Foruminlägg av Maria

#1
19 juni 2016 kl 23:34
Gilla
Hej!
För att gå rätt in på saken går min träning bara sämre och sämre och jag börjar bli smått desperat. Är tacksam för alla spekulationer och tips!
Lite bakgrundsinfo:
Jag har tränat löpning regelbundet ca 6 ggr/veckan i flera år. Ligger på ca 7-8 mil i veckan, blandar kvalitét med vanlig distans och gör milen på ca 40 min/ 5 k 19 min.
De senaste veckorna har jag känt att löpningen börjat gå sämre och sämre. I början inte så farligt, men gick ändå tidigt till läkare för att kolla upp blodvärde då jag tidigare haft problem med detta. Värdet visade 111 och jag fick järntabletter utskrivet trots att läkarna egentligen tyckte värdet var ganska normalt och jag troligtvis inte har brist på järn. Detta var ca 3 veckor sen och jag har ätit 2 tabletter/dag sen dess men märker inte någon direkt skillnad, snarare tvärt om.
Nu är jag mycket trött jämt trots att jag sover mycket, och träningarna går märkbart långsammare med högre ansträngning. Är tveksam om jag ens skulle komma under 45 min på milen i dagsläget.
Har tagit det lugnare med träning de senaste veckorna eftersom jag har haft en tanke på att det kan vara överträning men detta verkar lite konstigt då jag brukar vara bra på att lyssna på kroppen och känna när det räcker, och jag ligger ändå inte på någon värst hög löpmängd egentligen.
Tilläggas ska kanske att jag lider mycket av pollenallergi såhär i början av sommaren, men inte kan väl det påverka löpningen såhär mycket?

Jag funderar på om jag har brist på något annat som kan påverka prestionsförmågan?

Tacksam för svar
mvh


#2
20 juni 2016 kl 15:49
1 Gilla
Tack för alla svar! Ringde faktiskt sjukvården igen idag och ska dit på onsdag och ta fler prover, bla sköldkörtel. Över telefon nämnde läkaren att det låter som typiskt "sommarvirus" som tydligen kan ligga i kroppen i 1-2 månader och göra musklerna trötta utan att det nödvändigtvis bryter ut. Har aldrig hört detta förut, är det någon annan som har erfarenhet av detta sommarvirus? känner mig allså inte sjuk (har inte varit förkyld/sjuk på över ett år) och vilopulsen är inte heller direkt ökad.
#3
21 juni 2016 kl 12:45
Gilla
Jag tror faktiskt inte att löpmänden är för mycket då jag legat på denna mängd i flera år och sällan känt mig sliten i kroppen. I tonåren tränade jag sällan mindre än 8 pass i veckan och mängden har aldrig varit ett problem :)
#4
23 juni 2016 kl 21:01
Gilla
Tusen tack för alla svar! Fick idag provsvaren, inga konstigheter där och blodvärdet har höjts till 124. Har tagit det lite lugnt med löpningen även denna veckan och kört mer alternativt men idag körde jag ett lätt distanspass som gick över förväntan! så förhoppningsvis är formen på uppgång igen :-)
#5
25 juni 2016 kl 17:47
Gilla
Jag har märkt att min puls har rusat de senaste passen, idag var jag ute på fartlek, mellantuff men liksom inget maxpass, men kom ändå upp i 197 som max (182 i medel). Gjorde ett maxpulstest (på träningscenter) i höstas och kom då upp i 198. Har som mest varit upp i 197 på träning efter det, och då har det varit på dom allra värsta intervallerna, men i onsdags kom jag upp i hela 202 på ett snabbdistanspass (medelpuls 191 på 6 km).
Ansträngningsnivån är lägre nu när jag ligger på hög puls än vanligtvis, alltså benen känns relativt lätta trots hög puls, det känns som pulsen ligger ca 10(?) slag för högt.
Är allergisk mot gräs som jag medicinerar för, skulle dock inte säga att jag är jätte allergisk. Kan det trots allt bero på pollen? Eller något annat?
mvh
#6
5 juli 2016 kl 10:01
Gilla
Älskar Asics DS trainer för distanspass! Enda negativa att hälkappan snabbt går sönder.
#7
12 juli 2016 kl 20:24
Gilla
Någon som vet hur många kvalitetspass eliten kör per vecka? Skiljer det sig mellan långdistanslöpare och medeldistans? Kanske någon som tillhört eliten själv eller bara har bra koll och vet :-)
#8
3 augusti 2016 kl 11:29
1 Gilla
Har själv en garmin forerunner 220. Väldigt enkel klocka men funkar utmärkt om man är ute efter att se bara sträcka, tempo, puls osv. Lätt att förstå och krånglar aldrig! Klockan är väldigt lätt och smidig på handleden. Dessutom inte så dyr :)
#9
8 augusti 2016 kl 10:03
1 Gilla
Anton: Testa att föra över till garmin connect om du inte gjort det! Jag upplever att min garminklocka tar betydligt längre tid att hitta satelliter på om jag inte fört över på länge, kan skilja minuter. värt att testa om du inte gjort det!
#10
15 augusti 2016 kl 11:39
Gilla
Hej!
En tanke slog mig när jag läste en artikel i gammal runners om sambandet mellan bmi och miltid. I exemplena där hade testpersonerna minst 23 i bmi och minskade miltiden flera minuter när dom gick ner några kilon.
Men får detta samma effekt om man inte ligger så högt i bmi? Eller kommer man till en punkt när det nästan inte spelar någon roll?
Jag har bmi 19.8 (171 cm/58 kg). Ganska tunt byggd med lite överflödigt fett runt magen och låren, så om jag gick ner ett par kilon skulle jag inte direkt se undernärd ut, (även fast jag skulle ligga på gränsen bmi mässigt). Är detta värt att testa för att fila miltiden ytterligare, eller spelar det ingen roll när det handlar om så pass få kilos skillnad? Ligger f.ö på ca 39 på milen.
#11
18 augusti 2016 kl 23:28
4 Gilla
Självklart ska inte Semenya och andra intersex
personer få tävla utan restriktioner. Jag tycker att gränsen på 10 nmol låter som en ganska bra lösning - iallafall bättre än ingen.
Och varför inte kräva att Semenya (och andra) ska operera bort sina inre testiklar för att fortsätta tävla?
Som många tidigare nämnt - detta handlar inte om att man inte ska få definiera sig som vilket kön man vill i samhället. Detta handlar endast om en så rättvis elitidrott som möjligt för kvinnor.
F.ö verkar jag vara den nästan enda tjejen hittills med denna åsikten.. varför står inte kvinnor upp för kvinnor..?;)
#12
8 oktober 2016 kl 08:04
Gilla
Håller med Stefan, tycker nog inte du borde dra ner allt för mycket på löpningen, snarare trappa upp. Visst är styrketräning viktigt men bästa sättet att tåla mycket löpning är att trappa upp löpningen successivt :)
#13
15 oktober 2016 kl 11:33
Gilla
Har tragit på mig en förkylning, igår nös jag säkert över 30 ggr innan jag på eftermiddagen blev ganska utslagen. Tung i huvudet och snorig, ev lite feber. Idag mår jag bättre, fortfarande snorig men ingen feber, inte ont i halsen och i stort sätt normal vilopuls. Däremot är jag fortfarande lte tung i huvudet och har lock för ena örat (= tecken på att det satt sig i bihålorna??)
är det ok att springa lättare distanspass idag?
#14
15 oktober 2016 kl 15:08
Gilla
tack för alla svar! blir vila idag och så hoppas jag att kroppen är redo för löpning imorgon!
#15
17 oktober 2016 kl 21:26
Gilla
Jag blir inte klok på detta med tröskelpuls! Jag och min vän hade idag en diskussion angående tröskelpulsen. Hon menar på att tröskelpulsen inte förändras, kroppen når alltid 4 millimol vid samma pulsslag, och det enda som ändras vid träning är hur lång tid man klarar av att ligga på tröskelpulsen. Samtidigt har jag läst att tröskelpulsen höjs i takt med att man blir mer tränad.
Ytterligare undrar jag om det finns ett sätt att räkna ut sin tröskelpuls? t.ex. medelpulsen på 5k? 10k? eller måste man helt enkelt göra ett proffsigt laktatest?
#16
22 oktober 2016 kl 11:20
Gilla
Nu efter säsongsvilan är jag sugen på ett par till skor. Blev lite sugen på new balance vazee pace v2 när jag läste senaste runners. Har någon här möjligtvis erfarenhet av denna sko? Lämpar den sig för distanspass eller passar den mer för ännu snabbare pass? springer sedan tidigare i asics ds trainer och ett par lättare adidasskor (minns inte namnet)