Foruminlägg av Freddy

#1
24 februari 2017 kl 22:45
Gilla
Hej!

Tycker att jag har ett ganska specifikt symptom som jag kan beskriva, men jag hittar inget liknande på nätet, efter flera timmars googlande.
Därför tänkte jag göra ett försök att fråga er om ni kan veta vad just mitt knä problem beror på.. Vore jättetacksam om någon kan hjälpa mig.
Låt oss börja från början...

Har väl gjort den klassiska missen att öka löprundorna för mycket. Brukar springa någon 5 eller 10 km varje månad, har inte haft någon större lust att försöka springa längre för jag känner att det påfrestar knäna (väger 90 kg). Jag får för det mesta motion ändå genom enduro/cross och MTB åkning. Gillar längre pass. Gärna 2-3 timmar. Men nu på senaste har suget ökat för att prova på löpning och jag har satt upp några mål och tänkte testa lite längre rundor. Trots att min magkänsla sa mig att mina knän inte kommer må toppen så kom jag fram till att testa vart gränsen går.

I januari körde jag en runda på 11 km, en på 15km. På asfalt, det gick bra. Samt några mindre rundor.
i början på februari körde jag en runda på 10 km. Vilade en vecka...
Sen körde jag en på 23 km. Fick gå några km av dessa för att mina ben/knän inte orkade. Jag kände under andra halvan av denna tur att det var en något öm känsla i höger knä. Men det gjorde inte direkt ont. det var inte ömt när jag rörde eller tryckte på knäet och jag kunde bara känna när jag sprang att det var någonstans inne i knäet, (kanske bakom knäskålen?), som det ömma sitter. Jag ville fortsätta för att känna vad som skulle hända eftersom jag inte kunde lokalisera smärtan. Sista 2-3 km. kände jag hur det började bli ömt när man trycker på vänster sida av knäskålen (höger knä). Eftersom det ändå bara var en svag känsla så sprang jag de sista kilometrarna ändå.
Detta kändes några dagar efter löpturen när jag gick i trappor. Jag vilade sedan exakt en vecka för att pröva igen. Sprang bara 5-6 min efter ett gympass utan känning i knäet. Det kändes bra och dagen efter begav jag mig på 7 km och ömheten kändes inte när jag sprang. Hade en knapp aning att det började komma smygande sista kilometern.

Precis vad jag anade så är knäet lite ömt nu efteråt när jag går i trappor. Knäskålen har inte blivit öm än men jag har en liknande, men något lättare, ömhet i knäet när jag går i trappor nu - precis som efter 23km. turen - fast inte lika stark ömhet. Och jag är övertygad om att det går upp i knäskålen om jag fortsätter springa länge. Det känns tråkigt men samtidigt bra att jag hittat min svaga punkt.

Nu känner jag att jag vill göra research på detta för att lista ut vad det är. Jag hittar inte vad det kan vara efter flera timmars googlande. Det låter ju inte som hopparknä eftersom detta inte sitter nedanför knäskålen, utan snarare bakom. Och att ömheten går upp i knäskålen om jag fortsätter pressa.

Min plan är att inte springa på några veckor nu. Istället kommer jag cykla och köra enduro då det är mer skonsamt för knäna. Sen ska jag försiktigt börja springa igen och öka mer försiktigt nästa gång. Min önskan är att kunna springa 2-3 milsturer åtminstone. Utan att få ont. Men det borde gå att ta reda på vad detta beror på.

Håller också på att gå ner i vikt, så mitt mål är 75 kg. För att bli smidigare i all uthållighetsidrott. Det hoppas jag hjälper. Sen ska jag gå till Intersport så att dom får titta på mitt löpsteg så att jag vet att jag får ett par bra skor (mina skor känns annars ganska bra och dom är ganska nya).

Ge gärna tips och råd annars vad jag kan göra mera.
Jag kan ju nämna att jag slitit av korsbandet för tretton år sedan (dock vänster knä - handboll). Jag har haft löparknä för 5-6 år sedan (också vänster knä) och benhinneinflammation för 7-8 år sedan (vänster och höger ben). Hoppas jag kan bli av med detta också på något sätt.
#2
25 februari 2017 kl 21:30
Gilla
Tack Elin, bra länk du postade.
Tror det kan vara någon typ av diffus främre knäskada/överbelastning. Det gör dock inte ont när jag sitter ner en längre tid (vad jag känt i alla fall). Men samtidigt så går det ju bra att springa en viss sträcka än så länge utan att det gör ont om jag vilat före.
Skadan verkar ju vara just väldigt diffus och inte lika lätt som att exempelvis Stretcha IT bandet för att bli av med löparknä (löparknä försvann i alla fall snabbt för mig när jag hittade rätt metod)
Hittade denna tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=37861 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14816 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=31145

Funderar också över om det kan vara slämsäcks varianten. Får fundera över detta och läsa på mer. Men med vila, bättre skor, och en mer försiktig ökning, som Patrik poängterar, kanske förhoppningsvis kan vara tillräckligt för mig. Ska dock försöka lägga in lite fler benövningar som det finns diverse tips om på nätet också.
Hjälper inte detta får det nog bli en sväng till en sjukgymnast för mer utförliga tester..
#3
2 mars 2017 kl 20:35
Gilla
Menar du denna övning Pelle: https://www.youtube.com/watch?v=m3fAtpTGOm0

Jag har provat den ett par gånger försiktigt och jag känner något lättare smärta i framslida lår längst ner mot knäet (känns det som)

Jag vet att jag kört denna övning en del förut, särskilt när jag rehabtränade det andra knäet vid min tidigare korsbandskada, men då vill jag inte minnas att det gjorde ont. Nu satte smärtan gränsen för hur mycket vikt jag kunde lägga på. Eller snarare så körde jag knappt med någon vikt alls. bra 5-10 kg. Har för mig jag kunnat köra 30-40kg. förut utan att det gjort ont. Det gör ont de sista 5-10 procenten innan benet är uträtat.
#4
27 januari 2019 kl 15:22
Gilla
Hej, återkoppling på min skada ovan.

Efter mina poster här gick jag till sjukgymnast och fick tips att söka mig till ortoped. Via "valfriheten" i Västragötalansregionen kunde jag söka mig till privatklinik då köerna ofta är långa på de statliga sjukhusen, inte minst på Skaraborgs sjukhus. Jag sökte mig då till ortopedspecialisterna i varberg i april 2018. Ja VGR har avtal med Halland om att vi från VGR kan söka vård även i Halland kostnadsfritt. Jag fick direkt (5 dagar efter att jag ringde) en tid hos läkare Patrik Överli som sa att efter 5 min samtal så trodde han att det rörde sig om att min "medical plica", alltså en vävnad som formar sig runt knäskålen om jag förstår det rätt, att det är denna som svullnar och att han behövde göra en titthålsoperation för att kunna se och bedöma om det var detta som orsakat mina symptom. Jag valde att låta han göra ett titthål 5 dagar senare och det var vad han befarade. Patrik skar bort lite av min plica, kändes som ett tandläkarbesök. Två veckor senare har jag för mig jag började träna med benen igen.

Senare 2017 han jag inte springa så mycket då vi byggde hus men blev ändå kanske 15 mil, någon halvmara och knäet fungerade bra. 2018 började jag springa mera. Blev 60 mil totalt. Några halvmaror och ett maraton. Knäet fungerar fint. Trodde aldrig det skulle gå så fint att springa på mina knän :)

Jag är övertygad om att det var plican som var bekymret. Efter att jag fick detta konstaterat av Patrik så googlade jag på detta och symptomen stämde precis med de upplevelser jag haft. Hoppas jag inte får samma problem med vänster knä
#5
27 januari 2019 kl 15:56
Gilla
Hej

Visste inte om jag skulle sätta denna tråd här under kost & Näring, eller under skada och rehab.

Ni med erfarenhet av att äta statiner och träna mycket,,, Vad har ni för erfarenheter? Tips på bra läsning.... Jag hittar inte mycket läsvärt..

Jag är 30 år gammal och för något år sedan fick jag reda på att jag har ärftligt högt kolesterol. trots en hyffsad kost och att jag är ganska aktiv så hade jag ett totalkolesterol på 10,5 (ska väl vara under 7 cirka om jag minns rätt)
Nu har jag käkat statiner och gjort tester tre halvår i rad och för att ligga på läkarens rekommenderade nivå verkar jag behöva äta 30-40 mg per dag ungefär. Kanske kan jag komma ner på 20 mg. per dag om jag fortsätter med bra kolesterolvänlig diet.

Som jag förstår så verkar jag lida av detta läkemedels vanligaste bieffekt, muskelsvaghet. Det känns som att mina muskler blir onödigt trötta efter träning. Jag har inte ont i musklerna direkt, men dom känns stela. Under feb-dec 2018 sprang jag 60 mil på 60 h. fördelat på drygt en timme i veckan. Ofta turer på 10 km en gång per vecka. Det känns som att jag inte gör så stora framsteg i löpningen som jag borde göra. Det känns som att statinerna påverkar min träning och hälsa negativt.

Samtidigt är det svårt att säga exakt hur eller om medicinen påverkar då jag inte alltid kan sköta kost och träning så regelbundet som trebarnsfar, för att livspusslet ska gå ihop. Den upplevda bieffekten är ofta svår att känna. En vecka tänker jag "herregud vad mina ben är tunga och stela", hur ska jag leva med statiner. En annan vecka tänker jag att benen känns ganska starka ändå och jag kanske bara inbillar mig att statinerna påverkar mig negativt.

Men jag är mer och mer övertygad om att jag får ömma muskler av statinerna. Senaste halvåret har jag gått upp på 40 mg per dag och det känns tydligare då. Någon vecka har jag också kört helt utan mediciner och känner mig då fräschare.

Det som slår mig är att om nu 0,5% av vår befolkning har vad som kallas ärftligt högt kolesterol, så finns det förvånadsvärt lite läsning om statiners påverkan på yngre personer. Jag hittar i alla fall väldigt lite läsning om det. Jag hittade någon studie som testade tror det var 20 elitidrottare som tog statiner, hälften av utövarna upplevde en försämrad effekt.
Har ni tips på läsning i ämnet?

Jag kan leva med att äta Statiner just nu. Jag kan fortfarande träna, exempelvis springa en 3 milsrunda, eller cykla några timmar. Men det jag är orolig för är hur detta kan påverka min hälsa på längre sikt? Om inte kärlen korkar igen för snabbt så hoppas jag ju kunna leva ett aktivt liv 50 år till. Att musklerna känns trötta bromsar ju min vilja att gå ut och röra på mig då det känns som att musklerna behöver vila. Jag känner att löpning 2 mil i veckan är vad jag klarar av nu med medicin. Men jag hade varit fräschare efter 3 mils löpning i veckan om jag inte åt statiner (min magkänsla). Min läkare säger att jag måste äta statiner. Just nu ska jag hålla mig på 40 mg per dag men gå ner till 20 mg ett par dagar i veckan när jag tränar de lite längre passen.
När barnen blir äldre skulle jag vija pröva på att träna hårt under en längre period, typ en "elit"motionärs satsning. Exempelvis göra en ironman. Hindrar statinerna detta?