Foruminlägg av Magnus Friberg

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
8 september 2016 kl 08:06
3 Gilla
Är 45 har själv sprungit sen maj och gått ner 16kg sen januari. För mig har det viktigast varit att inte få ont så ta det lugnt annars kommer skador garanterat. Vila eller träna annat så fort det börjar göra ont någonstans bara dumt att springa och tro det går över för det gör det oftast inte.
Klarar nu milen på dryga timmen och känner att det är riktigt kul att springa. Kan längta till löppassen de dagar jag tvingar mig själv att inte träna. En underbar känsla.

Köp en pulsklocka med gps tycker själv att det är mycket bättre än mobilen. Lättare att hålla koll på pulsen och underlättar att hålla rätt tempo som åtminstone jag är väldigt dålig på speciellt i början på passen då man lätt drar iväg i för högt tempo.
#2
8 september 2016 kl 13:59
1 Gilla
"Magnus, har du gjort stora förändringar i kosten? -16kg är fantastiskt."

Tackar, nej kosten är egentligen något jag är fruktansvärt dålig på(Måste ta tag i det på allvar). Jag skaffade mig en app som höll reda på kalorierna och när jag inte fick äta mer enligt appen så slutade jag äta. Men lite förändringar blev det trots allt jag skippade självklart godis och chips. Strips och pizza försvann också för övrigt åt jag samma som vanligt men mindre.
Det passade mig men då står jag även ut med att vara hungrig ibland och minska i vikt utan att vara hungrig tror jag inte på. Även om alla dieter säger att man inte ska behöva gå och vara hungrig. Det är ungefär samma grej som att få bättre kondis utan att det är jobbigt, det fungerar inte så.
Min åsikt åtminstone :)
#3
20 september 2016 kl 12:17
1 Gilla
Själv har jag nu efter 5-6 månader av skön löpning börjat fått ont i vänster hälsena. Inte så farligt och det går över när jag springer men tänkte ändå göra uppehåll med löpning och köra crosstrainer istället och träna upp vaderna/hälsenan med tåhävningar i trapp.

Väldigt tråkigt att göra uppehåll i löpningen men jag tror det är nödvändigt för att inte göra om mina tidigare nybörjar misstag som har slutat med att jag lagt av helt.
#4
23 september 2016 kl 11:42
1 Gilla
Jag försöker undvika nybörjarmisstagen som tex alltid försöka slå rekord på min runda varje gång jag springer, träna för ofta i början och träna fast man har ont.
Jag vet hur någorlunda hur man ska börja när man inte sprungit på länge men det är så otroligt svårt att följa sina egna råd. Jag gör nog alla fel till en viss grad även om jag klarar av att hålla det lite bättre denna gång.
Tänkte att man ska ju fortsätta med detta resten av livet så varför ska man ha så otroligt bråttom att nå målen? Det kommer resultat med tiden ändå.

Med tanka på skräpinläggen ovan är det någon som vet hur man får bort sånt?

#5
23 september 2016 kl 12:23
Gilla
Hur är det med ifit måste man ha abonnemang på det för att använda det ?

Köpte ett Pro-Form Endurance M8i på xxl. Men förstår inte riktigt vad som är så bra med ifit att man vill betala 9$/mån för att använda det?
#6
23 september 2016 kl 16:33
Gilla
Men när gratis året är slut har man några funktioner kvar då som tex egna program som tex intervaller. Trodde det fanns inlagt från början men det är inget jag har hittat än. Har bara haft bandet 2 dagar.
#7
26 september 2016 kl 05:53
Gilla
Kul att det går bra för dig. för mig skulle det varit en omöjlighet att springa två gånger om dan. Drar på mig skador fast jag bara springer 3 gånger i veckan och då oftast byter något pass mot crosstrainer.
Nu är det hälsenan som spökar den börjar sakta men säkert bli bättre och tidigare var det ett knä.

Önskade bara att jag kunde träna mer för orken finns men av någon anledning så verkar mina leder inte vara med till 100% men jag hoppas att det ger sig med tiden.
#8
3 oktober 2016 kl 10:21
Gilla
Har sprungit sen maj ungefär och de senaste veckorna har jag lätt ont i hälsenan eller snarare fästet till hälsenan på benet längst bak på hälen. Kör mycket crosstrainer och tåhävningar nu och hoppas på att det ska släppa. Grejen är att det gör aldrig ont när jag springer men jag känner att den inte är 100%.

Vågar jag träna löpning eller är det rent av positivt att springa så länge det inte gör ont?

Detta med skador är helt hopplöst att veta vad som är rätt och fel. Borde kanske gå till en sjukgymnast men vänder mig hit först eftersom det verkar finnas gått om erfarenhet av skador här ;)
#9
4 oktober 2016 kl 11:20
Gilla
Något jag har märkt när man tränar inomhus på tex löpband och importerar vardena från min garmin 225 så kommer gps.ens värden in som ett stort virr varr av streck på kartan. Jag skulle vilja att man kunde välja bort att visa kartan när man importerar men hittar inte den funktionen. Finna även andra anledningar till att man inte vill visa vilken väg man tränar på. Visst man kan stänga av gps då slipper man kartan men den slås på automatiskt när man startar om klockan och gps har man oftast för att man vill använda den.

Kan vara jag som har missat någon inställning då är jag tacksam för tips om det.
#10
4 oktober 2016 kl 13:15
Gilla
Stänger av den ibland men oftast glömmer jag det eftersom gpsen slås på automatisk när klockan har varit avstängd. Batteritiden är aldrig ett problem även om gpsen är på. Borde vara enkelt att bara ha en ruta att bocka i om man vill ta bort karta för enskilda pass.
#11
12 oktober 2016 kl 12:33
Gilla
Kör också någon form av intervall på crosstrainer och något jag funderar på när jag tränat är hur man ska tänka när man ställer motståndet. Ska det vara trökt att tramp eller lätt med högre kadens för att yräna löpning bäst. Ytterligare något som dök upp i huvudet var om man skulle låta bli att dra så mycket med armarna och låta benen jobba mer istället.
Vad är bäst för att förbättra löpninge tro?
#12
13 december 2016 kl 10:13
Gilla
Har nu sprungit/Tränat sen maj och har som mål att springa halvmaraton i september men som så många andra så har jag dragit på mig någon typ av hälsena/slemsäcksinflammation. Har försökt träna bort genom att bara köra crosstrainer och har gjort tåhävningar.

Men nu börjar jag lessna och har sprungit lite ändå ca 5km lugnt varannan vecka men av någon anledning så går det så fruktansvärt tungt när jag springer nu har tappat runt 30-40sek/km. Dessa saker tillsammans gör att jag tappar motivationen och verkligen får tvinga mig för att inte sätta mig ner i soffa istället för att träna, det går sådär. Tränar fortfarande men det minskar konstant.

Svårt att motivera sig när man inte kan springa och målet med halvmaran nästan känns omöjlig att uppnå både pga hälen och att 5km helt plötsligt har blivit min max längd vad jag orkar.
Skulle gå lättare om jag kunde springa åtminstone, väder spelar ingen roll för mig springer gärna när det är som värst ute, kallt, snö, mörker och regn gör mig inget. Men att det går tyngre för varje gång av de få löprundor jag gör nu, känns inge kul.

Någon som har tipps på vad man kan göra för att motivera sig?
#13
13 december 2016 kl 13:02
Gilla
Jo jag börjar sakta inse att kroppen kanske inte håller men är man bara 45 så tycker åtminstone jag att man ska klara av 2mil. Det borde inte vara omöjligt, jag har inget krav på fart. Hoppas hälen läker så skulle morivationen kanske öka igen.
Funderar på att börja simma men det tar bra mycket mer tid att ta sig till simhallen.
#14
16 februari 2017 kl 06:56
Gilla
Har samma problem men har inte testat igen de närmaste två dagarna.
#15
17 februari 2017 kl 07:06
Gilla
Nu har jag fått in alla pass även ett helt gäng av mina gamla pass har dykt upp som dubbletter men de är enkelt att plocka bort. Uppenbarligen så verkar det var problem någonstans :)
#16
14 mars 2017 kl 12:22
Gilla
Efter snart ett års löpning och 17kg lättare och en del småskador som jag lider av än men det fungerar att springa nu, så har jag börjat springa en del långpass. Var ute idag på mitt längsta än så länge 16km och funderar nu på halvmaraton och maraton nästa år och då vill jag bara ta mig igenom tider är ointressant. Något som var omöjligt att ens fundera på för ett år sen då orken var slut efter knappa 2km.

Något som jag tycker är märkligt är att jag springer i nästan samma tempo på 5km som på dagens 16km. Jag blir totalt slut när jag ökar tempot. Tror iof att mina skador blir värre om jag försöker få upp tempot därför avstår jag från intervaller och backträning mm som sliter mycket på framförallt hälsenan som är mitt största problem.

Men det känns otroligt kul att jag klarar av att springa så pass mycket mer än jag gjorde för ett år sen och löpningen :)
#17
15 mars 2017 kl 14:10
Gilla
Bryr mig inte mycket om tiden men blir man snabbare så borde man också orka längre i samma tempo som jag springer i nu.

Men nu hamnar diskutionen utanför ämnet för tråden :)
#18
18 mars 2017 kl 06:26 Redigerad 18 mars 2017 kl 06:33
Gilla
Har en forerunner 225 (www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3136661) som mäter pulsen på handleden. Tycker det är bekvämt och det går bra att titta på klockan om man sätter den mellan jacka/tröja och vante om det är kallt ute, det har fungerat bra för mig. Däremot om man vill ha riktigt bra värden så tror jag pulsband är bättre min klocka kan emellanåt få riktigt konstig värden antingen höga eller väldigt låga tror det beror på ljusläckage eftersom den är optisk men det brukar fixa sig efter någon minut.
Fördelarna är att man slipper ett band runt bröstet som jag inte gillar och det är en pryl mindre att ta på sig när man ska ut. Den hittar alltid GPS signalen på några sekunder.

Däremot skulle jag vilja ha fler funktioner för olika former av träning denna förutsätter att man tränar löpning, skulle helst vilja att det gicka att ställa in den på tex cycling, crosstrainer löpband mm för att slippa redigera när man för över passen till garmin connect.

Överlag är jag mycket nöjd med den efter ett års användning. Personligen skulle jag hålla mig till Garmin men jag har inte testat andra märken :)
#19
8 april 2017 kl 20:02
Gilla
Jag försöker komma underfund med vilken puls jag ska ligga på vid lungna långpass. Har bara sprungit långpass ca 2 mån. Tänkte spring halvmaraton i Stockholm mitt först lopp förövrig. Har en vilopuls på 60 ocj en max puls på ca 195. När jag läser så ska lungna pass ligga i zon 2 men jag ligger alltid i zon 3 när Jag tar det lungt annar måste jag gå en stund för att få ner pulsen. På milen senast låg jag på snitt på 169 men det var iof maxfart på milen. Sprang 21km och snittade på 156.
Någon kommer troligen tycka att jag inte ska bry mig om det med tanke på att jag bara är en medelmåttig motionärer men siffror ocj statistik gör löpning mycket roligare. Jag kan sitta en bra stund efter passen och studera dem :)

Någon som har ideer om hur man ska tänka om pulsen
#20
9 april 2017 kl 07:14
Gilla
Antar att det är enklast att bara känna efter vad som känns bra men jag tycker att det är smidigt när man vet ungefär var man brukar ligga i puls så är det lättare att sänka tempot speciellt i början av långpassen då jag lätt springer för fort.

Tröskelfart är också något som är en gåta för mig.
< < < 1 2 3 4 5 > > >