Foruminlägg av Rasmus Sjökvist Landén

#1
15 oktober 2018 kl 14:02
Gilla
Hej!

Jag har alltid rört på mig ganska mycket både genom promenader och en del genom bollsporter. Jag började springa för knappt 3 veckor sedan och har sedan dess kört 5km på skogsväg varannan dag. Jag har verkligen fastnat för löpning och skulle gärna fortsätta som jag gör men jag har några funderingar som ni kanske kan hjälpa mig med.

Kan jag träna så pass ofta utan att jag sannolikt kommer skada mig?

Jag har mätt pulsen via ett aktivitetsarmband som är kopplat till träningsappen i min mobil. Snittpulsen under 5km-rundorna har legat på 172 vilket appen i min mobil tycker är för högt. Är det något att bry sig om? Det är ju fysiskt ansträngande att springa men jag mår ju inte dåligt.

#2
15 oktober 2018 kl 15:22
Gilla
Tack för hjälpen! Då ska jag sikta på att ta det lite lugnare.=)
#3
17 oktober 2018 kl 13:46
Gilla
Tack för svaren!

Hur långt är "ett lite längre pass"? 10-15km?

Det skulle vara kul att ha lite mer varierad träning. Skulle man kunna köra ett rullande schema med en dags vila mellan varje pass som är något i stil med följande?

dag 1: 5km i "samtalstempo"
dag 3: 10-15km i "samtalstempo"
dag 5: 5km i "samtalstempo"
dag 7: 5km så fort jag orkar

Jag skriver samtalstempo eftersom jag har förstått att det är ganska lagom fort om man inte vill slita ut sig. Finns det något bättre sätt att veta vad som är ett lagom tempo utan att ta reda på sin maxpuls på något testcenter (det känns lite overkill) så här i början.

Mitt mål med löpningen är till stor del känslan av att vara ute och springa och vad det ger i form av välmående men även att utvecklas och göra bättre och bättre tider. Det är kul att se hur lågt man kan komma på 5km eller milen.

#4
18 oktober 2018 kl 08:44
Gilla
Ännu en gång, tack för alla tipsen! Jag får se vad det blir för upplägg framåt men nu har jag ju en hel del mer på fötterna än innan.
#5
21 oktober 2018 kl 13:11
Gilla
Fick avbryta löprundan senast för några timmar sedan för att man möter folk med lösa, stora hundar i spåret.

Är det någon som har koll på om det finns något grusvägs-/skogsvägsspår i Jönköpingstrakten där man absolut inte får ha lösa hundar?

#6
22 oktober 2018 kl 08:49
Gilla
Tack för tipsen. Vi har ett naturreservat i närheten som eventuellt skulle kunna funka.

Då ska jag testa Öxnegården.=) Nej, jag blev inte attackerad eller jagad utan jag känner mig bara otrygg när jag möter eller springer om lösa hundar. Så det är mer "tänk om".