Foruminlägg av Fredrik Linderson

#1
9 juli 2013 kl 23:16
Gilla
I år var sträckan lite omlagd och enligt speakern var den mätt till 6203m
#2
13 september 2016 kl 15:35
1 Gilla
Hej
Jag vägde själv 87kg för 1,5 år sedan. Sprang Halvmaran på 1.58
Kände att jag ville få till en lättare kropp och på så sätt kunna springa lättare samt njuta mera av löpningen.
Jag provade appen Lifesome. Kanonbra och enkel. Kräver en hel del disiplin men där har du stenkoll på alla kalorier du stoppar i dig och du behöver inte undvika några ämnen. Du anger din startvikt, din målvikt, hur lång tid du vill att det ska ta till du når din målvikt. Sen är det bara att äta med måtta, träna och låta dig belönas med lite extra mat de gånger du tränat och förbränt energi. Jag gick ner de första 10 kg på ca 6 månader. Sen "lärde" man sig vad som var bra och dålig mat. Nu går det av sig själv. Jag springer. äter som jag vill och har gått ner ytterligare 4kg. Står nu på -74kg
PB på halvmaran i år med tiden 1.33
Lycka till med dina mål!
#3
21 oktober 2016 kl 09:02
Gilla
Under vinterperioden behöver du inte fokusera så mycket på annat än det du verkar göra idag, kör dina pass i lagom tempo, gärna s.k. prat-tempo, Bygg upp din uthållighet under den mörka tiden men lugna, långa pass. Tänk på att inte öka träningsmängden för mycket utan lyssna på kroppen och ge tid till vila. Max 10% ökning av distans/vecka
När du sen börjar närma dig ditt lopp (Göteborgsvarvet) kan det vara läge att lägga in lite mer specifik träning i form av intervaller, backar osv.
Men det behöver du inte tänka på förrän 4-6 veckor innan Dagen D.
Du jagar ju inte tider verkar det som utan ditt primära mål är ju att gå i mål med värdighet och med en skön känsla i kroppen.
Lycka till!
#4
7 februari 2017 kl 19:29
Gilla
Har du inte sprungeit mycket tidiagare är det viktigt att bara springa för att ha roligt. Tänk inte så mycket på att köra intervaller o liknande förrän tidigast om ett halvår skulle jag råda dig till. Ut och spring där du tycker det är kul, i ett skönt bekvämt tempo. Variera mellan vägar och stigar beroende på hur underlaget och vädret är. Det viktigaste i början är att vänja kroppen vi rörelse med lagom belastning. Finns ingen anledning att köra intervaller och tempopass i början. Skaffa dig en grundkondition först.
Angående löpbands-träning så är det väl i princip samma sak där. Kör lugnt och bekvämt tempo. Använd vanliga löparskor, men nödvändigtvis inte med så mycket dämpning. Löpbandet i sig sviktar en del och är oftast skonsamt mot knän och leder.
Spring gärna som någon tidigare skrivit med lite lutning. Detta är främst för att belastningen ska likna lite det luftmotstånd som du annars får när du springer ut. Jag anser att detta är mer viktigt när du ska springa intervaller och för att likna det så mycket som möjligt utomhusträningen.
Men variera gärna lite med lutning och fart på bandet, då känns det inte lika ensidigt. Huvudsaken är att det är kul, och att du avslutar alla pass lugnt så du känner en längtan till nästa pass.

Det är mina råd i alla fall ;-) LYCKA TILL!
#5
7 februari 2017 kl 19:41
Gilla
Vet inte hur du avslutar din pass? Men om du börjat köra "hårdare" skulle jag rekommendera att vara noga med att ALLTID avsluta dessa pass LUGNT! Gärna 3-4 km lugn nerjogg, och då menar jag lugnt, Långsammare än "långpass-tempo".
Prova detta, det hjälper i alla fall mig och jag känner inget dagen efter utan är alltid sugen på nästa pass, även direkt efter ett tufft intervallpass med avslutande nerjogg.

Lycka till
#6
10 februari 2017 kl 13:02
Gilla
Ett enkelt sätt att testa löpbandets s.k. kalibrering är ju att köra ett likadant pass utomhus med samma fart och intervaller som du skriver att du kört på löpband. Tycker du att det är jobbigare utomhus så är väl inte bandet riktigt tillförlitligt?!

Själv kör jag intervaller både inomhus på band och utomhus, de på band går lättare, även fast jag kompenserar med högre fart och lutning på bandet. De intervallpass jag kör på band ger inte alls samma puls, så det kan ju oxå vara ett alternativ. Använd pulsband både på bandet och vid intervaller utomhus. Sen kan du ju belasta med fart på bandet så du kommer upp i samma puls som när du kör utomhus.

Jag skulle nog som sagt råda dig till att köra utomhus när tillfälle ges, spring ihop med andra så är det lättare att pressa sig när det börjar gå tungt.

Själv kör jag 2 interallpass / vecka + distans i lugn fart. Försöker få ihop 60-70km/v. Intervallerna jag kör är 400m & 1000m och de kör jag i samma fart under 4 veckor, sen höjer jag farten med 5 sek var 4:e vecka. Har gjort så nu i 4st 4-veckorsperioder och märker av resultat, men det går ju inte så fort som man skulle önska ;-)

Skynda långsamt så kommer du lyckas!
#7
10 februari 2017 kl 13:19
Gilla
Utgå från den fart du kan klara 5km idag. Räkna fram snitt-tempot.
Börja sen att köra intervaller i den farten.

Pass 1:
Kör förslagsvis 6 x 1000m i den farten med 2 min joggvila mellan.
Uppjogg & nerjogg á ca 2km

Pass 2:
20 x 400m i samma fart, 40 sek vila mellan
Uppjogg & nerjogg á ca 2km

Pass 3: Distans i lugnt tempo (lätt-att-prata-tempo)

Kör så i 3-4 veckor och sen ökar du farten på intervallerna med 5 sek. Kör så i 3-4 veckor och öka sen igen med 5 sek osv osv.

På detta sett vänjer du kroppen och musklerna att hålla en viss fart. Distanspassen bygger på din uthållighet.

På detta sett borde du klara ditt mål inom något halvår.
Är det just på terränglöpning du vill klara målet, eller på bana/asfalt?
Träna i den miljö som du vill bli bättre på, det ger mest.
I dit fall håller du, om jag räknat rätt, ca 4.40-tempo idag per kilometer, så start där nånstans. 4.40 alt 4.35 och jobba dig sen neråt i tiderna.

Lycka till!
#8
11 december 2017 kl 19:33
Gilla
Hur mycket har du tid att träna?
Om fallet är i alla fall 3 ggr/vecka skulle jag rekomendera ett upplägg så här eller liknande...

Pass 1: Distans i lugnt tempo. Ca 60-75min i ett tempo där du lätt kan prata. Kanske runt 6.00-6.30min/km- tempo

Pass 2: Tröskel-pass. Värm upp lugnt i ca 10-15 min. Kör sen tröskelintervallerna i 4.30-fart så som det krävs för att klara milen på SUB 45. Trösklarna kan få vara 6-5-4-3-2 min långa med 2min gåvila mellan. Jogga ner lugnt efteråt i ca 10 min

Pass 3: Backe/fartlek. Spring gärna på terrängspår i ett lugnt tempo men tryck på i alla uppförsbackar. Håll farten ca 10-20m efter backen topp. Håll på så ca 30-40 min.
Fokusera på lite högre knälyft och kortare steg uppför och håll blicken på toppen av backen.

Prova detta upplägget under denna period nu när det är lite mörkt o kallt så kommer du märka stor skillnad till våren.

Lycka till!
#9
10 april 2018 kl 18:47
Gilla
Varför vill du ha så lite som 4 mm dropp? Vad är tanken med det?
#10
11 april 2018 kl 07:55
Gilla
Svårigheten för "vanliga" motionärer är att med lite dropp så ställer det betydligt högre krav på löptekniken. Mycket möjligt att om du är pigg kan håla rätt teknik osv en liten stund i början men längre in i passen så tror jag att du kommer att förlora mer än vad du tjänar på att ha lite dropp. Nu vet ju jag inte hur mycket du springer. Men ett råd är ju att prata med någon expert t.ex. på Löplabbet där du finner de skor du söker och som passar dig bäst med tanke på din erfarenhet, din mål med träningen och den teknik. Lycka till och hoppas nu finner de skor du söker.