Foruminlägg av Bo Häll

#1
13 mars 2018 kl 20:08
Gilla
Hej
Är helt ny på Triathlon i allmänhet och Ironman i Synnerhet, men eftresom jag skall köra kalmar till hösten så behöver jag nånstans att ställa frågor och få hjälp. provar att hålla det i en tråd isället för att starta flera trådar med småfrågor. Lite kort om min träningsbakgrund, GJorde två Vasalopp 14 och 15 på ca 8 timmar. sen ledsnade jag och gick upp i vikt, för mycket jobb. i februari 2017, vägde jag 110 kg, och fick inte cykla testcykel på jobbet pga för högt blodtryck. Nu fick det vara nog. Skaffade PT med focus på VL , köpte även racercykel. har tränat bra sen dess. fått ner vikten till 80 kg och klarade medalj på VL i år med en palcering kring 2500. Men i höstas råkade jag ju anmäla mig till Kalmar, kände jag behövde nån fortsättning efter skidsesongen. Nu är jag där och konstaterar att det inte är mer än ett halv år kvar. HJÄLP!!! . Har tagit 2 st crawlkurser under hösten och vintern 16 lektioner, men löpning och cykling har blivit sporadiskt ströpass då och då. Vet ju att man inte bör ha tidsmål men skulle vilja under 14 timmar. Mycket frågor kommer nog bli materialfrågor och vad som behövs/ eller är onödigt. Såja det vart en lång inledning, så nu över till första frågan. Vi går på materialet först kommer specifika träningsfrågor senare, Cykeln jag har är ju en instegsmodell en comfortracer från TREK och det får duga, skall jag kompletera den med nånting? Skulle inte tro jag kommer kunna snitta mer än 30 km i timmen snarare mindre så jag, tror inte tempocykel är nån ide. tjänar jag nånting på följande saker, Högprofilhjul, Bättre däck, tempobågar . Motorn i sitter ju i benen och är det viktigaste men borde jag investera i något av ovanstående? Gillar ju grejor egentligen men det hela går ju lätt överstyr, och jag tänkte ta detta som ett testår för att se om jag tycker det är kul med triathlon.
#2
14 mars 2018 kl 22:12
Gilla
Tjänar jag nått på dem tidsmässigt, eller kan det vara bra för att kunna variera sittställningen? från 30 km/h ger ju +2 km/h ca 22 min. är ju iofs en del, men kan det göra så mycket eller talar vi om mindre skillnader än så ?. Behöver jag flytta sadeln också eller kör folk med samma sadelposition även om de har tempopinnarna?
#3
15 mars 2018 kl 12:03
Gilla
Blir det högre belastning på de ädlare delarna med tempopinnar? eller gör det ingen skillnad? Tänkte om man ligger mer framåt än i bocken.
#4
15 mars 2018 kl 19:08
Gilla
Får kanske ta en tur förbi min cykelhandlare och resonera litegranna gällande pinnar och anpassning av cykeln. Blir det vingligt med Pinnar? man kommer ju längre från bromsar och växlar men det kanske egentligen är ett litet problem?
#5
15 mars 2018 kl 19:48
Gilla
Jo det blir mindre skidor nu, om det var det du menade, men simträningen är nog nödvändig för att jag skall kunna plaska mig runt, samt att den inte sliter så mycket på benen. Men nu försöker jag lägga in både löp och cykelpass. Tror dock inte kroppen pallar hur mycket löpning som helst och sen är ju längdåkning nu när det håller på att bli vår det roligaste som finns. Men prioriterar ner det lite nu. Trampa på trainern är ju inte kul, men lyckades klämma in ett 2 timmars pass ändå igår.
#6
15 mars 2018 kl 21:49
Gilla
Går inte pinnarna justera bak? för visst är det avståndet mellan sadel och pinnar man är ute efter att minska? eller vill man komma längre fram med benen också? Rörlig är jag inte, grymt orörlig är mitt signum.
#7
16 mars 2018 kl 07:44
Gilla
Nej du rör inte till nånting alla tips är bra, känner att man måste vara ödmjuk inför detta och lära sig av de som gjort detta förut. Måste man äta under loppet? blir det för lite med sportdryck och gel? På ett Vasalopp räcker det ju med dryck och eventuellt gel men detta är ju betydligt längre tid.
#8
16 mars 2018 kl 23:14
Gilla
Ni är nog på en bättre nivå än jag , tjockskor och lättare skor? Här blir det definitivt dämpade skor med ortopediska inlägg om jag skall överleva.
Dricka sportdyck och äta gel har jag inget problem med i alla fall inte vid skidåkning. Navigering hur tränar man det? Känns ju som att man inte kommer igång med OW simning så jäkla tidigt här uppe.

#9
17 mars 2018 kl 11:11
Gilla
Skall prova det, ett armtag? är det alltså ett varv, höger och vänster arm. Kör man en inandning då också eller hoppar man den då och tar den som vanligt i simningen.
#10
18 mars 2018 kl 09:14
Gilla
Jo sliter lite med andningen på höger sida, har även svårt för tretaktsandning, som jag egentligen tror beror på höger andningen också. simmar jag med paddlar och dålme funkar det hur bra som helst med både tretakt och högersida. Provade ju våtdräkt några ggr i höstas och minns det som att andningen gick lättare då också. Beror säkert på att man får bättre vattenläge.
#11
23 mars 2018 kl 20:47
Gilla
Hur skall jag tänka med löpningen, testade för drygt 2 veckor sedan och gjorde 10 km på 51 min snittpuls 161, var nog ganska nära max vad jag klarar nu, försöker nu köra ett distanspass i veckan 90 min höjt tempot sucesivt där från 7,00 till 6,45 förra veckan, snittpuls 129, idag körde jag 105 min tempo 6,30 snittpuls 139. Kört två intervallpass denna vecka 6x4 med 1 min passiv vila på löpband tempo 5,00 och 4,48. Är det lagom att lägga sig på två intervallpass och ett distanspass i veckan? vilket tempo skall jag lägga på distanspassen i förhållande till mitt 10 km max? skall jag fokusera på längre tid eller snabbare tempo på distanspassen? Många frågor blev det, lite orlig för att gå sönder också , är ju ingen van löpare direkt. men måste ju hitta nån form så att jag klarar IM i höst.
#12
31 mars 2018 kl 12:50
Gilla
Har inte lyckats med nån helautomatisk synk. Men får i alla fall upp automatiskt på trwo att passet finns på garmin conect, sen är det lite konstigt att ladda ner det eftersom man måste ställa in träningen på tri som Triathlon och öppen då hittar man sina träningspass på conect. Sen kan man byta träningstyp och ladda ner.
#13
3 april 2018 kl 22:40
Gilla
Satt och summerade lite träningstimmar från och med 22 Januari då jag bytte pulsklocka, ser att jag snittar på 7 timmar och 14 min konditionsträning/ vecka . Är det i minsta laget ? Borde iofs kunna öka lite från maj månad då jag hoppas det skall vara cyklingsbart ute, just nu känns det dock långt borta. Trainerpass funkar ju men mer än 60-70 min så blir det ju inte så kul. Långpassen får nog vänta till sommaren. Sitter och fingrar på beställningsknappen på en wattmätare, borde ju göra dessa pass roligare kanske :) .
#14
24 juni 2018 kl 22:02
Gilla
Wattmätaren blev ett lyft för distanspassen, Nu kan man ju sitta och räkna hela tiden på snittwatt och jämföra mot snittfarter. Har inte haft den så länge men verkar som att om jag plockar ut 170 W i snitt får jag ungefär en snittfart på ca 27-27,5 km/h mer blir det inte, då ligger ja ca 0,7*ftp , kan hända att mitt ftp är lite högre har inte provat på någon ideal väg så det blir lite ojämt. Snittpulsen på ett sån distanspass ligger ca 68% av maxpuls. Kör vanlig linjecykel utan pinnar, tror jag måste slänga dit några, hur mycket gör det på snittfarten tror ni? eller hur många watt kan jag spara om jag vill hålla samma fart? nån som har nån känsla för detta.