Foruminlägg av Johannes Glännman

#1
8 mars 2017 kl 04:47
Gilla
Hejsan. Har läst ett tag här på forumet men nu kommer också första inlägget. Är på jakt efter Inov-8 Trailtalon 275 då den verkar intressant för längre löpningar men kan inte hitta den någonstans. Vet någon här en seriös affär som har den?

Mvh Johannes
#2
8 mars 2017 kl 15:56
Gilla
Hejsan tack för alla snabba svar.

Varken Athleteshop eller Zalando verkar ju vara några höjdaraffärer när man läser på nätet men man kan ju ha fel. Dock så verkar ju wiggle och sportsshoes hyfsade där wiggle verkar ha bättre villkor och kundservice. Bara vad jag läst.

Hittade bara den gamla utgångna modellen av 275an på wiggle innan och sportsshoes visste jag inte om..

Stort tack för hjälpen kanon.

Mvh Johannes
#3
21 mars 2017 kl 14:54
Gilla
Hejsan..

Har sedan i somras en Suunto som jag synkar till Movescount men blev igår visad Strava vilket verkade trevligt. Hittade att jag kunde ansluta Movescount till Strava vilket jag gjorde efter att jag skaffat ett Stravakonto och klickade i att alla aktiviteter skulle synkas till Strava. Men inget händer. Någon som vet om det är någon ytterligare knapp man ska trycka på ? Jag gick också in på Strava och skulle prova med upload activity men kom då bara till att jag skulle göra som det stod i Movescount.. Hmmm..

Mvh Johannes
#4
21 mars 2017 kl 19:06
Gilla
Hmm jag får köra en disconnect och sen en connect igen då se om det laddas över. Jag tänkte man borde kunna föra över dom manuellt men hittar inte heller hur man gör det. För det borde väl vara så att den laddar över även gamla aktiviteter till strava ?

#5
21 mars 2017 kl 19:30
Gilla
Jaha vad tråkigt - kanske därför jag inte ser några då :-D Ska ut och springa imorgon får se om det fungerar när jag kommer hem från den turen då.

Mvh Johannes
#6
22 mars 2017 kl 17:25
Gilla
Sådär nu hittade jag hur man exporterade från Movescount med .gpx och importerade till Strava så det har jag gjort nu ett tag hehe. Ska ut och springa snart så då märker jag om det synkar automatiskt efteråt :-)

Tack så länge för all hjälp.

Mvh Johannes
#7
22 mars 2017 kl 20:41
Gilla
#8
29 mars 2017 kl 13:21
Gilla
Hallå..

Är anmäld till Herrestads fjällmara fast kör 24km. Tänkte höra om någon sprungit loppet och vet vad det är för typ av underlag ? Har sökt på deras hemsida men inte funnit så mycket mer än varierad med både stadsnära och blöta passager. Innebär det allt ifrån asfalt till lervälling?. Kan ju vara bra att veta så man kan välja skor.

Mvh Johannes
#9
29 mars 2017 kl 15:51
Gilla
Tack för infon då är det inga asfaltssträckor i alla fall det låter bra. Inov-8 på !
#10
12 maj 2017 kl 21:34
1 Gilla
Knäböj och marklyft är inte bara bra för löpare det är nog bra för alla. Det är härliga basövningar som i stort sett tar hela kroppen.

En fråga jag måste ställa vad du har för skor, om några alls, när du kör knäböj ? Stabila lyftarskor med platt sula och upphöjd klack gör underverk när man inte har 100% rörlighet. Sådana måste i alla fall jag använda mig av. Tvärtom vid marklyft där vill jag inte ha någon upphöjd klack alls så där kör jag barfota/strumpor.

Att vara stark i speciellt knäböj kräver inte bara starka ben utan stark bål, starka höfter, bra rörlighet i höfter, fotleder, bröstrygg, axlar ja den är ganska krävande men väldigt effektiv.

Personligen tycker jag det är vettigt att satsa på att bli hyfsat stabil och stark i knäböj och marklyft rent allmänt, såvida man tycker det är kul att träna den sortens styrketräning.

Har du inte rörligheten så jobba på den. Både genom att utföra just knäböj och marklyft men även specifik rörelseträning kanske är bra. Rörlighet är ju bra även för löpningen. Men titta dig inte heller blind på alla som säger "exakt såhär ska en knäböj/marklyft se ut annars bryter du ryggen" det är ofta inte sant då vi alla är olika byggda. Den kända buttwinken hör man ofta är livsfarlig men ingen forskning har kommit fram till om den gör skada. Speciellt inte i en vanlig motionärs vikter.

Goblet squats är enklare rörlighetsmässigt men man tar inte lika mycket i vikt, om man tycker det är kul med tunga vikter. Det är samma du kan ju köra marklyft med kettlebell om du vill, eller marklyft med upphöjd stång så du inte går lika långt ned.

En övning jag gillar som är bra för rörligheten och stabiliteten är ryckböj. http://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/209

Du kan också köra knäböj i smithmaskin om du föredrar det. Personligen avskyr jag det men många gör det så det märks ju vi är olika.

Tog lite snabbt och lätt fram övningar för ben och rygg med fria vikter och kettlebell på denna sida åt dig.
http://www.styrkeprogrammet.se/ovningsarkiv/?muscle_group%5B%5D=rygg&muscle_group%5B%5D=ben&category%5B%5D=friaVikter&category%5B%5D=kettlebell&level%5B%5D=alla

Jag förstår tyvärr inte vad du menar med denna mening: Eller är det lika bra för löpningen att fortsätta köra med relativt små vikter och istället träna större del av kroppen i styrkepassen?

Du tränar ju en större del av kroppen i just knäböj och marklyft ?

Du säger vidare att du har svårt att komma upp ur en djup knäböj redan med 50 kg på stången. Det är alltså 70 kg då menar du eftersom stången väger 20 ? Men oavsett om det är 50 eller 70. Vad jämför du med när du säger bara 50 ? Varför är det bara ? Hur många kg vill du ta och hur många reps? Har du något mål i kg eller varför är 50 bara ?

Mvi Johannes

#11
12 maj 2017 kl 23:44
1 Gilla
Kristian. Tack för förtydligandet.

De flesta har jag förstått tar mer i marklyft än i knäböj. Gäller även mig, och även dig. Du bör också kanske snarare jämföra snygga marklyft med djupa knäböj ;-)

Eftersom rörelsemängden blir större vid djupa knäböj kommer du också få större muskeltillväxt vid djupa knäböj än vid grunda och du kommer stärka upp knälederna och musklerna där betydligt mer än vid grunda. Starkare knän bör betyda i alla fall säkrare löpning ? Om du blir snabbare eller bättre vill inte jag svara på men i min hjärna betyder det att löpningen blir säkrare ur ett skadeförebyggande syfte och eftersom du blir stabilare i musklerna borde löpningen generellt bli bättre ?

Sen är jag mycket för variation även i vikter. Satsa på rörlighet och teknik men glöm inte att det är kul att "monstra" lite så det gör inget att lägga på lite vikt och köra grundare knäböj ibland. Ha gärna en bakom dig som kan passa om du inte tar dig upp om du lassar på redigt med vikt. Ibland är det kul att bara känna hur det känns på axlarna. Men egentligen är nog maxlyft bäst för egot (som inte ska underskattas). Hur många reps brukar du köra på 50 ? Är det maxlyft 1 repetition eller är det fler ? Jag brukar försöka hitta en vikt i tunga övningar där jag orkar 5x5 eller kanske 4x6. Då får jag mycket styrka och samtidigt bra teknikövning. Tycker jag. Men klassikern 3x10 är inte fel på knäböj tycker jag men i marklyft gillar jag betydligt färre repetitioner då tekniken lätt blir dålig på mig om repetitionerna blir för många.

En stretchövning jag tycker gett mycket i knäböj är stretchen av den korta vadmuskeln. Det har gjort att även fotleden blivit mer rörlig och det är lättare att utföra knäböjen med bättre hållning i överkroppen.

En annan är squat to stand som jag inte kan förklara så här är en video: https://www.youtube.com/watch?v=H91ANWEIasc

Sen som tidigare nämnts är benpressen. Grym maskin kör den ibland också den är kul för där tar väl i stort sett alla betydligt mer kg än i en knäböj. Kul när man vill ta i så man skriker.

Sen håller jag med Marcus vad gäller enbensknäböj. Blanda in även den. Enklare sätt att göra enbensknäböj är med en vikt hållandes vid bröstet då kommer man lättare upp och balansen blir bättre. Jag har i alla fall lätt att ibland ramla bakåt utan vikt. Träning ger färdighet och enbensknäböjen ger ju betydligt mer balansträning och rörlighet än vanliga knäböj. Variation är det bästa.

Detta är bara hur jag tänker kring träning alla är vi olika.

Mvh Johannes
#12
15 maj 2017 kl 20:53
1 Gilla
Alltid avskytt tävlingar.
Saker jag gör de gör jag för jag tycker det är kul och för att njuta eller för att kunna ha kul och njuta. Tex så sprang jag förr och körde olika konditionsträningar för att kunna njuta så mycket som möjligt av friluftslivet. Sen ett år tillbaka springer jag för att jag har lärt mig njuta av det och jag tycker det är kul samt har gått med i en underbar förening. I sommar tänkte jag ta med löparskorna till fjällen.

Mat och dryck intas mycket och gärna. Många frågar om jag har mask ;-) Tur kanske dock att jag inte gillar godis, nästan aldrig gjort. Riktigt fin choklad dock.. Mums!

Så på din fråga om jag tränar bara för bra resultat, tävlingar m.m så är jag helt tvärtom. Bryr mig inte ett skit om tävlingar eller resultat. Visst är det kul att springa snabbt ibland eller slå sitt distansrekord men då jämför jag bara med mig själv och ingen annan.

Ett exempel från mitt enda lopp hittils, eller tävling eller vad det nu heter. Sprang gjorde jag, men jag brydde mig inte om tid eller andra utan sprang för att uppleva nya områden och ny natur. Såklart kameran var med och den användes. Fick dock flera konstiga blickar av folk när jag plötsligt stannade och fotograferade något fint mitt i "tävlingen". Tycker också om fågelskådning så undertiden jag sprang försökte jag se och höra så många fåglar som möjligt :-)

Tittar ned vid löpning på våren gör jag för att kolla på blommorna. På hösten för att leta svamp. Öronen är alltid med så man kan höra fåglar och andra djur. Det är den bästa träningsmusiken för mig.

Mvh Johannes



#13
21 maj 2017 kl 05:46
1 Gilla
Köpte skor med pronationstöd en gång, asics gt2000, då jag pronerar kraftigt. Fick episka besvär med knäna som varade lääänge då jag inte heller förstod det var skorna. När jag väl bytte försvann knäproblemen (sen att jag haft överansträngningsbesvär i fotlederna istället pga pronationen haha är väl en annan sak :-) tror dock snarare på att bygga upp rörligheten och styrka i fotleder, vader och fötter än att göra dom klenare med stöd.
#14
23 maj 2017 kl 11:32
Gilla
Har du gått i tre år med benhinneinflammation för att sen springa 5 dagar av 7 ? Nåväl, alla gör vi misstag jag gör dom hela tiden.

Jag tror de flesta tycker det är ganska vanskligt att säga hur du ska göra över internet. Besök en sjukgymnast, fysterapeut eller liknande.

Mvh Johannes
#15
28 maj 2017 kl 10:29
Gilla
Hejsan..

Är inne i tankarna att prova salomonskor. Hur är de i storlekarna ska man köra på sin "vanliga" storlek, för mig 26.5 eller ska man gå ned eller upp ett steg ?

Jag kollar på Sense Pro 2 eller Sense Ultra skon för att ha på asfalt-trail-grusväg-löpning :-) Beroende vilken min plånbok godkänner eller jag hittar bra pris på!

Mvh Johannes
#16
28 maj 2017 kl 17:32
Gilla
Tackar för det då beställer jag min vanliga storlek får vi se :-)
#17
30 maj 2017 kl 16:34
Gilla
Hejsan..

Jag har fötter i längd 25-25,5 cm beroende på när på dagen/belastning och beställde i storlek 26,5 och dom känns bra. Känns faktiskt någon halv cm större än mina Nike Pegasus i 26, kanske beror på att tåboxen verkar något större också. Eller ja, det går väl lite hand i hand.

Stort tack för era svar.

Mvh Johannes
#18
13 juni 2017 kl 14:42
1 Gilla
Amir - utveckla gärna.

Mvh Johannes
#19
26 juni 2017 kl 16:50
Gilla
Nu har jag inte hunnit springa så många turer med mina Ultra pga skada men när jag sprungit så har de varit minst sagt sköna. Inga problem på grusvägar och asfalt heller tycker jag.

Ingen erfarenhet av andra Salomon men har ett par Inov8 Terraclaw 250 som jag också är grymt nöjd med dock på mer krävande terräng tycker de "dör" ganska fort på typ grusvägar och dylikt.

Tycker Salomon Sense Ultra är mer allround.

Mvh Johannes
#20
1 juli 2017 kl 15:18
Gilla
Det ena behöver inte utesluta det andra. Köp en halv storlek större och klipp tånaglarna om det är dom som är felet.

Mvh Johannes