Foruminlägg av Alexander Ternald

#1
7 augusti 2018 kl 09:06 Redigerad 7 augusti 2018 kl 09:08
Gilla
Jag heter Alexander är 32 år, väger 74kg, 180cm lång. Jag började springa i maj i år. Springer nu oftast 6km men har klämt in 19km och 21km vid två olika tillfällen. Jag springer 3-5ggr/v. Jag brukar springa på grus och i skog men det blir alltid två sträckor med asfalt påväg till och från skogen.

Allt jag vill är att kunna springa dagligen (eller med någon vilodag i veckan) utan att bli skadad. Jag har inget mål att kunna springa snabbt eller vara med i något lopp jag vill bara springa för att det är kul. Långt och långsamt.

Jag känner dock av obehag och ibland smärta i knäna. Det har varit på lite olika ställen i knäna och jag har försökt ta det lugnt och gå när obehaget kommer. Jag har tagit 1-2 vilodagar utan löpning. Jag har försökt läsa på vad jag skall göra så jag har börjat träna lår och vader och fötter en del för att bygga upp styrka runt knät. Jag försöker lyssna på min kropp och vila när det känns i knät men jag vet inte hur mycket/länge jag ska vila. ska det gå en vecka utan aktivitet alls eller kan jag springa dagligen fast bara korta sträckor?

Obehaget kommer inte varje gång jag springer utan det varierar, men nu när jag var ute och sprang igår så fick jag för första gången mer smärta än obehag i knät så att jag fick avbryta och gå hem.

Jag har sprungit i ett par gamla Adidas löpskor som jag köpt för 5-6år sedan som kostade runt 700kr. Jag läste även om barfotalöpning och att träna upp fötterna för att få ett bättre löpsteg. Jag köpte då även ett par Merrell Trail glove 4. Jag har varit försiktig med dessa och börjat gå med dem och sprungit ett enstaka 5km varv. Obehaget fanns i knät/knäna redan innan och jag tycker inte jag känner av det mer när jag använt Merrell skorna. Jag läste även att barfotatrenden har svalnat en hel del och att många ultralöpare kör med superdämpade skor nu, så som Hoka One One.

Alltså:

1. Jag vill bara kunna springa dagligen för min egen skull utan skador. Hur ska jag lyckas med detta bäst?

2. Är det bara styrketräning för benen som gäller för att bli av med smärta i knäna? Vad innebär vila? Ska jag inte springa på flera dagar, inte ens ta promenader? Eller går det bra att springa kortare sträcker med lite obehag?

3. Hur ska jag tänka med skor? Hur vet jag om jag ska sikta på barfotaskorna eller ska jag pröva superdämpning med ett par Hoka one one skor?

Jag är mycket mycket tacksam för all hjälp jag kan få! :)


#2
7 augusti 2018 kl 20:44
Gilla
Tack för era svar!

Jag läser Runes bok just nu och är helt med på att det inte behöver vara dyrt men jag vet inte riktigt hur jag ska hitta en sko som passar mig utan att behöva köpa flera och testa mig fram.

Jag skall boka tid till sjukgymnast snarast, det är nog det bästa. Om inte annat så kan man kanske utesluta lite saker och fortsätta träna styrkan i benen.

kan jag ha gått för fort framåt? Ska jag springa kortare sträckor?
#3
8 augusti 2018 kl 08:20
Gilla
Tack även Marcus och Albin för tips!

Jag gör bla djupa knäböj och annat de dagar jag inte springer så 1-3 ggr/v.

Jag har tyvärr ingen sådan klocka men ska se om jag kan räkna mina spm nästa gång för att se hur jag ligger. Jag har läst på flera ställen att 180spm är optimalt men har även läst att det inte är helt sant. Hur ska man veta vad som är en bra spm för mig? Jag har redan försökt ta kortare steg då jag också läst att det inte är bra med för stora kliv. Jag skall räkna min spm och ta det där ifrån.
#4
8 augusti 2018 kl 10:18
Gilla
Tack Lars! Jag försöker tänka på att foten skall landa under mig och att jag inte landar på hälen (har hört att det är dåligt men också att det funkar för vissa. Jag tror inte att jag springer bra på hälen). Jag har precis varit ute 6km nu och jag räknade spm och landade mellan 160-166. Skall jag försöka öka takten och närma mig 180? eller är det svårt/överkurs?
#5
21 augusti 2018 kl 14:49
Gilla
Jag började springa i maj, nu springer jag i stort sett varje dag, ibland varannan pga smärta i knä. Oftast mellan 6-10km enstaka gånger över 20km. Jag vill gärna springa längre men får ofta för ont i knä och ljumske.

Jag har ett par gamla adidasskor som säkert är 5-6år gamla. Jag köpte ett par merrell trail glove som jag växlat med försiktigt. Nu får jag mer ont i de gamla adidasskorna men har inte upplevt att jag får lika ont med merrell. Har läst massor på nätet och blir inte helt klokt. barfotasko, superdämpad eller rotera en blandning? Det som jag tycker låter klokast är att rotera? Därför undrar jag nu om det är dumt att skaffa ett par Hoke one one att komplettera merrell skorna med? Hur ska jag tänka?

Jag provade ett par hoka idag och tyckte de verkade läckra. Så jag vill gärna ha ett par men vill inte köpa dem om det är inte är bra för mig.

Jag vill bara kunna springa långt och långsamt utan smärta.

ps skall tillägga att jag förstår att skor inte är mirakellösningen för problemet med knä och ljumske. Jag har nog gått ut för hårt 0-100 och har fått övningar av fysioterapeut att träna upp styrkan runt knät.
#6
21 augusti 2018 kl 14:55
Gilla
Tack för alla era svar! Jag gick till fysioterapeut som sa att det inte var någon fara med knät om det inte gjorde ont mellan löpturerna. Hon sa att jag skulle fortsätta träna styrka i benet som jag gjorde. Så jag får väl fortsätta så helt enkelt.
#7
21 augusti 2018 kl 22:39
Gilla
Jag hörde att Hoka one one skulle vara bra om man som nybörjare hade problem med knäna. Tycker också de är löckra och de var sköna att studsa fram på i butiken. Pegasus har jag sneglat på också men inte hört så mycket om. Det kanske blir det tredje paret att rotera med ;)
#8
23 augusti 2018 kl 17:35
Gilla
tack för utförliga och givande svar! jag har köpt Hoka clifton 5 nu och ska känna på den. Jag gillar merrell skon och om hoka är go så har jag två skor att rotera med, skulle jag hitta lite pengar i en påse på stan så kanske jag köper någon sko i mittenregistret t.ex. pegasus som förespråkades här.
#9
25 augusti 2018 kl 15:24
Gilla
Jag är ny inom löpning. Blir dock väldigt inspirerad av alla som springa ultradistanser och ett mål är väl att någon gång i mitt liv springa 100km. Men tills dess skulle jag vilja följa ultra-scenen om man säger så. Finns det någon bra sida där man kan se lopp, placeringar osv på nätet? Gärna en sida där man kan kolla på själva loppen om det finns.

Jag vill gärna inspireras av kända ultralöpare mm. Jag har kollat igenom det mesta som finns på youtube och läst flera böcker av ultralöpare men vill gärna ha mer inspiration. Så tips på rekommenderade sidor, böcker, youtubeprofiler osv mottages tacksamt.
#10
27 augusti 2018 kl 10:23
Gilla
Gött tack alla för bra tips! nu har jag lite att kolla på :D
#11
28 augusti 2018 kl 20:27
Gilla
Gött! här fanns ju massa godis (några har jag sett) stort tack iaf!
#12
3 september 2018 kl 07:28
Gilla
Hej, jag började springa i maj och tycker det är superkul med trail. Undrar nu om det finns tips på roliga trailslingor nära mig i Skövde.

Jag bor i Havstena och brukar springa runt Karstorp men vill gärna ha lite mer skogsstigar. Kan man fortsätta från Karstorp upp på Billingeleden? Eller är Billingeleden bara breda grusvägar?

jag var uppe och prövade gröna spåret på Billingen (fick dock avbryta pga smärta i knät), det var fint men jag hittade inga stigar att skutta in på för att komma bort från grusvägarna.

Mycket tacksam för svar!
#13
3 september 2018 kl 20:19
Gilla
Hej och stort tack! Superbra tips! Jag är relativt ny i skövde men ska kika på kartan. Jag ska nog utforska billingeleden ordentligt och även ryds ängar som du nämner. Jag tror jag fått löparknä då det hugger till varje gång jag springer nu. Men så fort det är bättre ska jag utforska mer! tack igen!