Foruminlägg av Johan W

< < < 1 2 3 > > >
#1
6 oktober 2018 kl 17:17
Gilla
Tjohopp!

Ny medlem och förhållandevis färsk på långdistans, som behöver se över sin utrustning inför High Coast Ultra 2019 (7:e Juni).

Tänkte att denna tråd förhoppningsvis kan tjäna syfte som inspiration eller fingervisning för folk som funderar på att testa ett ultralopp.

Har för närvarande följande utrustning:

Inov-8 Terraclaw 250 -- Skön passform, *bra* grepp, och breda framtill. Känner dock att som enda par är de lite tunna för riktigt långa distanser. Fötterna blir lite trötta.

Salomon Adv Skin 12 -- Rejäl väst med fantastiska möjligheter och utrymmen. Till den finns två soft-flaskor á 450ml.

Kläder -- En blandning av kompressionsstrumpor, tights, shorts, och allt vad det heter. Både tunna och lite kraftigare vindjackor är tillgängliga. Experimenterar lite här för att kolla vad som river minst under väldigt långa distanser.

Vad jag kikar på för ytterligare utrustning:

VJ XTRM -- Såg att dessa skor fått bra kritik här på Jogg och även från andra platser. Det är just lite extra dämpning jag söker i ett andrapar. Att producenten/designern är baserad i Finland ser jag som meriterande för underlaget vi springer på i Sverige. Salomon-skor jag testat är liiite för smala för att det ska kännas bekvämt.

Prismässigt ligger XTRM högt, men kanske sjunker lite under hösten?

Stavar -- Helt vilse här, förutom att de ska vara vikbara. Det jag ser är ofta rekommendationer på Black Carbon, som verkar mest inriktade mot just ultralöpning. Ser även lite lösa rekommendationer för Camp-stavar.

Kommer köpa till ett Salomon-koger att fästa på ryggen. Dels för att det ser lite häftigt ut stilmässigt, men även för att Adv Skin Set 12 inte har det bästa upphängningssystemet, och bakfickorna kommer behöva fyllas med andra saker.

Strumpor -- Hur ser folk på tå-strumpor från Injinji? Jag har enbart testat ett tunnare par och kände att det var lite hugget som stucket på distanser under 2 mil.

Energi -- Tror det här är någonting som blir mer aktuellt efter årsskiftet, då distanserna blir längre och det är dags att landa på vad man vill använda under loppet. Fyll på med tips.

Vad säger panelen? Fram med alla tips ni har, och motivera gärna varför viss specifik utrustning bör övervägas för ett ultralopp. Så försöker vi få denna tråd till någonting användbart för folk som använder sökfunktionen.
#2
6 oktober 2018 kl 19:44
Gilla
Äsch, glömde ju givetvis länka loppet som det gäller:
http://highcoastultra.se/

Det är alltså 130km terränglopp, med bitvis väldigt tekniskt underlag och en respektabel mängd höjdmeter. Jag vet att ett flertal medlemmar här sprang loppet 2018 och fann det väldigt utmanande.

Stavarna ser jag personligen som obligatoriska för detta. Överkroppen är stark till skillnad från höft, bäckenmuskulatur, och högerben som genomgått rejält med olyckstrauma.
#3
7 oktober 2018 kl 11:59
Gilla
Henrik, har faktiskt läst din tävlingsrapport från HCU 2014. Fann den både lite skrämmande och inspirerande.

- Stavtipset är lysande. Fler valmöjligheter än det lilla jag hittills hittat.

- Med zippåsar antar jag att du menar fickstorlek? Hur många brukar du gå igenom under ett långt lopp?

- Regnbyxor är någonting som skulle ta ganska rejält med plats i västen. Har du känt att det använts varje gång det regnat, eller mer vid riktigt hårt väder?
#4
7 oktober 2018 kl 22:30
Gilla
Givet att erfarenhet trumfar allt, och det är bra att du nämner det.

Det finns ett träningsupplägg och en generell plan. Den påbörjades för ett par veckor sen, och löper hela vägen fram till HCU 2019. Så fokus på denna tråd är alltså vad som bör eller ska införskaffas i god tid innan dess, för att kunna testa och vänja sig vid det. Jag räknar med att ett eller flera långlopp ingår under tiden.
#5
11 oktober 2018 kl 22:51
1 Gilla
Tänker alltid på det faktum att jag är karl som bor i mellanmjölkens Sverige, med en risk att möta farliga djur närapå noll. Den lyxen är få förunnade.
#6
20 oktober 2018 kl 22:07
Gilla
Tackar innerligt för åsikter och tankar hittills. Jag hade nog ställt in mig lite hårt på VJ XTRM och behövde en kort period att släppa det. Nu ligger det bara på att-pröva-listan.

Ytterligare en sak som dök upp precis nu: hur ser folk på innersulor? Köper ni något specifikt, eller används fabrikssulan för varje par?

#11 Johan, jag kikade på Peregrine, Speedgoat och Lone Peak. Det verkar som om åsikterna gällande Speedgoat säger att den är lite smal? Lone Peak verkade då lite mer lovande för mina aningen breda framfötter. Sen föreföll det som att Peregrine är rätt balanserad, men kanske lite tunga.

Jag tror ståldubb är ett sämre val för detta lopp, med tanke på den blandade väglöpningen.

#12 Henrik, använder du nu Maurten istället för vätskeersättning, eller blandar du både det och Tailwind i ett? Var införskaffade du det?
#7
24 oktober 2018 kl 23:50
Gilla
Inte i närheten sådär illa. Hoppas nästa pass blir bättre.

De värsta passen för mig, rutinmässigt, kommer direkt efter jobbet. För mig är det ett sånt pass som kan vara extrainsatt eller som flyttats omkring för att passa livet, och alltid känns det helt värdelöst. Benen är tunga, andningen hänger inte med, och uppvärmningen känns som om den tar evigheter innan kroppen kommer igång.
#8
24 oktober 2018 kl 23:54
Gilla
Tack för input, Monica.

Jag gjorde några snabbtest av Hoka Speedgoat 2, återigen VJ XTRM, och även Evo Mafate idag. Det lutar åt att jag kommer köpa och testlöpa den sistnämnda som en väldämpad mängdträningssko när distanserna kryper uppåt. Kommer även höra efter med personal på Löplabbet om lite småfix och idéer som de kanske kan tillstå med.

Tackar återigen för er tid och era tankar, allesamman. Man lär sig alltid något av konstruktiv feedback
#9
25 oktober 2018 kl 07:36 Redigerad 25 oktober 2018 kl 07:37
Gilla
#20 jag kände på Speedgoat 2, men även storleken upp var smal över framfoten. Inte obekväm, men definitivt känslan av att det kommer straffa en sent under ett lopp.
#10
3 november 2018 kl 01:43
Gilla
Hannes, du kommer få bra svar av folk som löpt under många säsonger. Jag fyller på med egna erfarenheter från förra vinterns väldigt snörika säsong i mellersta Norrland.

- Är backen isig behöver man metalldubb eller broddar.

- Springer man på speglad asfalt är det rätt kört. Välj hellre annan rutt.

- Springer man på snömodd funkar terrängskor med sina grova sulor.

- Skare som lätt bryts kan räknas som jobbig snömodd.

- Det är en ny svårighetsgrad i att slappna av. Kroppen spänns väldigt lätt när man känner av minsta halka.
#11
14 november 2018 kl 23:09 Redigerad 14 november 2018 kl 23:10
Gilla
Halloj, Speedy83!

Satsa på Åre om du nu funderar på det. Bland fjällbyarna är det ett samhälle med aktivitet även utanför skidsäsongen, och tågförbindelser är förhållandevis lätta att ordna.
#12
5 december 2018 kl 21:58
2 Gilla
Man återvänder med en uppdatering efter handlarnas mardrömshelg passerat och saker har landat i hushållet.

Lite tankar:

Köpte ett par Hoka One One Evo Mafate för 1200:-. Väldigt skön sko, verkligen. Mjuk, dämpad, rätt styv överdel, och lite smal vid tårna. Kontrasten mellan den och mina Inov-8 Terraclaw är stor, och det känns faktiskt kul att ha så olika och omaka skor att välja mellan.

Fick hem Mountain King Trail Blaze efter Henrik Ortmans tips. Efter lite testande och fipplande hemma lyckades jag lösa ett upphängningssystem på min adv skin set 12 som funkar ypperligt. De är ur vägen, skaver inte, guppar inte, och hänger lättillgängliga. Principen blev lite som Salomon visat med sitt koger, fast istället använde jag den nätade säcken man får med köpet av dessa.

Teknikmässigt har man fått mycket gratis från tidigare längdskidåkning i skolan. Grepp, placering, och meckande känns bekvämt under måttlig rörelse.

Köpte även hem ett par extra mjukflaskor av 'speed'-varianten. Lite lättare att dosera energi med den bredare mynnigen, och även få ner i västen. Känns dock lite bräckligare än vanliga mjukflaskorna.

Jag behöver fortfarande jobba lite mer med stavarna, men första intrycket är att alla inköp jag gjort hittills absolut varit värda pengarna. Plus att processen helt enkelt bara varit kul än så länge.

Träningen går framåt, kroppen blir starkare, och den långsiktiga planen håller ännu.

Tack för all hjälp hittills, allesamman. Vi skuttar till slutet av 2018 med knutna nävar i skyn och hurrarop i struparna.
#13
6 januari 2019 kl 13:59
Gilla
Är det inte lätt också att bli hemmablind? Jag har rötter i Örnsköldsviks kommun och blir ständigt påmind över hur mycket mer kuperat Norrland är i allmänhet, även längs kusten. En vanlig ås för oss kan vara ett berg för en götalänning.
#14
6 januari 2019 kl 19:25 Redigerad 6 januari 2019 kl 19:26
Gilla
Återigen: Västernorrland och Västerbotten har åsar och ordentliga partier upponer, medan Götaland överlag är *platt*. Möjligt att trakten kring Göteborg har lite mer kupering, men det är fortfarande inte att jämföra med Norrlandskusten. Allt är relativt, och även om det inte är regelrätta berg så kommer man få en utmaning om löpningen går mellan åsar.

Då löpning inte är hela livet tycker jag även man bör ta i beaktning städerna och deras utbud i sig. Monica förefaller ha bra mycket mer erfarenhet än mig på den fronten. Jag är bara medveten om Umeå som studentstad, och det faktum att den har jämförelsevis bra tillgång till t.ex. Åre-fjällen, och även Finland med Vaasa-färjan.
#15
21 januari 2019 kl 00:25
Gilla
#10 han har klarat sig bra på ultralopp som inte krävt enorma höjdmeter eller bestått av svår teknisk terräng. Till exempel tog han ju banrekord på Western States under 2018 (160km). Men på samma gång har både han och ett antal andra amerikaner haft problem med t.ex. UTMB
#16
21 januari 2019 kl 13:29
Gilla
#16 Givet, men de riktigt branta och kuperade ultrorna, som Hardrock 100 och UTMB:s olika distanser, är jämförelsevis tuffare. Och på t.ex. UTMB har Walmsley väggat två år i rad, medan Western States gick jättebra. Kanske relaterat till klimat också?
#17
25 februari 2019 kl 12:52
Gilla
Tack för tipset, Jens. Det här blir något att utforska när solen legat på ett tag till.
#18
9 mars 2019 kl 20:44 Redigerad 9 mars 2019 kl 20:44
Gilla
Ifall det är torrt vågar jag tyvärr inte svara på, då jag själv inte sprungit där på ett par dagar. Men Djurgården i allmänhet är så stort och omväxlande att man ganska lätt kan hitta torra och/eller grusbeströdda partier.
#19
12 maj 2019 kl 21:06
Gilla
Det här kan nog vara en bra grej att titta på, Martin.
https://youtu.be/A5mIq_NYNGI
#20
12 maj 2019 kl 21:14
Gilla
Vi ses på startlinjen, Stefan. Det är jungfruresa även för mig, men har åtminstone vana av stora delar då det är hemmatrakter. Med det sagt har skador och livet satt lite bromsklossar, så personliga målsättningen är att allra minst ta sig till matstationen i Näske.

Håller med övriga att partiet mellan start och Mädan kommer vara tufft, men cut-off är 6h så man har lite marginal. Ett misstag jag kommer försöka undvika är högt tempo i början, då det kommer nöta oändligt mycket mer på det tuffa underlaget.

Skuleberget - Näske - Sandlågan är beströdda med en hel del väglöpning, varpå man kan ta igen lite tid om ben och huvud tillåter.
< < < 1 2 3 > > >