Foruminlägg av Gbgrunner

#1
26 oktober 2018 kl 09:44
Gilla
Normalt sett när man gör vO2-maxtest idag så görs det först med hastighetsökning och därefter med ökad lutning och detta bygger på vad ställen så som Bosön och Vintersportcentrum gör som är bäst i Sverige på detta.

Att bara köra lutning blir märkligt för pulsen för belastningen med lutningen blir lite som för en ovan cyklist på ett maxtest, benen ger upp innan dom andra systemen.

Det år också märkligt att du fick köra på 11 km/h när din mjölksyrehalt inte drar rejält förrän på 13 km/h. Normalt borde man nog haft upp dig till 13 km/h på maxtestet istället så kanske inte lutningen blivit lika aggressiv.

Du verkar också ha lite för hög puls när du börjar maxtestet. Fick du någon vila mellan laktat och max?

Eftersom aktivitus inte heller kör med en utrustning som mäter koldioxidproduktion går det inte att uttala sig om din respiratoriska kvot som är viktig att ha koll på när vi gör syreupptagstester. Den hade kunnat ge värdefull info om din ansträngningsgrad.

Vill också passa på och nämna att det inte vO2-max du fått reda på utan vO2-peak. vO2-max mäts över minst 30 sek och gärna över 30-60 sek platå av syreupptagskurvan medan peak är ditt enskilt maximala värde som lätt blir en överestimering då alla kan dra enskilda stora andetag.