5 oktober 2015 kl 17:41
Redigerad 5 oktober 2015 kl 17:46
Re JB,
Så roligt och bra jobbat :)
Jag tror inte heller på mirakel, men jag tror inte heller att alla klarar av en sådan omfattande omställning av träning och kost på en gång. Starkt!
Re Lars
Du har rätt. Jag har inga bra siffror, men ett av mina stora nöjen är att studera min puls efter träningspass. Efter ett 25km plus pass så dröjer det ofta in på natten innan helt normal vilopuls nås för mig.
Re bo,
Jag ska börja med att säga att jag förespråkar löpträning/gång träning, med en brasklapp om att inte glömma kosten. Och jag ber om ursäkt för att det avvek något från originalfrågan.
Mitt inlägg syftade mest till att belysa att frågan liksom forskningsläget är komplex. Men också väldigt intressant :)
Det är givetvis så att man kan öka sin totala förbränning med löpning/gång. Poängen är den att effekten kan vara väldigt liten till att börja med. Troligast så bränner man totalt mer av 1h gång/löpning per dag. Men att kliva av bussen 1 station längre bort kanske inte påverkar vikten, ens långsiktigt. Dvs, när man ökar från noll så finns det en tröskel man måste över för att bränna mer än vad man sparar mellan passen. Det är inte heller otroligt att förändringen faktiskt är ett tecken på en bättre fungerande, dvs hälsosammare, kropp. Så, man kommer nog må bättre av att gå av bussen tidigt, även om men inte märker det på vågen.
Basalmetabolismens påverkan är dock ett bra exempel på att det här med att gå ned i vikt är ganska komplext. Och som sagt, har man ont om tid så är nog styrketräning effektivare än löpning/gång. Ett annat exempel är fenomenet med non-responders.
Vad gäller att motverka en förbränningsökning av ca 30% så hållet jag med om att det är svårt att "kompensera" helt. Om man nu gör anspråk på att äta sunt. Men, det är inte så svårt att kraftigt reducera gapet genom små mängder mat utspritt över flera måltider, mellanmål och fikor.
Vi ska inte heller glömma att det är väldigt vanligt med träning hos de som stannar nere efter en viktminskning. Men, den studien kan inte svara på om de gick ner eller håller sig nere pga träningen. Det kan vara så att det är mer kopplat till förmågan att hålla rutiner, eller något helt annat.
Och som du säger så finns det många lyckade exempel. Jag klassar mig själv som ett sådant. Men, som du också säger så är det i kombination med andra förändringar. Långsiktigt så handlar det om att hitta en jämvikt mellan kost och motion som man kan leva med resten av livet.
Förlåt för all text!