Foruminlägg av Andreas Lundblad

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
21 mars 2018 kl 08:56 Redigerad 21 mars 2018 kl 09:00
Gilla
Träna de "extra" långpassen i annan träningsform. Rullskidor, Mountainbike, vad som än lockar dig. Då orkar du vara ute längre än du gör i löpning, och du sliter inte på muskler och leder på samma sätt. Dessutom får du gratisträning av överkroppen som ger dig ett bättre löpsteg.

Detta baseras delvis i forskning som togs fram för mååååånga decennier sedan, egen erfarenhet samt det tydligaste beviset: Längdskidåkare springer ifrån löpare på tävling.

Det är för mig fullständigt oförståeligt att detta fortfarande inte nått fram till Friidrotts-/löparvärlden...

Lycka till!
#2
21 mars 2018 kl 20:43
Gilla
Nu utgick jag från att ingen av oss är Elitlöpare. Ju längre vi går i vår utveckling mot det vi var födda till (dvs att springa varje dag) desto mer kan vi springa. Och Eliten kommer dit, men löpare skadar sig hela tiden och längdskidåkare blir sjuka hela tiden. För att löpare tränar för enformigt och för att skidåkare tränar för mycket. Martin Johansson kanske hade blivit bättre än andra svensk i Göteborgsvarvet om han hade hunnit träna lite asfalt den vintern. Men andra svensk blev han ändå, med en skidsäsong som förberedelse. Och jag sa aldrig att alla långpass skulle vara alternativa. Och trådstartaren frågade efter forskningsbaserade träningstips och ville undvika att slita ut sig. Jag delar med mig av min erfarenhet och det jag tagit till mig från träningsläran. Mer än så kan jag inte bidra med. Ni får hemskt gärna stanna i löparbubblan, men jag trivs bättre med ena foten utanför så länge jag presterar extremt mycket bättre än jag förtjänar när det väl är dags att tävla... Vi kanske ses nånstans längs vägen.
#3
4 april 2018 kl 08:46
Gilla
Jag kom aldrig under 4:30 när jag åkte, men det var bra nära. För 16-17 km/h (5:30) behövs kanske inte lika mycket styrka som för 20 km/h (4:30).

MEN. För dagens längdskidåkning är styrketräning nyckeln. De starka konditionsidrottare (löpning/cykel/etc) som gav sig på Vasaloppet (på min tid, jag la ner för 5 år sedan ungefär - och det har blivit ännu "värre") brukade ofta landa där nånstans mellan 5 och 6 timmar om de får in lite skidteknik. Brandmän och gymkillar som gjorde samma sak brukade inte sällan överraska och slå sig in bland den riktiga eliten (3:40-4:20).

Så träna överkroppsstyrka och stakintervaller, är nog mitt hetaste tips. Speciellt om styrkan är din svaghet, Bålstabilitet, Hypertrofi (om du är en tunnis som de flesta av oss löpare), Grenspecifik Maxstyrka (om du redan har, eller när du byggt upp, lite mer volym i musklerna).

Sen är det förstås viktigt att åka mycket skidor och rullskidor. Mycket av den grennära styrketräningen går att göra med skidorna på.

Vill du ha mer regelbunden hjälp med detta så får du gärna spana in slowenoughtowin.se ! Där står att jag kommer välja ut ett fåtal men jag har valt att gå vidare med alla som söker.

/Andreas
#4
7 april 2018 kl 14:56
Gilla
Anders, jag är som jag antydde. Precis som du. Av någon anledning försökte jag ändå bli skidåkare där i åldern 19-25 innan jag lade ner. Lyckades ta mig från 6:36 (plac 4420) till 4:33 (plac 231 tror jag). Och från 65 benrangel till 75 kilo benrangel med några muskler på. Längdåkning är en härlig sport och jag kan nästan garantera att du kommer utvecklas som löpare (kanske mer än du gör som längdskidåkare) genom att satsa på det här ett tag. Så - kör, bara kör!! Och tveka inte om du vill ha mer konkreta tips på hur styrketräningen kan bli lite roligare eller åtminstone ge lite mer effekt på såna som oss :)
#5
2 maj 2018 kl 21:28
Gilla
Jag tänkte göra precis så, fast i startgrupp 1. Jag vet visserligen att jag bör vara bland de snabbaste i grupp 1, men just därför är jag väldigt osugen på att stå och vänta en hel timma före start.
#6
6 maj 2018 kl 22:17
Gilla
När jag persade på halvmaraton förra året i Kroatien (1:17:09) var det helt seedningsfritt. Jag stod strax bakom första raden löpare och gick sedan i mål som 11a eller 12a. Inser att det kommer bli betydligt jobbigare/svårare att springa Varvet. Trots att banan är lättare, trots att jag är i bättre form. Känns som att de här seedningsreglerna slår hårdast mot oss som är bland de snabbare i startgruppen. Och nu blir jag osäker på om jag ska knö mig in långt fram eller vänta in nästa grupp. Dock, oavsett vilket, kommer jag absolut inte att gå in förrän tidigast 5-10min före start. Så då får väl stundens möjligheter avgöra vilken taktik jag ska välja. Lurigt...
#7
7 maj 2018 kl 10:59
Gilla
OK, tack för värdefull info #20 och #21. Det är ju oftast så "man" gör på mindre lopp men det har gått 7 år sedan jag senast sprang Göteborgsvarvet. Så jag var lite osäker på om det går att göra så där.
#8
28 juni 2018 kl 08:50
Gilla
Aj då, jag hade ett snitt på 3:07 senast jag sprang 6x1km. Då ska jag alltså fixa milen på en bra bit under 34? Har bara varit under 35 en gång. Men det kanske kommer :)
#9
2 juli 2018 kl 14:13
Gilla
Antingen tar du bort det där milpasset eller: ökar distansen, sänker farten och flyttar det till skogs (om det inte redan genomförs i skogen).

Intervallerna är det som kommer ta dig framåt, men variera det gärna med olika upplägg från vecka till vecka. Allt från korta (10-20 sekunder) upp till just 1000m.

Utgångspunkten, som jag ser det: långa passet cirka 25-50% lugnare än tävling. 3+3-passet cirka 5-10% snabbare än tävling. Intervallpassen cirka 10-25% snabbare än tävling (beroende på intervallernas upplägg/längd). Får nog tillägga att jag utgår från pulsen snarare än farten när jag tränar, men något i den stilen.
#10
10 juli 2018 kl 21:20
Gilla
Vill ni inte lära er så gör inte det. Huvudsaken är att det är roligt och för mig är det roligt när jag presterar bra och håller mig skadefri.
#11
10 juli 2018 kl 21:24
Gilla
Jonny Danielsson blev intervjuad i maratonpodden för ett tag sedan förresten...
#12
14 juli 2018 kl 09:23
Gilla
Min puls går också konstant uppåt vid bibehållen fart. Och jag tror det är fullt normalt? Det blir mer och mer restprodukter att ta hand om, mer och mer energi som ska spjälkas, ju tröttare man blir. Eller?
#13
18 juli 2018 kl 09:25
Gilla
#9 TV?! Använder folk fortfarande såna? ??
#14
18 juli 2018 kl 16:47
1 Gilla
Allt är individuellt, vissa tar sig ner under 40 på några veckor och andra gör det aldrig. Nyckeln, som jag ser det, är nog att inte stirra sig blind på antal kilometer per vecka utan titta närmre på hur de genomförs. De allra flesta motionärer tränar samma fart och distans som på tävling, och då går utvecklingen väldigt långsamt. Om du istället fokuserar på att träna intervaller (så att du tränar betydligt snabbare än du gör på tävling) blandat med riktigt lugna pass (där du orkar träna betydligt längre tid än vad du gör på tävling) så kan utvecklingen gå ruskigt fort.

Men det är förstår väldigt många faktorer som spelar in.
#15
20 juli 2018 kl 15:44
Gilla
Jag hänger inte riktigt med i den här prisdiskussionen. Den enda av dem som är intressant för mig är 5x plus med sapphireglas och pulsband. Vad kostar en sådan och var är bäst att köpa?
#16
1 augusti 2018 kl 21:24
Gilla
Spännande, det här med att träna med musik. Undrar just om jag hade gjort det om jag hade en sån klocka? Och om det var så enkelt så att det gick att öppna Spotify direkt i klockan. Tror nog inte det... Men det är ju coolt för den som känner att musik är ett bra inslag i träningen.
#17
6 augusti 2018 kl 13:44
Gilla
#103 oj vad skumt! Ett globalt satellitsystem borde ju funka precis lika bra oavsett plats. Möjligtvis om vädret och topografin kunde störa.. Men platsen?!
#18
11 september 2018 kl 14:32 Redigerad 11 september 2018 kl 14:32
Gilla
Hej,

Det kan hända att svaret jag söker går att finna bland tidigare inlägg, och isåfall får ni gärna hänvisa till det. Gäller i första hand 5x plus.

Stora delar av min träning består av två sporter som Garmin inte känner till (men de känner till att de kritiserats för det i flera år). I första hand gäller det Skidalpinism, och i andra hand gäller det Orientering.

Jag vill, i min träningsdagbok, utan att göra extra justeringar, kunna skilja på orientering / löpning / terränglöpning respektive skidalpinism / utförsåkning (som jag visserligen aldrig använder men som skiljer sig markant från skidalpinism) / längdskidor. Vad gäller orientering går det att lösa, men inte optimalt. Skidalpinism går förstås också att lösa, men ännu mindre optimalt. Kanske rentav riktigt o-optimalt.

Att ställa in klockan för att visa olika displayer är ju förstås inget problem, förmodligen inte heller hur den beter sig. Frågan handlar i stort sett helt om hur det redovisas i loggen.

Garmin är inte tillräckligt utvecklat på den här fronten, och jag skulle vilja se skärmdumpar eller liknande exempel från någon som hittat en vettig kompromiss. Eller åtminstone tror sig ha ett förslag.
#19
13 september 2018 kl 07:12
Gilla
#147 just i orientering är det väl egentligen bara hastigheten som skiljer. Men jag tyckte det var tråkigt att Garmin har så få specifika träningstyper. På suunto blir det så oerhört tydligt när till och med minoritetssporter som mina har helt egna ikoner i tröningsdagboken.

I skimo blir det ju någon slags korsning mellan klättring/löpning/vandring/Längdskidor/utförsåkning. Så där hade det verkligen varit användbart om klockan visste skillnaden. Även där har suunto förprogrammerad profil och egen ikon. Men jag får se om jag kan använda längdskidprofilen och anpassa den till skimo.
#20
22 september 2018 kl 08:38
Gilla
#149 kartan som ligger inne från början är helt värdelös i tränings-/äventyrssammanhang, om du inte tränar bilkörning eller möjligtvis landsvägscykling. Dock går det att ladda ner och lägga in egna kartor ganska enkelt. Vill du exv ha lantmäteriets terrängkarta/fjällkarta så får du betala extremt mycket pengar till Garmin (efter ar redan ha betalat dem för en extremt dyr klocka). Jag har försökt konvertera den fria terrängkartan till ett garminvänligt format men inte lyckats än så länge.

Däremot finns det opensource-projekt, det bästa jag hittat hittills är garmin.opentopomap.org, där du kan ladda hem detaljerade gratiskartor över hela världen.

Nog om själva kartorna. När du väl har fått in ett lämpligt underlag i klockan är det väldigt trevligt att kunna se var du är. Inte minst om du till exempel följer en rutt (som man kunnat göra länge i såväl suunto som garmins klockor). Istället för bara en linje får du rutten överlagrad på kartan och kan oftast se om du exv ska svänga vänster eller höger där stigen / vägen delar sig.

Lite bökigt att panorera/zooma manuellt, men det får man nog räkna med i en så liten enhet.

Det ska även finnas en funktion för att automatiskt skapa en lagom lång träningsrunda på en okänd plats, men den har jag inte testat än.

Får nog även tillägga att jag inte fått min egen klocka än utan bara djupdykt i "custom maps" -funktionen och sedan varit med sin sällskap på löprunda.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >