Foruminlägg av Oskar Englund

#1
9 mars 2018 kl 21:02
Gilla
Jag och min fru planerar att flytta från Göteborg till Östersund. Eftersom fjällöpning är ett stort intresse så skulle det ju bli ett jättelyft för löpningen att flytta upp, åtminstone halva året.

Men hur blir det på vintern?

Här nere får vi kanske ett par veckor med snö på vintern, men nästan aldrig så mycket att man inte kan fortsätta springa i skogen. Eftersom jag inte gillar att springa på asfalt så är jag lite bekymrad över hur jag ska få till löpningen under vintern där uppe. Kommer jag vara hänvisad till asfaltslöpning eller längdskidor under fyra månader, eller är det möjligt att ge sig ut och springa i spår och på stigar då och då?

Tacksam om någon Östersundsbo eller annan norrlandslöpare kan upplysa en sörlänning om hur man hanterar en riktig vinter.
#2
10 mars 2018 kl 12:59
Gilla
Toppen - då kan man ju köra mycket längdskidor under vintern och komplettera med något kortare löppass inne i stan och långpass på skogsvägar och skoterleder. Låter inte helt tokigt måste jag säga.
#3
11 mars 2018 kl 20:31
Gilla
Stort tack för all info - det känns som att det kommer att lösa sig alldeles utmärkt det här!
#4
6 maj 2018 kl 11:35
Gilla
Bild uppladdad av Oskar Englund
Efterlyser åsikter om mitt preliminära träningsprogram för Bydalen 50k i augusti. Alla tankar och funderingar är välkomna!

För de som inte vet är Bydalen 50k ett bergslopp på 2900 hm. Jag har sprungit en del bergslopp tidigare men bara upp till maratondistans.

Anledningen till de slöa första veckorna är att jag försöker få bukt med en krånglande höft som har hämmat mig hela våren. Hade tänkt köra långpass på 15-20 km varje helg under våren för att sedan kunna jobba upp distanserna i lugn och ro, men det sket sig pga höften... Har bara kunnat köra 10-17 km som långpass och den senaste månaden har jag nog inte sprungit mer än 5 km per pass. Alltså måste jag börja på en ganska låg nivå för att inte riskera skador.

Centralt i programmet är självklart långpasset på lördag och ett distanspass på söndagen med trötta ben.

Tisdag tänkte jag köra backpass. Har en bra brant backe på 70 hm och 300 m som kan matas upp och ned några varv. Tänkte få till några längre backpass när jag är i Bydalen en sväng i juni.

Onsdag blir det ett lugnt kortare distanspass och torsdag ett kort lugnt pass.

Alla pass går i lågpuls och i princip bara på skogsstig i kuperad terräng.

Har inga elitambitioner utan vill ha en trevlig dag på fjället och ta mig runt på en respektabel tid. Fartpass är alltså inte nödvändigt.

Ser fram emot kommentarer och förslag!
#5
10 maj 2018 kl 12:13
Gilla
Tackar tackar! Ser verkligen fram emot loppet.

#4:
• De flesta passen blir ganska kuperade. En normal 5k-runda brukar landa på omkring 150 hm.
• Cykling måste i så fall ersätta ett löppass eftersom jag redan ligger på (eller strax över...) gränsen för hur mycket träning som familjelivet tillåter.
• Bra poäng. Tidigare så har jag inte tränat på att gå i uppförsbackar eftersom jag sällan gör det på tävling. Det här loppet är dock såpass hårt att det lär vara både nödvändigt och tidseffektivt att gå i backarna, så nu har jag tänkt växla mellan att löpa och gå uppför under backpassen.

Fler funderingar? Har inte provat back-to-back innan, så jag har ingen aning om hur kroppen kommer svara på det. Men det sägs ju vara ett bra sätt att vänja kroppen vid att jobba när benen är trötta. Någon som har erfarenhet av sådan träning som vill dela med sig? Bäst att köra långpasset dag 1 eller 2? Kanske köra two-a-day's istället, med ett kort kvällspass samma dag som långpasset?