Foruminlägg av Andreas Eriksson

#1
11 januari 2017 kl 23:37
Gilla
Ny här och behöver lite hjälp och råd angående köp av min första pannlampa.
Är tänkt att kunna användas för lite olika ändamål som löpning, skidåkning och lite övriga aktiviteter.

Har drabbats av en ögonsjukdom redan vid 26 års ålder som medför mörkerseende, nattblindhet och dåligt periferiseende (synfältet utanför det centrala synfältet) som är största symptomen. Och söker då en lampa som kan ge mina ögon gott ljus och bra stöd både rakt fram och mycket ljus åt sidorna.

Söker en lampa med:
Starkt ljus (minst 1000 lm) med bra och bred ljusbild med ljus ut i periferin samt även ger ljus nära fötterna.
Bra batteritid
Bra huvudsele med god komfort för långa pass utan skavningar osv, ska även funka bra med mössa.
Helst en lampa med batteriet fäst på baksida huvudet för enkelhetens skull. (om någon nu kommer med en flexibel och smidig lösning hur man gör med batterier med lång sladd så kan det gå att överväga den varianten)

Har redan sökt här på detta forum och googlat runt i timmar efter något lämpligt. Inte hittat tillräckligt med information.

Har kikat på lampor från LedX, Lumonite, Led lenser och även andra märken.

Om LedX Mamba haft ett batteri monterat i nacken och lägre pris hade jag slagit till där. Lite kluven än för LedX pga dess priser.

Hoppas någon här har gott om tips och erfarenheter att dela med sig av. Behöver verkligen hjälp med detta!

Tack så länge.

/Andreas
#2
12 januari 2017 kl 13:26
Gilla
Tack för tipsen såhär långt. Funderar på att ta hem en LedX Kaa från valostore, fri retur ifall man inte är nöjd.
Men beslutsångesten fortfarande på topp :)

Mer tips mottages gärna!
#3
12 januari 2017 kl 15:11
Gilla
Hur är LedX Kaa?
Vill ha mer detaljer om den. Passform och komfort på huvudsele, enkel att justera och sätta på huvudet utan krångel? Sitter den bra utan skakningar vid löpning osv? Bra kvalitet på materialet? Tål den mer rejäla tag om det skulle ske? Och hur är ljusbilden mer exakt? Vill ha god sikt långt fram samt ändå ha ljus nära fötterna samt åt sidorna. Batteritiden tillräcklig med bra ljus för ett långt pass på skidor eller liknande?
#5
13 januari 2017 kl 23:42
Gilla
Ingen mer som kör LedX?
#6
14 januari 2017 kl 16:44
Gilla
Har idag tagit hem en LedX Kaa samt en Mamba men har så sjukt svårt att bestämma mig. Tänkte ta hem båda för att prova och skicka tillbaka en av de.

Kaa är mest smidig och flexibel med hela paketet på huvudet. Gillar verkligen att ha batteriet på huvudet för då kan man använda till allt möjligt. Verkligen ändå imponerad av dess ljus trots endast 2 st LED.

Mamban är jag mest sugen på att det är ytterligare bredare ljusbild och starkare givetvis, och fler olika linser dvs bättre ljusbehandling. Men det grämer mig att jag måste ha batteriet placerat på ryggen eller liknande. Och känner då att jag inte kommer använda den lika ofta som med Kaa om man bara ska ut lite snabbt och fixa något.

Så frågan är om mamba är värd en tusenlapp extra, får visserligen bredare ljusbild, mer batteritid osv. Och skön huvudsele dock stor och ser lite dumt ut faktiskt. Men nackdelen är batteriet. Kaa kan man ju plocka med sig och bara dra på sig och köra, ingen krångel med ryggsele m.m.

Fan, hjälp mig bestämma ??

En annan variant. Köra en mamba och komplettera med en pannlampa typ lumonite 1000.
#7
14 januari 2017 kl 16:49
Gilla
Så varför ska man ta Mamba?

Tänker själv att man betalar så sjukt mycket. Med Kaa kan man använda till typ allt, sportaktiviteter och annat där man snabbt behöver ta på sig pannlampa. Valuta för pengar vill man ha och använda så ofta som möjligt.
#8
14 januari 2017 kl 21:23
Gilla
Ljuset är det ingen avsevärd skillnad på mellan Kaa och Mamba, visst är det mer kräm i mamba men inte så att man tappar hakan, långt ifrån. Mamban ger något mer ljus åt sidorna då den har 4 LED's mot 2 st på Kaa. Hade jag varit elitutövare som tillbringar timtals i skog för träning hade det varit en sak, då hade jag gått för mamba och stått ut med ryggsele.

Tycker att när lumen går uppåt 2000 och över det så tycker jag inte det är sån stor skillnad alls på båda modellerna, kör du typ runt 3500 lumen på Mamban är det bara knappt märkbar skillnad om du kör typ i 80% läget 1700 lumen på Kaa. Så lumen är inte allt, skillnaden är då istället ljusets spridning som är något bättre på Mamba.

Men visst skulle mina ögon få bästa stödet med mamba pga mer ljus åt sidorna men tycker inte det är så avsevärd skillnad.

Då tror jag faktiskt jag kör på Kaa och få absolut bäst flexibilitet och slippa lång sladd att dra bakom ryggen, slipper investera i ryggsele (säkert 500 spänn), samt även lägga ut 1000 kr extra. Då får nog enkelheten överväga de extra 2000 lumen och något mer spridning som mamba ger.

Kanske bra info för den som själv funderar på ledx.
#9
14 januari 2017 kl 22:30
Gilla
Tyckte det var bökigt redan första gången man skulle dra kabeln över ryggen, stoppade batteriet i en ficka i mina skid-tights. Väldigt störande med en kabel i nacken och kändes väl i ryggen hela kabeln.

Nej Kaa för hela slanten. Är du elitåkare/löpare och ska va ute i spåret i timtals då kör man mamba för mer batteritid.

LedX skulle ha gjort ett mellanting. Typ Kaa 3000, något extra batteri i deras batteripack och stoppa i en till LED och höj lumen till omkring 3000. Och ändå kunna ha allt på huvudet. Hade varit suveränt. Men det blir nog gränsfall till på tungt att bära på huvudet.
#10
15 januari 2017 kl 03:06
1 Gilla
Bestämt mig helt för Kaa, trots att Mamban ligger kvar här hemma. Hade nog ångrat mig annars om jag behållt Mamban, saknaden för Kaa modellens flexibilitet hade nog blivit på tok för stor. Mamban kan man ju knappt använda från start för att du behöver en jäkla ryggsele att placera batteriet i så att det ens ska kännas någorlunda bekvämt. Så även om jag köpt en lampa för 4000 kr så kan man knappt använda den för att batteriet ska få plats nånstans!
LedX borde inkludera en ryggsele med de större paketen.

Känner mig jävligt nöjd med Kaa.

Tack för all input och tips angående pannlampor!