Foruminlägg av JoggVera

#1
21 november 2018 kl 11:06
Gilla
Hej!

Jag började springa för några månader sedan och förstår att jag måste investera i skor som är gjorda för mina förutsättningar, för nu har jag börjat få känningar i knäna.

Jag håller på att gå ner i vikt, men väger fortfarande för mycket (85 kg), jag springer till 90% på asfalt och springer både korta och långa rundor. Som mest har jag sprungit en dryg mil. Försöker komma ut minst 2 ggr i veckan. Mina vanliga skor blir något slitna i ytterkant av hälen, jag antar att det betyder att jag underpronerar lite.

Finns det någon som har tips på en sko som kan funka för mig? Jag har tittat lite på Altra Paradigm 4 som verkar ha mycket dämpning. Det är väl det jag behöver när jag springer på asfalt, men samtidigt är den bra om man överpronerar, vilket jag ju inte gör. Kan jag ändå köpa en sådan sko?

Tack på förhand, all hjälp uppskattas!
#2
21 november 2018 kl 12:03
Gilla
Tack Markus! Med tanke på min idealvikt så är det ca 20 kg för mycket, men det går åt rätt håll. :)

Tack Irene! Då ska jag undvika till exempel Altra-skon.
#3
21 november 2018 kl 12:05
Gilla
Toppen Christian J, tack så mycket! Synd att man inte kan provspringa alla modeller innan man bestämmer sig.
#4
8 december 2018 kl 11:06
1 Gilla
Haha när jag läser era kommentarer så får jag lust att prova ALLA skor! :D

Jag köpte till slut ett par Hoka One One Mach. Jag kontaktade tillverkaren och frågade om de var ok även om jag var lite osäker på vilken löpartyp jag är och de skulle de vara. https://www.hokaoneone.eu/en/women-road/womens-mach/1019280-1.html?dwvar_1019280-1_color=LRBL#prefn1=variationColor&prefv1=Grey&start=5&cgid=women-road

De känns helt OK, stummare än jag trodde då de ska ha mycket dämpning, fast de är ändå bekväma. Jag har inte hunnit springa så många ggr i dem men senast sprang jag en dryg mil, kände av bara ena knäet efter kanske 7 km och smärtan höll inte i sig länge efter löpturen. Det är mycket bättre än med mina gamla skor. Nu tänkte jag försöka hålla mig till att springa endast en gång i veckan ett tag för att hinna bygga upp brosk och så, men det är svårt att låta bli att springa...

Tack igen för alla tips, jag ska kolla här igen när det blir rea och se om jag kan köpa ett par (eller fler...) till att alternera med.