Foruminlägg av Julian Jakobsson

#1
7 september 2017 kl 08:39
Gilla
Hallå!
Den 24 September är det dags för Berlin Marathon och jag kommer den här gången att ta med min flickvän att springa det också. Vi hade inte kunnat bli mer pepp!
Dock är det så att min flickvän har, på grund av lite komplikationer, missat hennes längsta långrunda, vilket skulle ha varit i Söndags. Denna söndagen kommer det dock att vara en långrunda till (vi kör enligt Anders Szalkais bok om någon känner till) men den kommer då att vara lite kortare med lite fartökning istället. Min fråga är dock om det finns någon som har lite tips om hur hon ska gå till väga med tanke på att hon missade sin längsta långrunda.
Bör hon se längsta passet som förlorat och fortsätta vidare enligt schema eller bör hon göra en kompromiss och se till att få det där långa passet (32km) gjort. Jag funderade på att om hon kör långpasset imorgon och kör det 32 km så har hon kommit upp i den distansen innan marathon, men oroar mig för att det kanske är lite tätt inpå maratonet.
PS. bör tilläggas att det blir hennes fjärde maraton. Senaste gjorde hon i Köpenhamn Maj i år.
#2
7 september 2017 kl 13:56
Gilla
Så du tror att de kilometrarna från förra maraton sitter kvar i? Längsta hon gjort sedan dess är 27 km för tre eller fyra veckor sedan.
#3
4 december 2018 kl 03:14
Gilla
Hej!
Nu är det förmodligen snart dags för många av oss i Skandinavien att påbörja träningen inför maraton iom de flesta träningsscheman inför maran brukar vara 20 veckor, vilket är ungefär vad det är till Maraton i de flesta huvudstäder här. :)
Dock har jag en fundering kring de flesta scheman jag kan hitta omkring mig. Alla, även de för mer avancerade löpare, har ett uppbyggnadssystem där man börjar med relativt korta långrundor och lägger på km varje vecka tills man kommer upp i ca 30-35km några veckor innan maraton. Det är ju självklart logiskt att man tar lite mer åt gången, men hur är det om man redan är i form för att kunna springa en långrunda på 30km? Jag har hållt formen helt ok sedan jag sprang Belin Maraton i September och var ute och sprang 30 km för bara en vecka sedan. Gör jag rätt i att springa 30-35 km varannan vecka fram tills det är dags att varva ner inför loppet? En del scheman är för mer avancerade löpare än jag som sagt, så kanske det finns fler anledningar till att alla lägger upp schemat med kortare pass i början än att de utgår från att man inte är i form för att kunna springa längre..?
#4
4 december 2018 kl 22:29
Gilla
Tack allihopa för bra och hjälpsamma svar! :)
Nej, jag kanske inte riktigt berättat min egen nivå (fortfarande ny här på forumet)
Jag springer väl ca 50km-80km när jag tränar inför maraton (har för det mesta följt Anders Szalkais program) och har som personbästa 3.21 på Berlin Marathon (dock fick jag bara 3.39 i år), så kanske inte på samma nivå här som de av er som svarat här men löpning är ändå en stor del av mitt liv.
Kul att Jack Daniels nämndes. Funderade på att inhandla hans bok. Läser just nu Lore of Running av Tim Noakes men upplever den lite tung om man vill ha lite lättsammare läsning.
#5
15 maj 2019 kl 00:48
Gilla
Kanske en liten petig fråga, men jag läser alltid att folk laddar upp inför stora lopp med pasta och jag hade kännt det var lite göttigare att ladda upp inför Göteborgsvarvet med lite aiatisk buffe med sushi och thai-mat eftersom det brukar vara lättare för mig att äta mycket av.
Det lär väl gå lika bra, eller?
#6
26 juni 2019 kl 15:42
Gilla
Hallå!
På Söndag är det dags för en 26km långrunda, men eftersom jag kände mig halvt död efter jag sprang förra långrundan (24km) i värmen och det ska bli ännu varmare den här helgen tänkte jag vidta extrema åtgärder och gå upp riktigt tidigt innan det hunnit bli riktigt varmt. Dock är min fundering om man ska ta och skippa frukosten. Min vanliga rutin är att ta en bra portion havregrynsgröt och vänta 1,5-2h tills maten hunnit smälta och sen köra på. Det hade dock underlättat mitt syfte att springa ut tidigt om jag bara, direkt efter jag vaknat, hade tagit en banan eller lite druvsocker och sen vara ute på vägen (gel och sportdryck har jag såklart med mig så jag fyller på mina depåer under rundan).
Har någon testat eller kanske rent av har för vana att göra så? Något tips?
#7
26 juni 2019 kl 17:37
Gilla
OK, tack för tipsen! :)
Lite osäker nu på vad du menar, Magnus. Menar du att värmen i mitt fall är en värre faktor än att springa på fastande mage eller att det är en faktor som gör situationen värre när man springer på fastande mage?
#8
10 september 2019 kl 11:36
Gilla
Hallå!
Snart är det dags för Berlin Maraton och jag är sjukt taggad! Speciellt med tanke på att träningen gått riktigt bra i sommar och jag mycket väl kan komma under 3.21 i år (mitt personbästa I Berlin).
Dock har jag nu av olika anledningar (inte sjukdom eller skador, jag mår bra) missat all träning halva förra veckan och det råkade vara då som jag skulle springa längsta långrundan (36km, jag kör efter Anders Szalkais schema I hans bok). Nu är jag lite förundrad i vad jag gör nu. Borde jag ta mig ut nu och få den rundan gjord eller ska jag se den som missad?
Enligt schemat börjar nedtrappningen nu iom det är mindre än tre veckor kvar innan Berlin (29 september) och det kommer det inte att bli om jag ska springa 36km nu och sedan går tillbaka till schemat för en sista långrunda på 28km på söndag. Samtidigt känns det bittert att ha missat den längsta långrundan när träningen upp till dess har gått så bra (längsta långrundan innan dess var 33km för 10 dagar sedan).
Ja jag är nojjig och stressad men vill inte att mina chanser på PB ska dumpas så här kort innan. Någon som har ett tips på hur jag ska göra?
#9
7 december 2019 kl 03:34
Gilla
Hallå!
Jag kollar efter nya utmaningar det kommande åren och funderade lite på Göteborgsvarvet, då jag är lite trött på fulla maraton och tyckte det hade varit kul att testa att träna inför ett halvmaraton med allt vad det innebär. Lite osäker dock på vad jag ska sätta upp för tid att sikta på.
När jag sprang Berlin maraton i September lyckades jag komma in halvvägs på tiden 1:36:28 och undrar därför om en realistisk tid skulle vara att satsa på att klara Göteborgsvarvet på under 90min då det bara är ett halvmaraton och jag har tid på mig nu att träna upp mig. Dock är ju Göteborgsvarvet mer kuperat. Vad tror ni som har lite mer erfarenhet av halvmaraton och Göteborg?
#10
7 december 2019 kl 13:34
Gilla
Hmm, 3 minuter långsammare innebör att jag skulle klara ett platt Halvmaraton på 1:27 dvs tio minuter snabbare än vad jag sprang halva Berlin maraton. Kan bli tufft men jag ska nog försöka träna :)
Jo, den legendariska Göteborgsvarvet-guiden här på forumet har inte gått mig förbi. Känns som en bra och detaljerad genomgång av loppet att ha i åtanke :)
#11
29 december 2019 kl 10:44
Gilla
Hallå!
Jag bor i Skåne och har inte lika bra tillgång till bra backar som många här tycks ha. Dock ska jag satsa på Lidingö i år så det blir nog en del backträning på löpbandet framöver.
Min fråga är om någon vet hur man ska tänka om man vill förhålla sig till att springa en backe på riktigt. På löpbandet på mitt gym (24/7) kan man ställa in fart i km/h och stigning i m. Innebär det stigning i meter per minut?
Jag skulle vilja simulera tex Aborrebacken i Lidingö som har en stigning på ca 50m på 500m längd. Tänker jag rätt då om jag ställer in stigning på 10m om jag springer 500m på 5 minuter?
#12
23 november 2020 kl 16:15
Gilla
Jag ser att XXL den här veckan har Forerunner music nedsatt till 2790kr dvs samma pris som de säljer Forerunner 245 för. Bör man slå till om man funderar på Forerunner 245?
Är det bara fördelar med 645 jämfört med 245? Innan har det ju varit priset som varit min främsta anledning till att jag funderat på 245 men nu när det är samma pris denna vecka kanske det är vansinne att inte välja 645?
Vad är fördelarna med 645 förresten?
#13
16 oktober 2022 kl 15:51
Gilla
Står inför valet om man ska köpa sig en extremt dyr men förhoppningsvis också extremt bra löparvagn. Dock har jag svårt att välja mellan Thule glide 2 eller Urban glide 2.
Har någon här någon erfarenhet av dessa vagnar?
Båda verkar bra och jag ser ju fördelar med Urban glide 2 att man kan ändra hjulet så man kan svänga bättre men som med allt annat kan jag tänka mig att den funktionen innebär att man kompromissar med stabiliteten även när man ställer in hjulet på fixerat läge och sen har de lite mindre hjulen på 16 tum på Urban glide 2 säkert en nackdel jämfört med glide 2 och deras 18 tums hjul.