Foruminlägg av Linda Lygdman

#1
12 mars 2018 kl 18:57
Gilla
Jag ska anmäla mig till mitt första lopp - Urskogsloppet, ett motionslopp på 19,7 km i skogsmiljö på enkla stigar. Nu är min fundering vilken tid jag har möjlighet att kunna springa på. Jag sprang milen i höstas på landsväg på 53 min och 15 km på 1.28 Sedan har jag tränat inomhus på löpband, med snabbare tider än dessa.
Jag skulle gärna vilja kunna springa detta lopp på runt 2 timmar....men, det är väl helt orimligt?? Hur sakta går det på stigar mot på landsväg?
Loppet går den 16 juni.

Mvh
En som vill springa fortare
#2
13 mars 2018 kl 05:56
Gilla
Åh, TACK så mycket för bra svar bägge två. Jag får nog tänka om, och inte ha så stora förhoppningar....springer eliten loppet på 1.32 kan jag aldrig springa på 2 timmar, får kanske satsa på 2.30.

Bo, jag har som mål att springa milen under 50 minuter ute, men jag är som sagt inte där riktigt än. Sprang milen på löpbandet på 48.20 här om veckan, fast det går inte att jämföra med utomhus.

Som sagt tack så mycket för att ni tog er tid att hjälpa mig. Nu ska jag skicka in anmälan.....och värst är att man i anmälan måste uppge vilket tid man tror man springer på ;-)
#3
13 mars 2018 kl 20:07
Gilla
Tibor, Oj, nu blir jag ännu mer skeptisk på vad jag gett mig in på :-) Jag måste nog rikta in mig mer mot 3 timmar känns det som.
#4
14 mars 2018 kl 18:24
Gilla
Jösses! Det här blir tuffare och tuffare för varje svar....Jag måste nog rikta in mig på att promenera de 2 milen ;-)
#5
18 mars 2018 kl 18:54
Gilla
Tack så mycket för alla intressanta svar och synpunkter. Det verkar som sagt vara svårt att uppskatta i vilket tempo man orkar springa i terräng. Nu hoppas jag att all denna snö försvinner fort så jag kan börja träna i skogsterräng.
#6
25 mars 2018 kl 21:07
Gilla
Jonas - tack för tipsen! Jag blir matt bara genom att läsa om att springa i snön på en åker - vi har väl snödjupet på långt över metern. Jag körde i alla fall mitt första löppass ute för säsongen här om dagen - 1.2 mil på halkig och snöig grusväg = jobbigt. Att springa i skoterspår var ett bra tips, det måste jag prova / Linda
#7
21 maj 2018 kl 19:36
Gilla
Någon som har tips hur jag ska komma till rätta med värken i tårna vid lite längre distanser? Som det är nu kommer domningar och värk efter ca åtta-tio km löpning. Det gör tillslut så ont att jag tror tån är av :-) Det enda som hjälper är att sluta springa och gå istället, och det onda kommer snabbt tillbaka igen när jag åter börjar springa. Har mest besvär på höger fot tån bredvid stortån.

Jag ska springa Urskogsloppet om mindre än en månad och det känns inte alls kul. Jag har testat både äldre och nyare skor (vilka jag köpte ett halvt nummer större) - Men det blir samma smärta på långdistans. Har provat att snöra om skorna och knyta hårt så foten ska ligga still i skon men det har inte fungerat. Tips någon? Jag hinner väl knappast köpa ett par till nya skor och hoppas på bättring? Loppet är 16 juni.
#8
22 maj 2018 kl 06:13
Gilla
Tack för bra svar Hui. Ska försöka tejpa eller köpa såna där skydd till tårna och se om det hjälper. Sen är jag fundersam på om jag kanske springer långpass i för små skor...jag läste en annan tråd i detta ämne och någon skrev att man kunde ha upp till två-tre stl större på långdistansskorna. Jag har bara en halv större stl.
#9
23 maj 2018 kl 06:26
Gilla
Tack Thomas. Du har säkert rätt. Jag börjar inse att det måste vara för små skor som är problemet. Jag är ingen expert på området och har alltid köpt min vanliga stl, men nu har jag siktat in mig på längre distanser och det är nu problemen kommit. Jag köpte halvt nummer större sko för ca en månad sedan.....jag skulle alltså ha köpt mycket större än så.

Blir till att rycka in ett par till. Det här blir ett dyrt lopp de ;-)
#10
5 juni 2018 kl 18:03
Gilla
Hans och Hui..intressant teori. I ett desperat försök att få ordning på tå-problemen innan loppet den 16/6, så köpte jag ytterligare ett par nya skor - i stl 40, alltså två stl större än mina normala.....blev så himla besviken när jag for ut och sprang och fick exakt samma värk/domning redan efter sex, sju km. Klumpiga och eländiga va skorna också.

I alla fall så provade jag på 2 mils terränglöpning i lördags med mina "gamla" nya skor och blev glatt överraskad när värken kom först efter 1.4 mil.

Som sagt vet varken ut eller in - Det enda jag vet är att jag nu kostat på mig två par nya skor och inga av dom fungerar bra :-)
#11
19 juni 2018 kl 18:50
Gilla
Loppet gick åt fanders. Körde intervallträning en vecka före loppet och drog på mig en lättare muskelbristning i vaden (tror jag...?). Startade ändå i urskogsloppet och sprang sex km i väldigt lugnt tempo utan minsta känning av vaden. Blev less på tempot och ökade, och då på åtta km när jag gjorde ett hastigt hopp över en sten small det till i vaden. Gjorde SÅ ONT! Fick sedan halta mig fram fem km till för att komma till kontrollen på 13 km där jag kunde bryta. Fast jag får skylla mig själv som var så dum att starta när jag skadade mig veckan innan...

Tråkigt i alla fall att min första tävling slutade så här. Jag var väldigt hoppfull inför loppet eftersom jag sprang 2 mil i terräng på 2.08 någon vecka före loppet.
#12
30 juni 2018 kl 08:28
Gilla
Tobias, tack för tips....men, jag fick en rejäl muskelbristning i vaden och kommer inte att kunna vara med i nåt lopp på länge :-(

Kan konstatera att det blev ett dyrt första lopp för mig. Anmälningsavgift, två sjukskrivningsdagar och besök hos sjukgymnast...och en trasig vad. Hahaha, nu ska jag börja dricka öl istället!