Foruminlägg av jörgen andersson

#1
19 november 2018 kl 15:42
1 Gilla
Hej,

Blir själv trött och förvirrad på en del som svarar på denna typ av frågor utan någon som helst erfarenhet alt erfarenhet skaffad från vänner, studier och internet.

Jag letade med ljus och lykta efter information innan jag genomförde min osteotomi/omvinkling på höger ben. Anledning gammal skada och meniskoperation vid 20års ålder, vid 30år dags för operation igen och då föreslogs omvinkling (jag tyckte ingreppet verkade för drastiskt) i samråd med läkare genomfördes microfrakturering.

Detta gav minimal förbättring och efter ca 8mån var det värre än innan operation (gissa om jag rekommenderar detta ingrepp).

Efter ca 5år av tilltagande smärta och sista året nattvärk samt ohälsosamma intag av recept och receptfria läkemedel tog jag tjuren i hornen och valde genomgå en osteotomi.

Läktid och vinklingsperiod är det värsta jag genomlevt! Dock nu 5mån senare är jag den lyckligaste personen på i vart fall 10år!! Kan gå ned på huk igen, kan sova utan smärta! Igår joggade jag 7km och kände INGET i knät! Lång rehab kvar rent muskulärt men jag kan inte med ord beskriva hur bra det känns! Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare!
Även om det kommer bli aktuellt med protes längre fram så har jag i vart fall kvalité i livet. Det hade vart oundvikligt i vilket fall!

Nu ska det tilläggas att jag var i god fysisk form innan operation och jag har hela tiden haft målsättning att komma igång snabbt! Min förväntan var att blir det bara 5% bättre än innan operation så är jag nöjd! Hade aldrig vågat tro att det skulle bli så här bra trots att artrosen är kvar, jag har inget brosk på vare sig ovan eller undersidan dvs jag var ben mot ben på insidan av knät innan OP.

Självklart är allt relativt och det går inte att säga att 1 resultat blir samma för nästa men jag har helt andra upplevelser än de jag lyckades läsa i forum etc. Så ville med detta inlägg ge min bild av operationen.
#2
25 juni 2019 kl 16:18
Gilla
Hej #jagvillvaraanonym,
jag har inte upplevt några förändringar på mitt friska knä efter min op. Vill återigen understryka att jag var ganska vältränad och skadefri i det knät innan min op. Dock har jag haft svårt att bygga upp liknande muskler i det opererade knät trots att det gått 1år nu och jag tränar. Men å andra sidan så har jag ju under några år innan op inte kunnat belasta det skadade knät så det i kombination med full inaktivitet gjorde att jag i princip bara hade skelettet och lite skinn kvar när jag kunde börja träna.

mvh Jörgen