Foruminlägg av Martin Hindlycke

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
13 oktober 2017 kl 08:45
Gilla
Om du bara ska ha för att spara dina rutter så behöver du bara den billigaste träningsklockan.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3279612

Om du samtidigt vill mäta pulsen så kan du köpa en lite mer avancerad.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3931422

Nu föreslog jag ur garminfamiljen, men det går såklart att ta någon annan. Du kan ju gå in på prisjakt och sortera sportklockor efter de som har GPS.
#2
13 oktober 2017 kl 10:53
Gilla
Hej,
Lite bakgrund: Är 30 år, har sprungit till och från, men alltid tränat mycket (men inte alltid löpning).

Nu tränar jag strukturerat 6 ggr/vecka:
2 x cykel-/spinning-pass
2 x löpning
1x innebandy
1x gym

När det gäller löpning så skulle jag vilja springa ett maraton i framtiden, men jag är lite orolig om hur det ska kännas efter passen. I april skulle jag springa ett maraton, som jag tränade inför (med ungefär samma upplägg), det gjorde att det egentligen bara blev ett långpass i veckan (~30 km i lugnt tempo). Iochmed detta pass blev jag ofta stel och upplevde att det gjorde ont efter passen (inte under).

Fick även problem med löparknä, med byte av skor och stretching upplever jag inga problem med det längre.

Min fråga är väl hur ont man ska ha efter att ha sprungit ett distanspass (~20 km eller mer)? Måste jag lägga in mer löpträning eller klarar jag mig på cykling/löpning/skidåkning i vinter plus lite gym, om jag vill springa ett maraton?
#3
13 oktober 2017 kl 14:31
Gilla
Jag körde iofs VR för två år sedan med mycket mindre än 2 cykelpass/vecka :-). Det var inte någon njutningsfull upplevelse, men det gick.

Jag vill inte riktigt lägga ner mindre tid på de övriga delarna, så det får helt enkelt blir lite mer löpning. Hur borde man lägga upp det om man vill köra 3 pass? Ett distans, ett tempo (runt milen) och ett med lite intervaller (8 km totalt kanske)?

Konditionsmässigt är det absolut inga problem, springer milen på 45 och halvmara på 1:45, det är mest att jag får lite känning när jag ökar distans. Kör styrketräning, men inte så löpspecifikt, det kanske man skulle lägga till.
#4
14 oktober 2017 kl 09:06
Gilla
#7 Jag kan förstå din tankegång, jag är inte nödvändigtvis intresserad av att maximera min löpkapacitet, jag vill kunna springa ett maraton, sen efter det kan jag börja en optimering mot löpning.

Jag är införstådd med att det är just löpning jag behöver fokusera på för att bli en bra löpare. Men då jag inte behöver träna hjärta och lungor (ett antagande) så bör man ju kunna träna annorlunda mot en traditionell löpare.
#5
15 oktober 2017 kl 15:18
Gilla
Strit, jag har ingenstans motsagt det du säger alls (eller för den delen agerat arrogant så att du behöver bunta ihop mig som "din typ av löpare"). Jag tror precis som du att jag behöver träna mina löpmuskler till att bli mer tränade och vill veta från folk med erfarenhet hur jag kan göra detta på bästa sätt, och för att minska skaderisken.

Amir, jag ska tänka lite extra på hur jag springer i nerförsbackar, jag upplever själv att jag har lite svårt att få ett bra flyt när jag springer nerför så det kan nog vara smart att titta lite extra på, tack för tipset :-).
#6
15 oktober 2017 kl 15:36
Gilla
#15 Självklart borde jag ha skrivit med det! Tack för påminnelsen.

Kör långpassen någonstans mellan 5:30-6:30 tempo och distanspass (kring milen) i ungefär 5:00-5:30 tempo.

Då kanske jag ska satsa på att sänka tempot lite ändå, eftersom målet är att vänja kroppen i första hand?
#7
18 oktober 2017 kl 08:05
Gilla
Lite uppdatering:
Har varit ute och sprungit några gånger och på de långa passen har jag sänkt tempot rejält, körde 13 km igår, 6:15 tempo - låg kring 130 i puls.

Hade dock kört tuffa spinningintervaller i måndags, så känner att jag kanske borde ha dragit ner på löpsträckan och kört lite kortare.
#8
18 oktober 2017 kl 13:01
Gilla
Jag ska tänka lite extra på kadensen vid spinning, tycker det är lite svårt att hålla en väldigt hög kadens när man står upp. Men övning ger färdighet :-).

Hur ska man springa i nedförsbacke för att spara knän/leder?
#9
18 oktober 2017 kl 16:00
Gilla
#23 Skulle gärna springa maraton, gärna även i framtiden en iron man. Vill väl gärna att det ska vara lite uthålligt i min träning och inte bara något jag _kan_ göra en gång.

#24 Skjuta ned benen, förstår inte riktigt hur det går till, jag kan lätt springa på framfoten, men upplever det som att jag stoppar upp löpsteget då. Brukar öka frekvensen och trippa lite med fötterna (skjuta ifrån med fötterna) i nedförsbackar för att inte '"motarbeta mig själv".

#25 På de flesta pass tycker jag att det är alldeles för långsam musik för att kunna sitta (hamnar väldigt lätt i samma rytm som musiken), min SPM är väl iofs runt 160 så då blir det ungefär 80 i kadens, jag brukar sträva efter att ha högre kadens (upp mot 100), men får inte riktigt till det vid löpning (180 SPM är målet där).

Kanske borde skita i takten på spinning och köra mitt eget race, men upplever att jag blir trött i benen väldigt mycket snabbare när jag sitter och jag kan pressa mig mer (pulsmässigt) när jag står.
#10
23 oktober 2017 kl 11:27
Gilla
Ska testa det imorgon när det är dags för långpass. Är nog inte så tokig idé att ha något att fokusera på även i nerförsbackar.
#11
25 oktober 2017 kl 08:02
2 Gilla
Uppdatering:
Köpte mig en klocka igår (Vivoactive 3) så jag kan hålla lite bättre koll på kadensen (ställde in varning på under 170 spm), och insåg att den mätning som mobilen tidigare gav stämde rätt bra.

Har en kadens på runt 160 när jag löper utan att tänka på det. Läste runt lite och hittade bland att man ska utgå från 180 och sedan kan man dra av 5-10 spm om man är "lång". Då jag är 187 lång ska jag då sikta på typ 175?

Jag testade även på att sträcka lite på mig och landa lite mer på framfoten i nerförsbackar och det funkade riktigt bra, ökade automatiskt på kadensen. 15 km blev det och ingen större känning varken under eller efter. Möjligen att jag kände att höften arbetade lite när jag försökte hålla 180 i kadens, då det var lite högre än jag brukade. Det smärtade inte utan det märktes bara.
#12
26 oktober 2017 kl 11:10
Gilla
#38
Då kan vi ta det direkt :-).
Garmin Vivoactive 3
Efter några dagars användning så kan jag säga att den har de flesta funktionerna som jag förväntade mig, och några roliga funktioner som man säkert inte behöver i framtiden.

Funktioner
Om man låter klockan bestämma så sätter den upp mål (antal steg, trappor och "intensiva minuter") som sedan uppgraderas vartefter du klarar eller inte klarar dessa mål (lite granna som en sporre att gå i trappor t ex.). Den loggar även sömn (om man har klockan på sig) och stress (stressen mäts genom pulsvariationer, vet inte om det är någon exakt vetenskap direkt). Du får även upp pulskurva över dagen i klockan/garmin connect app/hemsida och kan följa.

Träning
Den har förinställda sporter och antingen så startar du en aktivitet eller så låter du klockan gissa vad du gör (t ex. pendlar till jobbet klarar den utan problem), jag har startat samtliga träningspass jag har loggat. För träningspass kan du individuellt välja dina datafält (och ställa in skärmar du kan swipea mellan), t ex. för löpning vill man kanske ha tid/tempo/kadens/puls på en skärm och sedan byta skärm till tid/varvtid/distans/puls eller något. Du kan även lägga in "icke GPS"-aktiviteter och då bara mäta puls/distans (går då på steglängd).

Träningsdelen funkar väldigt bra, men jag har nog inte superhöga krav. Pulsmätningen tycker jag fungerar väldigt bra, men jag har inte (och kommer nog inte) köra några intervallpass med enbart klockan, då jag redan har ett ANT+ band sedan tidigare.

Batteri
Batteritiden är än så länge över förväntan, det drar en del batteri att köra GPSen ute, men trots att jag körde 1½-timmes pass så klarade klockan med råge 2 dagars batteritid (och då pillade jag en del med klockan i övrigt också).

Om det är några specifika frågor så svarar jag givetvis på dem också :-).


#13
27 oktober 2017 kl 08:02
Gilla
#40
Det är en liten väntetid (~15 sekunder) om du kommer direkt innifrån, det gick lite snabbare när jag hade tagit mig ut och stod och väntade på min sambo, men det kan ha varit en tillfällighet (då tog det ~5 sekunder).

Pulsmätningen fungerar oavsett, men om den sitter väldigt löst kan den ibland missa. Körde klockan parallellt med pulsband på spinning intervall igår och blev överraskad över hur extremt väl den följde pulsbandet. Måste göra lite mer intervalltestning.
#14
20 november 2017 kl 11:23
Gilla
Så nu har tiden kommit då det inte finns några lopp inbokade alls för min del, men har tänkt att köra på en del i vinter ändå. Men har lite funderingar angående upplägg.

Jag kommer att köra följande varje vecka
1 x Crosstrainer Intervall
1 x Spinning intervall

Sedan 2 x skidor, 15 km.

Hur och med vad ska jag fylla ut? Jag har för avsikt att träna 6 ggr/vecka, det betyder alltså 2 pass kvar.

Vore det helt idiotiskt att ge sig ut på 1 x 30 km och sedan 1 x 10 km utöver det angivna? Det jag främst tänker på är att 1 x 30 km är väldigt långt i jämförelse med resten, men man kanske kan tänka sig skidpassen ungefär som löppass?
#15
20 november 2017 kl 13:15
Gilla
Då blir frågan kanske än mer viktig, kan jag ta de kvarvarande två passen och köra 1 x styrka och 1 x 30 km löpning?
#16
21 november 2017 kl 09:21
Gilla
#4
Det betyder alltså att jag då kommer köra 1x 10 km och 1 x styrka (kan ju lägga till lite löpning på band då). Synd bara, för jag gillar att springa lugnt och långt när snön har lagt sig :-).

#5
Det är väl värt att poängtera, det är lite väl optimistiskt av mig kanske. Men i sådana fall kommer jag nog att byta ut skidpassen mot löppass, är det 30 minus så tar jag mig nog en extra sväng till gymmet och plågar mig lite på någon spinningcykel.
#17
21 december 2017 kl 08:26
Gilla
Hej,
Är lite osäker på löpsteg.
Min första fråga är väl egentligen att om man jobbar på att öka kadensen (springer numera relativt normalt med ungefär 170 i kadens), kan man göra fel? Jag har typ som två lägen när jag löper. Ett när jag knappt lyfter på fötterna och en där jag fokuserar på att springa som jag tänker mig att man borde, där jag lyfter upp och springer med lite högre knän.

Vilket av dem är rätt?

Jag blir också ganska snabbt stel i vaderna, jag tror det har att göra med att jag automatiskt kommer över mer på framfoten i landning, är det något man bör tänka på för att minska skaderisken pga. vaderna?
#18
22 december 2017 kl 10:08
1 Gilla
Tackar, det är rätt rimligt att man springer lite olika beroende på underlag, ska kika på några löpstegsfilmer.

Som vanligt, tack så mycket för hjälpen, väldigt vänligt forum :-).
#19
9 januari 2018 kl 10:37
Gilla
Det låter som att du ska kolla med en sjukgymnast (eller för den delen fler). Det är inget problem jag är van vid, hade själv problem att jag slet ut brosk när jag var yngre, men det avhjälpte sig själv. Vet ju inte hur gammal du är heller.

#20
28 februari 2018 kl 10:20
1 Gilla
Om du är otränad och inte kan springa 5 km i följd så känns det absolut bortkastat att göra någon form av test som du betalar för, du är helt enkelt otränad (det är nog inte så att det är en enskild faktor som är den springande punkten).

Om du vill börja komma igång lite så är mitt tips att börja LÅNGSAMT. Ömsom springa ömsom gå. Försök att vara ute i ~30-40 minuter, spring långsamt och gå lite när det behövs (stanna inte utan håll dig i rörelse). Låt det gå i ett bekvämt tempo, du behöver inte bli speciellt andfådd i början, det kommer vara en oerhört brant kurva. Inom ett par veckor springer du säkert obehindrat 5 km.



< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >