Att huvudet körde över kroppen?

Eller kommer pulsen sänka sig så pass mycket (25-30 slag) att jag klarar samma distans på den tiden innan april? Eller egentligen ännu längre om man ska tro klockan. Den har nämligen en övertro på min kapacitet och förutspår att jag ska kunna springa halvmaran under 1,30. Vilket är lååångt över min förmåga. Är det därför den tycker 80 min är tillräckligt som långpass? Förstår inte hur det hänger ihop? Det är ju väldigt stor skillnad i upplägg på det träningsprogrammet jämfört med det jag tidigare följt. Är orolig att jag inte kommer få tillräckligt med träning om jag fortsätter följa klockan? Samtidigt vill jag inte göra om misstaget och följa ett träningsprogram som är för tufft och skada mig igen.. vad har ni för erfarenheter av polars träningsprogram?

En del i förklaringen kan vara att jag enligt min klocka har jag en maxpuls på 190. Jag tror själv att den är några slag högre. Vilket såklart också påverkar svårigheten att hålla så låg puls. Jag har aldrig gjort ett maxtest men jag har vid de tillfällen pulsen varit så hög, inte upplevt det som absolut max. Har lagt in en puls på 196 men det slår bara igenom när klockan mäter andra aktiviteter men inte för löpningen. Någon som vet varför? Och hur jag ska kunna ändra pulsen även på löppassen?

Ska jag ha is i magen och tro på ”mirakel” med pulsträning eller ska jag byta till ett mer traditionellt träningsprogram? Än har jag några veckor att spela på.. vad säger ni som kan? Tacksam för alla värdefulla tips! :)
#2
16 januari 2019 kl 22:42
Gilla
Ska tilläggas. Om jag tränar något annat tex crossfit som både är styrka och puls så får jag verkligen kämpa för att få upp pulsen till pulszon 4. Då orkar jag bara korta stunder medan jag kan springa på högre puls utan större problem i 2 tim.. hur kan de komma sig?
#3
17 januari 2019 kl 10:17
Gilla
#4
17 januari 2019 kl 19:25
Gilla
Hej Tobias! Tack för ditt inlägg. Låter lite som vi är i samma situation. Återkom gärna längre fram och rapportera om det gett resultat. Intressant med 20 min teorin, det tar jag med mig. Känner mig faktiskt riktigt peppad att klara det kommande ”snigelpasset” med jämnare tempo och puls. Dessutom fick jag ju hjälp att ställa om klockan. Fortsätter med pulsträningen ett månader till innan jag utvärderar. Vet att jag konditionsmässigt klarar halvmaran så bättre att bygga upp sakta och slippa nya skador. :)
#5
20 januari 2019 kl 21:49
Gilla
Tack för din input Björn. Har provat med pulsband och tycker dock de håller ungefär samma nivå men det är klart att pulsbandet är tillförlitligare, speciellt vid intervaller.

Har kört ett par rundor sen jag fick hjälp att ställa in maxpulsen och nu känns det som jag hamnat mer rätt med zonerna. Precis som du beskriver känner jag mig inte speciellt trött efteråt sen jag började med träna efter pulsklockan. Det är därför jag tror det passar mig för att undvika nya skador. Men jag tycker inte att det gett nån effekt på farten, snarare tvärtom men det har kanske sin förklaring i årstiden och att jag springer med vagn.. :)

#6
21 januari 2019 kl 20:28
Gilla
Tack för input oldboy. Du har helt rätt men det är lätt att bli överexalterad när man är ny. Så här i backspegeln förstår jag att jag tidigare gjorde för många hårda pass. Jag har förhoppningsvis lärt mig av mitt misstag och vill nu göra om och göra rätt. :)

Tack zaphod! Kul att din träning går framåt, det ger mig hopp. Jag ska ut på ett långpass imorgon. Är taggad för att se om jag lyckas hålla tempo och puls jämnare.

Intressant det du nämner om runningindex. Jag undrar hur den räknar ut det? Jag får ofta skyhöga resultat på mina långsamma pass där jag lägger in mkt gångpauser. Senast hade jag 96 (!). Vilket drar upp mitt index rejält. Tror jag egentligen ligger runt 50-52 (brukar hamna där när jag kör ”normala” pass) så för min del är det helt missvisande.

Tror också på varierad träning. Ska lägga in nåt intervallpass nu när jag kommit igång lite mer och allt verkar funka. Men först ser jag framemot morgondagens lågpulspass ???? lycka till med din träning.
#7
22 januari 2019 kl 16:12
Gilla
Hej! Jag sprang ett lågpulspass idag. Det gick iaf bättre än sist, mkt jämnare även om jag fortfarande måste lägga in gångpauser. Min puls sjunker ganska dramatiskt så fort jag börjar gå. Det är därför det blir så hackigt men idag gick jag verkligen inför att springa låångsamt hela tiden och det fungerade bättre. Det är väl också därför som det drar ner genomsnittpulsen och ger högt runningindex. Det tolkar jag som att låg genomsnittspuls är ”viktigare” än sträckan men det borde ju vara en relation däremellan, så det är därför jag tycker det är lite märkligt. Mitt VO2max är enligt fitnesstestet på klockan 48. Jag kanske bara är mer uthållig än snabb? Så måste jag lära mig köra mer på växel 2 och 3 istället för att växla mellan 1 och 4 :)
#8
24 januari 2019 kl 20:48
Gilla
Tack för tipset Cliff!!