Foruminlägg av Marre

#1
31 oktober 2019 kl 10:25
1 Gilla
Så är målet satt... Lidingöloppet 15 km sept 2020, något som jag för ett år sedan aldrig hade kunnat tänka mig!

I dec förra året (-18) kände jag mig allmänt trött, orkeslös, vilket påverkade mitt humör negativt. Vågen hade pekat uppåt under en flera år. I jan bestämde jag mig, nu var det dags att göra något åt saken, med målet att må bättre. Jag läste en artikel om en kvinna som gått ner 10 kg på att gå över 10 000 steg om dagen i hundra dagar, om hon kunde så kunde jag, jag tog hjälp av en klocka med stegräknare. Dessutom bestämde jag att jag skulle göra 30 min aktivitet varje dag, då var det i första hand promenader som gällde.
I mars hade jag gått ner nästan 10 kg, då började jag springa så smått, varvat med gång. En månad senare började jag springa i en gruppträning.
Nu ett halvår senare försöker jag hänga kvar vid goda vanor men också hitta saker som motiverar mig att fortsätta kämpa med träningen och viktnedgången, därav planerna på loppet.

Ute är det nu kallt o mörkt, det känns svårare att ta sig ut. Känner du igen dig? Finns det fler med samma strävan? Kan vi följas åt, peppa varandra? Diskutera upplägg för att nå uppsatta mål?
#2
1 november 2019 kl 14:17
Gilla
Tack Oldboy för pepp! Jag tog fasta på det du skrev om att klä sig rätt, har nu beställt både varmare thights och en löparjacka för att slippa frysa. Just att det är kallt gör att jag många gånger drar mig för att sticka ut.

Wow vilket mål AnxietyOnTheRun!!! En halvmara är ju mycket längre än 15 (nu vet jag ju inte hur mycket du normalt springer). Kul att du kommer ge lopplöpningen en chans, jag har inte så mycket erfarenhet av att delta i lopp men sprang tre mindre lokala lopp nu i slutet av sommaren, kändes roligt med lite feststämning runt om loppen, kul att göra det tillsamman med närstående men ändå kunna köra sitt eget race, dessutom kände jag mig väldigt nöjd efteråt.
Om jag skall vara helt ärlig så hade jag lite problem inför det första loppet, pulsen steg snabbt vid uppvärmningen, olustkänsla, nervositet och tvivel på att jag skulle kunna genomför loppet. Bestämde mig ändå att ta mig runt banan (som ett träningspass). De andra två gångerna var det mycket lättare att starta, kände inte samma ångest igen. Mitt tips är därför att delta i något mindre lopp först innan din halvmara, jag tror att det då kan kännas lättare när du skall genomföra LOPPET.
Att genomföra en runstreak var ett bra tips, dessutom är det ju den 1 idag, så jag tänker ge det en chans, har redan klarat av dag 1.
#3
2 november 2019 kl 15:33
Gilla
Lars M, jag blev givetvis nyfiken på din resa så jag läste ditt blogginlägg, häftigt!!! Vilken stark prestation du har gjort! Vilket engagemang du har haft och vilken målmedvetenhet!!! Inspirerande läsning. Jag har inte riktigt den beslutsamheten och styrkan, kan både vara bra och dåligt då du faktiskt skadade dig. Häftigt att du bara fortsatte ändå och fortsätter än idag.

Som läget är nu kan jag ta mig fram ca 8-9 km men då i snigelfart. Min förhoppning är att detta skall utökas och även så småningom gå snabbare.



#4
29 december 2019 kl 10:58
1 Gilla
Jag hakar på!
För mig är det en rätt tuff utmaning men hoppas att jag kan få lite extra energi/motivation genom gruppen (se era framgångar och gemensam pepp)!
#5
10 januari 2020 kl 18:56
1 Gilla
Karl; hur länge har du kört runstreak? Nyfiken då jag med har gett mig på just det, har nu 17 dagar. Just därför ramlar det hela tiden in kilometrar på mitt försök att nå 1000. Springer inte heller så långt åt gången.
#6
12 januari 2020 kl 09:37 Redigerad 12 januari 2020 kl 09:51
3 Gilla
I jan förra året kom jag igång både med viktnedgång och löpning, så jag har inte så lång erfarenhet men däremot färsk :)

På nyårsdagen förra året läste jag en artikel om en kvinna som gått ner 10 kg i vikt genom att gå minst 10 000 steg dagligen i 100 dagar. Det lät inte så svårt så jag bestämde mig för att testa. Jag lånade en stegräknare (en garminklocka) och började ha koll på mitt totala antal steg. (Jag vet att forskarna nu säger att man skall gå fler steg men för mig räckte det)
Dessutom bestämde jag att jag skulle göra en aktivitet minst 30 min om dagen (gång, cykling, eller något annat).
I present hade jag fått ett presentkort på en nybörjarserie på att springa trail som skulle börja i april (Kände mig då rätt tveksam till att det skulle funka men blev lite peppad av att jag skulle ha tre månader på mig att komma igång inför det, det var värt att testa). Förstår nu efteråt att det verkligen blev min sporre att ta tag i mig själv och komma i bättre form!
Jag gick mina rundor och tänkte lite extra på vad jag åt under Jan-feb, märkte snabbt resultat då det gällde vikten men även konditionen. Först i slutet av feb började jag jogga lugnt, varvade då jogg och gång. I april när träningen skulle börja orkade jag springa nära 3 km! Jag var rätt nervös första gången jag skulle dit men träffade supertrevliga ledare (peppande och motiverande) och ett härligt gäng att springa med! Springer fortfarande med gruppen varje vecka.

Mina tips till dig:
1. Testa använda stegräknare (jag visste själv inte hur peppad jag skulle bli av att kunna hålla koll på mina stegmålsdagar (dagar jag nått upp till minst 10 000 steg), detta gör jag numera på garmin connect men började först att skriva ner i en kalender)

2. Satsa på kontinuiteten, sätt en check i almanackan när du gjort dagens aktivitet (bestäm själv mål tex 30 min, 3 km..) Tänk på att inte stressa fram löpningen, låt kroppen vänja sig för att minska risken för skador.

3. Kolla upp om det finns någon löpargrupp i närheten, gärna med nybörjarstart nu i vår. Kanske du känner någon som också vill komma igång, det är roligt med sällskap och ni kan peppa varandra!

4. De dagar du tappat orken, vad glad för det du ändå klarar av att prestera! Ta en lugn promenad om du inte orkar en snabb. Passa på att gå lite extra under dagen, du kan samla en hel deg steg bara på det.

5. Fundera på delmål som du vill uppnå på vägen, välj en tidpunkt som ligger lagom långt borta tex om två månader skall jag kunna/genomföra ....

Lycka till, DU kommer fixa det!



#7
27 januari 2020 kl 15:59
2 Gilla
157 km har jag fått ihop hittills, rätt nöjd ! Har haft en runstreak sedan juldagen, vilket ger en del km. Har också fått till ett par långpass. Känns skönt att ladda med några extra km nu innan snö o vinter kommit.
#8
31 januari 2020 kl 23:02
1 Gilla
Blev 172 km i januari, känns helt OK. Bröt min runstreak tidigare i veckan men kommer kanske börja på nytt.

Säger som Jenny ”det känns riktigt bra”!
#9
31 mars 2020 kl 20:39
1 Gilla
För mig går utmaningen över förväntan, 436 km hittills!!! Är riktigt stolt över min prestation! Det känns bra att ha denna utmaning då de lopp jag anmält mig till tyvärr blivit inställda.
Nu när det blivit ljust ute längre på dagarna är det härligt att hinna med en dagsrunda även på veckordagar efter jobbet. Förra veckan kändes det lätt att springa, kändes som om vinterträningen gett resultat och att jag nu fått ny energi i min löpning i och med vårens ljus och värme.
#10
6 maj 2020 kl 17:07
2 Gilla
Här är en till med knäproblem.
Jag brukar använda ett skydd som bara är en rem att sätta nedanför knäskålen, hjälper mot mitt löparkläderna, så ett tips är att testa.
Ett annat tips är att boka tid hos en bra fysioterapeut för att få hjälp att ta fram knäövningar som kan stärka musklerna runt knäet.

Hoppas du får bukt med problemet!
#11
3 juli 2020 kl 08:10
2 Gilla
Usch vad tråkigt med din fot Jenny!!! Det känns som att du tog ett bra beslut när du stoppade då du känner igen symptomen. Härligt att du har kämparanda kvar, då kommer du komma igång igen!!!

För min del har denna utmaning varit viktig för att hålla igång med min löpning då andra mål blivit inställda. Jag har sett att många redan nu passerat 100 km, SUPERBRA JOBBAT!!!, själv ligger jag på ca 75 procent och känner mig väldigt nöjd med det. Då det nu är sommar och ledighet har min löpning ökat så jag hoppas att komma i mål i augusti, i så fall kommer jag fortsätta mot ett nytt mål (spring Sveriges längd) men hur det än blir med det så kommer jag känna mig stolt över att fixat 100 mil, då detta var en rätt hög satsning när jag gick med i utmaningen (så glad att jag gjorde det!) eftersom jag inte sprungit så länge och inte så långt HÄRLIGT och peppande då att se hur kilometerna byggs på iallafall fall tack vare regelbundenheten och kontinuiteten.

Hoppas alla här får många härliga löparrundor under sommaren och du Jenny snabbt blir bättre i din fot !

#12
13 oktober 2020 kl 22:01
11 Gilla
Heja alla som fortfarande kämpar med utmaningen, ni är grymma!

Jag har haft problem med en fot sedan slutet av juli, därav har det inte funkat att springa på länge. Förra helgen deltog jag dock på en Motionsrunda på 2,5 km tillsammans med dottern. Det funkade ok och gav mersmak!
Jag var inne här i tråden i helgen (har inte lockats till tråden på länge pga skadan) och såg att det faktiskt var några stycken här som fortfarande kämpar med målet i siktet.
Att läsa att andra fortfarande stävar framåt gav mig också energi att återuppta utmaningen, Så nu är jag på gång igen!
TACK alla här i gruppen som delar med sig!

I våras och somras funkade löpningen bra, jag kan stolt se på mina noteringar att det då regelbundet tickade in kilometrar. Jag har nu nått över 84 mil så jag har drygt 16 kvar!
Idag blev det en liten löprunda, 4 km, (kände av foten mer i innan) så jag känner mig ändå nöjd. Skall sakta försöka hitta tillbaka till den regelbundna träningen.

Heja oss, som fortfarande kämpar!!!
Grattis till alla er som redan lyckats!



#13
23 november 2020 kl 21:59
3 Gilla
Härligt att se att så många är klara (och vissa har nått så mycket LÄNGRE än 1000km!!!)!
Själv har jag 134 km kvar, så vet ärligt inte om jag kommer fixa det.

Har precis kommit igång att springa igen, andra försöket att komma igång sedan jag fick problem med ena foten. Såg ett tips här i flödet om runstreak, att det då tickade in km på kontot, så nu springer jag lite dagligen. Hoppas fortfarande på att jag skall fixa att ta mig i mål!

Fler som ligger på gränsen när det gäller att fixa utmaningen? Nu gäller det att försöka hänga kvar!
#14
18 december 2020 kl 18:29
7 Gilla
Här är en till löpbandslöpare :)
Sedan skada i foten i slutet av sommaren kom jag igång på nytt i november, kör bara löpbandspass (skonsammast för foten), har nu samlat ihop 942 km och strävar fortfarande efter att nå målet på nyårsafton!
Kom igen, vi fixar det!
#15
30 december 2020 kl 21:11
6 Gilla
Här är en till som kommer gå i mål imorgon !!! 6 km kvar men precis som Helena ovan kommer jag på ett eller annat sätt fixa det. Planen är att imorgon gå i mål med en lugn runda utomhus, har endast sprungit på löpbandet den senaste 1,5 månaden pga en skada i foten.
Så glad jag är att jag hittade denna tråd i början av året (eller om det var i slutet av förra) att hålla kolla här, följa er andra och registrera mina pass på jogg i kampen för att nå de 100 milen har sporrat mig under hela året. Ett tag när jag varit ifrån löpningen under en lång tid trodde jag det var kört med att nå målet men då även andra fick kämpa så gjorde jag med ett nytt försök!
#16
1 januari 2021 kl 11:23
9 Gilla
Igår gick då även jag i MÅL, en härlig känsla att klara en utmaning som jag har haft en så varierande känsla till under året;
en häftig utmaning (Jan-mars då jag började springa mer regelbundet),
en utmaning på väg mot en ännu större (april-juli, när kilometrarna tickade in fanns tanken om att nå Sveriges längd)
en omöjlighet (aug- sept när foten gjorde att jag inte kunde springa längre)
något jag skulle ev ta tag i ett annat år istället (okt)
Något som det var synd att jag missade men ändå skulle sträva efter att komma så nära som möjligt med hjälp av löpbandet (nov)
Något jag verkligen ville uppnå (dec)

Jag tog min första runda ute igår efter att ha sprungit enbart på löpband under de senaste två månaderna då det känns bättre för foten. Med hjälp av sambons pepp och sällskap sprang jag de sista 6 kilometrarna i utmaningen.
Kände mig riktigt nöjd och stolt efteråt, att jag fixade det, att jag höll fast vid min strävan att fixa utmaningen, att jag kunde trilla bort ett tag men komma tillbaka igen och fixa det!

Tack alla för den pepp som den gemensamma strävan har gett!
(Nu gäller det att fundera på vad som är nästa års utmaning, såg att Jenny skapat en ny tråd....)
#17
3 januari 2021 kl 22:22
1 Gilla
Jag hänger på även detta året!