17 mars 2020 kl 22:52
#15 Marcus
Jag lekte med att exportera min data från 2019. Baserat på den skulle jag säga att mina pass stämmer rätt bra överens med din frågeställning:
- Antalet löppass ca 3st/vecka.
- Snittlängden på pass ca 9km.
- Pass >90min: 6st.
- Jag skulle säga att "hårt och kort/halvlångt" / mellanmjölk är i stort sett det uteslutande temat.
Nu har jag inte sprungit LL men lekte med min marathontid (från 2017, men jag skulle säga att mitt löpmönster varit ganska snarlikt sedan dess) och den skulle översättas till 2h blank på LL. Naturligtvis ingen exakt vetenskap, men en indikation.
2019 gick jag under 35 min för första gången på en landsvägsmil.
- Skulle jag prestera bättre resultat med ett mer seriöst träningsupplägg? Mycket möjligt eller snarare väldigt troligt. Precis som Patrick skriver skulle det nog kräva ett mer ""seriöst" upplägg. Men jag tycker att "hårt och kort/halvlångt" är den träningsform som jag tycker är roligast. Den passar mig även bäst i familjelivet idag.
Jag tror att många som ligger på en relativt låg andel träningstimmar per vecka spenderar alltför mycket av träningstiden i ett för lugnt tempo. Anledningen kan kanske vara att elitaktivas träningsupplägg till viss del kopieras och sedan skalas ned i timmar. Således med samma andel lugna träningstid kvar. Tränar man säg 4 h/vecka blir det då inte så mycket "hård" träning kvar.
Skador? Jag har under många år till och från haft bekymmer med en häl. Upplever att denna förvärrats under de perioder jag sprungit längre och långsammare. Så här lutar det åt för egen del att ett upplägg som Johan Olsson förespråkar har varit fördelaktigt för min kropp. Men som många skriver finns det ju flertalet exempel på motsatsen.