Foruminlägg av Björn

#1
11 juli 2017 kl 15:06
Gilla
Hej!

Jag är en 26årig kille som har hållit på med löpning nu i en fyra månader och tills nyligen trodde jag att jag hade en väldigt låg maxpuls. Fick kämpa för att få upp pulsen i 150-160 och absolut max jag fick när jag verkligen tog ut mig var 180 så tänkte att en maxpuls på ~190 något var rimligt.

Nu senaste två veckorna har jag fått högre puls utan att det alls känns lika jobbigt eller jag blir lika andfådd. Körde ett halvhårt pass där jag fick en peak på 197 och var över 190 flera gånger med ett snitt på 180. Detta trots att jag kände det inte hade varit något problem att ta i mer. Detta borde isåfall betyda jag har en maxpuls en bit över detta någonstans runt 210-220 gissar jag vilket kanske inte är ovanligt. Det som är oroande är att pulsen är så mycket högre än vad jag är van vid och vad jag trodde var min maxpuls när jag började springa.

Tänkte om detta är något jag borde vara orolig över och som kanske tyder på att jag bör göra en läkarundersökning? Eller om det snarare verkar rimligt med att vanan att springa har gjort att det är mycket lättare att närma sig maxpulsen utan att det känns lika jobbigt?

Annars sjunker pulsen fint så fort jag vilar och går ner snabbt igen till ~100-120 på någon minut vilket känns bra.


#2
11 juli 2017 kl 22:22
Gilla
Tack, då känner jag mig lugnare. Antar det inte är någon fara med ska passa på och ändå nämna det nästa gång jag ska till läkaren.
#3
12 juli 2017 kl 19:24
Gilla
Ska ta och kolla om jag har extraslag. Vet att när jag vilar så händer det väldigt sällan (om det är det jag uppfattar som en extra lång paus) men kanske är annorlunda när jag springer.

Jag använder mig av pulsmätning vid handleden vilket jag också hört inte är lika exakt. ( Har f.ö. samma klocka som dig Mikael! )

Kollade också igenom min pulsstatistik mer nogrant nu och verkar som de högsta topparna antagligen inte är riktiga då de verkar bli ett kort hopp upp till dem. Tror annars mest på det som föreslogs med att jag helt enkelt klarar av att hålla en högre puls nu när jag är bättre tränad, springer trots allt betydligt snabbare nu än förut.