Foruminlägg av Danielosio

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
5 augusti 2016 kl 01:48
Gilla
Halloj Jogg!

Efter att bara ha tränat styrkelyft i ca 8 år så bestämde jag mig för att börja löpa lite i våras, det blev för tråkigt att dra i samma gamla skivstänger. Eftersom jag inte hade löpt kontinuerligt på säkert 10 år så kom ju såklart skadorna som ett brev på posten. Jag åkte på hopparknä och fick problem med benhinnorna, jag sprang väl både för mycket och för fel med låg stegfrekvens som resulterade i mycket hårda stötar för benen. Nu verkar allting vara på banan och jag kan träna riktigt hårt minst 4 gånger i veckan, jag sprang 5 km på 22 minuter för några dagar sedan och innan det tog jag 13 km på strax över en timme i ganska behagligt tempo. Det börjar kännas bra helt enkelt.

Nu råkar jag vara en sån där person som inte kan göra något utan att gå in 110% så jag tänkte springa Stockholm marathon nästa år. Mest för att min flickvän säger att det är för tidigt och jag tänkte motbevisa henne, hehe. Nu till min fråga då. Om man aldrig någonsin sprungit längre än strax över milen och har ca 1 år på sig att träna, vad kan man då räkna med för tävlingstid? Jag tänker främst på vad jag ska sätta för mål när jag lägger upp min träning och så vidare.

Tack på förhand!
#2
6 augusti 2016 kl 18:44 Redigerad 6 augusti 2016 kl 18:45
Gilla
Tack för alla svar, jag tror dock att ni har missuppfattat mig lite. Anledningen till att jag frågade efter vad för tid man kan tänkas räkna med var enbart för att veta hur jag ska lägga upp träningen. De flesta program riktar ju sig mot att man har någon slags tid som mål, sen kommer ju mitt verkliga mål under tävlingen bara vara att ta mig igenom banan.

När det kommer till träningen så förstår även jag att man inte kan jämföra 5 km med ett maraton, jag skrev ner distanserna och tiderna enbart för att ni skulle få en hum om hur tränad jag är idag. Tanken var aldrig att ni skulle dra några paralleller, enbart att det blir lättare för er att tänka er in i min situation om ni vet någonting om hur dagens läge ser ut. Jag har ju nästan ett helt år på mig att träna och tack vare er börjar jag få mig en hum om hur jag bör träna. Jag vill dock inte tro att jag startar helt på noll, jag har ändå tränat styrkelyft i 10 år och drog ett tag över 200 kg i marklyft med en kroppsvikt på 69 kg. Och jag vet vad ni tänker, att träna styrkelyft hjälper inte mycket till löpningen, och jag håller med men jag tror ändå att min bålstyrka och starka leder i ben och rygg inte är helt bortkastat.

Jag såg att det finns en hel del 12-veckorsprogram här på Jogg för maratonträning. Kan man börja köra på något av dem och sedan bara börja om från vecka 1 när man slutfört hela programmet? Eller är dem skapta för att de ska ligga 12 veckor innan en tävling? Det verkar iallafall som att det är distansen som ligger i fokus, precis som ni sagt här.
#3
17 augusti 2016 kl 20:19
Gilla
Jag har den senaste veckan fått problem med min fot, det gör ont när jag går på den eller när jag utför någon rörelse som liknar tåhävningar. Smärtan som jag känner vid rörelse är lokaliserad som en slinga på 3-4 centimeter precis bakom den inre fotknölen. Jag dammade av min gamla anatomibok som jag införskaffade mig när jag började styrketräna för många år sedan och det verkar som att smärtan sitter precis där "posterior tibialis tendon" sitter.

Jag länkar här en bild på som illustrerar exakt var jag känner av smärta vid rörelse
http://www.ipfh.org/images/foot-issues/HR_Posterior_tibial_pain.jpg

Jag googlade på problemet och det verkar som att de flesta som har inflammation på den senan har en röd svullnad och känner av ömhet vid tryck, men någonting sådan känner jag inte alls av.
Om jag dock trycker längs med senan upp mot infästningen vid muskeln (posterior tibialis) så börjar det ömma rejält vid en punkt, ganska precis där själva muskeln börjar enligt bilden i länken. Vad är det som är irriterat? Jag har ingen direkt svullnad och det är inte rött, det gör ont i själva senan när jag går och det gör ont i muskel/muskelfäste vid tryck med fingrarna.

Någon jag kan lägga till är att hela smärtan verkar försvinna helt efter någon minuts aktivitet. Om jag är ute och går en sväng med tjejen så gör det ont första 1 km och sedan försvinner det helt. När jag väl kommer hem igen och foten "kallnar" så börjar det göra ont igen om jag går på den här hemma.
#4
17 augusti 2016 kl 20:20
Gilla
Okej tack! Då får jag försöka sikta på 3:30-4:00 någonstans!
#5
17 augusti 2016 kl 21:01
Gilla
Okej, bra jobbat! Hur hårt och seriöst tränade du då?
#6
17 augusti 2016 kl 21:24
Gilla
Ok!

Tackar så hemskt mycket för svaren! Nu har jag lite att gå på och jag ska verkligen inte vara för ivrig känner jag.
#7
17 augusti 2016 kl 22:09
Gilla
Okej det låter verkligen som det stämmer in på min typ av problem. Hur ska man behandla det? Att fortsätta med mina tåhävningar kändes mer som att jag förvärrade det, bästa är kanske att bara vila från just den rörelsen helt?
#8
18 augusti 2016 kl 22:38
Gilla
Kul utmaning! Kan faktiskt flika in med lite tips eftersom chins är något jag faktiskt inte är helt värdelös på, kunde som bäst göra 32 st med paus i botten med utsträckta armar mellan varje reps.

Det sättet jag tränade på och det sättet jag tränat all styrketräning på är enligt en RPT-modell (reverse pyramid training). Man börjar tungt med extra vikt runt kroppen och för varje set så minskar man vikten med 10 % och ökar repsen med ett. Nyckeln är progression och att i varje träningspass öka någon parameter lite extra varje vecka. Det ger även en tydlig översikt över om man kommer framåt eller bakåt i träningen. Jag skriver ner några veckor ur min träningsdagbok här nedan så får ni se hur det kunde gå till. Formatet är vikt x reps.

Vecka 1:
kroppsvikt + 20kg x 4
kroppsvikt + 10 kg x 5
kroppsvikt x 6

Vecka 2:
kroppsvikt + 20kg x 5
kroppsvikt + 10 kg x 6
kroppsvikt x 7

Vecka 3:
kroppsvikt + 20kg x 5 (orkade inte 6 som planerat här)
kroppsvikt + 10 kg x 7 (Då höjer jag fortfarande till 7 här)
kroppsvikt x 8

Vecka 4:
kroppsvikt + 20kg x 6 (Nu har jag nått 6 reps här, höjning nästa vecka)
kroppsvikt + 10 kg x 7
kroppsvikt x 8

Vecka 5:
kroppsvikt + 25 kg x 4 (Börjar om med samma format fast på 25 kg extra)
kroppsvikt + 15 kg x 5
kroppsvikt + 5 x 6

Ser ni mönstret? Om man inte orkar göra en reps extra på första setet så försöker man göra en reps extra på andra setet istället. Om det inte heller går försöker man göra en reps extra på tredje setet och sen försöker man jobba sig ikapp på det viset. Jag använde detta för att gå från att knappt kunna göra chins med min egen kroppsvikt till att lyckas med 5 reps med kroppsvikt + 35 kg. När jag sedan bara försökte se hur många jag kunde göra så brände jag av 32 stycken. Jag har använt denna metod i all min styrketräning och det är utan tvekan det som funkat bäst, om ni tycker det verkar intressant så give it a go vetja :D
#9
20 augusti 2016 kl 16:18
Gilla
Nu har det gått ett par dagar och det gör fortfarande ont/känns obekvämt när jag är kall och belastar foten. Det är just första kilometer på en promenad som gör ont eller de första 5 tåhävningarna, sen försvinner smärtan helt och jag känner verkligen ingenting alls i foten. Jag har fortfarande inte löpt något eftersom jag inte vågar utmana foten.

Det jag har gjort hittills är massvis med test för att försöka diagnostisera problemet, jag är ganska säker på att det är just tibialis posterior som krånglar för det är precis där jag har ont och alla test verkar peka på det. Har börjat med balansövningar och övningar för att stärka foten men jag är osäker på om man kan springa eller inte. Mina ledord har alltid varit att allt som inte gör ont är okej men det känns inte alls bra att det kommer smygandes såhär så fort man blir kall. Är det ingen som har erfarenhet av sånt här och kan ge lite råd om huruvida man kan träna eller ej?

Jag börjar alltid dagen med att rulla foten på golfbollen precis som du säger Dana och jag är hyfsat rörlig och stark i höft, ben och fot så jag tror inte att det är någon stelhet eller sånt.

I värsta fall får det bli en sjukgymnast på måndag!
#10
22 augusti 2016 kl 21:28
Gilla
Jag köpte mig ett par Nike lunaracer+ 3 för någon vecka sedan och är verkligen kär i dem, sjukt sköna distansskor. Dem verkar dock vara helt slutsålda överallt nu och jag har sett att det kommit en ny modell som heter Lunaracer 4, jag kan dock inte hitta någon review för 4an hur mycket jag än letar.

Är det någon här som testat 4an och kan ge en liten recension? Ännu bättre hade varit om om det finns någon som har testat både 3 och 4 och kan ge en jämförelse. Behöver veta om man ska försöka tokjaga rätt på fler par 3or innan de försvinner ur sortimentet eller om man kan gå över till 4orna sen när mina nuvarande är slitna.
#11
23 augusti 2016 kl 19:25
Gilla
Okej nu har jag varit hos sjukgymnast och fått rehabiliteringsövningar, hen kunde dock inte riktigt reda ut vilken av musklerna eller senorna som verkligen krånglar. Det börjar dock kännas mycket bättre så idag gav jag mig ut och testade 20-30 meters löpning bara för att se hur foten reagerade. På skoj skull så tog jag med mig alla mina par skor ut och filmade både bakifrån och framifrån hur isättningen av foten såg ut och jag blev nästan skräckslagen... Trodde inte jag pronerade såhär mycket, länkar bilderna nedan

Nike Pegasus 32 ( 10 mm drop, neutral sko):
https://s3.postimg.org/pnn953oqr/IMG_3525.jpg

Asics Kayano 21 (10 mm drop, pronationsstöd):
https://s3.postimg.org/pvpg4kds3/IMG_3526.jpg

Nike lunaracer 3 (7 mm drop, neutral racingsko):
https://s14.postimg.org/s1zptvrpt/IMG_3527.jpg


Jag tycker det den senare isättningen ser mer okej ut än båda de första, tycker inte ni? Det kändes även mycket bättre i mina lunaracer, något jag kände direkt nu när foten är skadad. Kan det helt enkelt vara så att den högre droppen varit boven i dramat, kan 3 mm verkligen göra så mycket eller är det helt enkelt bara fel skor för mina fötter?



#12
23 augusti 2016 kl 19:40
Gilla
Ojdå, nej någon sådan smärta har jag inte alls. För mig är det rörelse åt andra hållet som gör ont, när man går upp på tå eller när man går och skjuter ifrån med foten.
#13
23 augusti 2016 kl 19:48
Gilla
Ojdå, vilken miss! Får kika i den, skriv gärna där om någon recension skulle dyka upp någonstans :) Ska försöka komma ihåg att göra det jag också!
#14
24 augusti 2016 kl 00:02
Gilla
Det ska jag verkligen göra, det är skönt att man börjar se orsaken (eller iallafall en möjlig orsak) så man kan fixa det i god tid. Är det något speciellt som barfotalöpning gör för fötterna? Jag undrar även lite vilket som är bästa underlaget att springa på när man har svaga fötter, har lyxen att kunna välja på det mesta så som asfalt, grusväg, fotbollsplan och löparbanor för friidrott, vad är bäst inledningsvis?
#15
25 augusti 2016 kl 19:17
Gilla
Henrik hur känns passformen och storleken på 4an jämfört med 3an? Läste någonstans att 4an var ännu smalare och ännu mindre i storleken, de rekommenderade att man gick upp ytterligare 0,5 i storlek. Skulle du säga att de är precis samma i storlekarna och passformen eller hur upplever du det?
#16
26 augusti 2016 kl 17:01
Gilla
Hur länge brukar det finnas platser till loppet?
#17
31 augusti 2016 kl 17:30 Redigerad 31 augusti 2016 kl 17:31
Gilla
Jag söker ett par skor för kuperad terränglöpning men vet inte vad jag ska ha för något. Jag har tampats med fotproblem de senaste veckorna och kan äntligen börja springa igen. Alla plana ytor fungerar jättebra i mina Nike lunaracer och all tidigare överpronation är nästan borta efter att ha stärkt foten och rättat till höften. Dock är de är alldeles för smala för att springa i upp- och nedförsbackar samt på ställen där vägen/spåret lutar. Jag testade dem 1 km in på löparspåret igår bara för skoj skull men det började göra ont direkt, foten klarade inte av att hålla sig stabil i alla kurvor och backar.

Tidigare har jag sprungit i asics kayano och de gav bra och stabilt stöd men kändes alldeles för tunga och droppen på 10 mm kändes för hög för min löpstil då jag landar långt fram på foten. Äger även ett par Nike Pegasus 32 men de har också 10 mm drop och jag överpronerar av någon anledning kraftigt i dem så de fungerar inte heller vid väldigt kuperad terräng.

Av någon anledning springer jag nästan med neutralt steg när jag är barfota och ju högre skor jag har på mig desto mer börjar jag pronera. Jag har därför börjat snegla på låga skor med kanske 4-6 mm drop och lite mindre dämpning men jag har noll erfarenhet av sånt. Vill gärna ha en hel sko på foten och inte dem där fivefingers men vad ska man börja titta på för något? Det är främst en sko för kuperad terräng jag söker, elljusspår och sånt med mycket backar och kurvor.

#18
31 augusti 2016 kl 19:29 Redigerad 31 augusti 2016 kl 19:30
Gilla
@ #2

Okej men det är en renodlad minimalistsko med 0 mm drop va? Kan man ge sig ut på längre turer med en sån sko eller tar det flera månader att vänja sig? Det jag hade i tankarna var nog något mellanting mellan en sådan och en vanlig löparsko, om det finns. Kan ju dock vara intressant att införskaffa sig ett par av dem där också!

@ # 3

Det ska jag göra! Men det är också helt utan drop va?
#19
31 augusti 2016 kl 23:10 Redigerad 31 augusti 2016 kl 23:15
Gilla
Ja precis oldboy, nu när foten börjar ordna till sig så är det ju dumt att börja om med stora belastningar. Jag försöker mest hitta en bra sko som passar min fot vid kuperad löpning. Skor för plana långpass/löparbana/löparband har jag redan hittat. Kul att du nämner Saucony Donald, jag har faktiskt kikat lite på dem, speciellt kinvaramodellerna. Är det en sko som funkar att springa i löparspår med? Det är inga stigar med rötter och stenar vi pratar om utan det är ordentliga spår även om dem som anlade dom verkar ha haft Tony Irwings "upp och ner och runt i ring" som ledord.
#20
1 september 2016 kl 16:11
Gilla
Tibor, Lunaracer känns helt perfekt på plana ytor så som vägar och löpband och stödet är bra där, men det är en racersko så den är inte gjord för kuperade spår. Det är alltså inte stödet i skon i sig som är dåligt utan jag behöver en liknande sko men som är gjord för mer terräng, kanske lite bredare och lite stabilare till kostnad av vikt.

Något sånt där ankelskydd är inte aktuellt Jonas, jag har aldrig vrickat foten i hela mitt liv tror jag. Jag har nog bara sprungit i fel skor tror jag, skor som inte gjorda för mina fötter. Men jag ska ta en titt på asicsskorna du tipsade om, såg att de fanns en trailmodell för dem också!

Roger funkar dem att springa i skog och mark med också?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >