Foruminlägg av Johan & Marius

#1
2 december 2014 kl 13:54
4 Gilla
Vi söker Dig som löpare och deltagare i vårat examensarbete!

Bästa löpare!

Vi heter Marius Bogild och Johan Andersson och är två naprapatstudenter som går det fjärde och sista året på Naprapathögskolan i Stockholm. Vi gör ett examensarbete i form av en enkätstudie som handlar om skador i samband med löpning.

Vi vänder oss till er löpare för kartläggning av skador hos löpare med olika personbästa på 10km. Vi vänder oss till ALLA löpare, elitlöpare som motionär eller något där emellan. Vi vill att alla svarar, inte bara de som har varit skadedrabbade. Ditt svar är mycket värdefullt för oss och vår enkätstudie!

Du måste vara 18 år eller äldre, samt ha en registrerad bästa tid på 10km det senaste året.

Då vi frågar om skador/besvär så vill vi att du även tar med krämpor som påverkad din träning under minst 7 dagar eller mer. Träningsvärk räknas dock inte!


Det är av stort värde för oss om Du vill besvara vår enkät i en bifogad länk. Enkäten kommer i stort sätt inte ta mer än 1 minut att besvara och du svarar anonymt.

Har du några frågor angående enkäten så kan du nå oss på ex.uppsats2014@gmail.com, så forsöker vi svara så snart som möjligt!

Bästa hälsningar/ Marius Bogild och Johan Andersson.


Vi har bjudit in dig så att du kan fylla i formuläret Kartläggning av skador hos löpare med olika personbästa på 10km. Om du vill fylla i det kan du gå hit: https://docs.google.com/forms/d/1NG-J4xhg2ey5KKjrIBm0lYSnMvrLRg1SIn5bIWuzBPE/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link
#2
2 december 2014 kl 21:35
Gilla
@Linda
Härligt med positiv respons! Självklart kommer ni få del av resultatet när arbetet är färdigställt framåt maj.

@Oldboy
Bra tanke, vi har tänkte lite i dom banorna själva, men vi kom fram till att det skulle bli alldeles för mycket data att få ordning på, blir mycket redan nu:)

@Magnus
Kul att du gillar det vi gör! Haha vi övar väldigt mycket på varandra så du kan vara lugn! :)

@Tibor
Återkoppling kommer!

@Janne
Vi är väl medvetna om att vi måste ha in många svar. Vi har kontaktat både löparklubbar och löpargrupper i tron på att få in många svar och även från olika sorters löpare. Det är bara att sprida detta vidare till så många ni kan så kan detta bli väldigt intressant. ;)
#3
3 december 2014 kl 13:11
Gilla
Kul att studien får så mycket positiv respons, hoppas det fortsätter så här!

@pttr
Det finns många studier om löparskador men ingen som har jämfört löpare på det här sättet som vi känner till. Så tror det kan bli riktigt intressant.

@Evald,Sigrid och Susanne
Vi håller med om att spannet i grupp 2 är väldigt stort. Från början hade vi tänkt att dela upp den gruppen så vi haft 4 grupper istället. Men nu har vi valt att dela in det så att grupp 1 representerar den "snabba löparen", Grupp 2 "den genomsnittlige löparen" och grupp 3 "den lite långsammare löparen". Lite av bakgrunden till arbetet är vi vet från tidigare studier att löptekniken skiljer sig åt hos löpare på olika nivå. Om vi även ser en skillnad i skador mellan dessa grupperna kommer det styrka det att rekommendera löpare som är plågade av skador att ändra sin teknik. Våran hypotes är att tekniken skiljer sig mest mellan grupp 1 och grupp 3, och det är mellan de grupperna vi hoppas kunna se dom största skillnaderna. Därför valde vi att dela in löparna i 3 grupper.

@Anders
Tack för tipset, vi ska hör med dem!
#4
5 december 2014 kl 18:36
Gilla
Ber om ursäkt för sent svar.Förstod att det skulle bli dumt att namnge grupperna. Studien har inget med vad som anses vara snabba eller genomsnitts tider att göra, så det blev bara dumt:). Hädanefter kallar vi dom bara grupp 1, grupp 2 , grupp 3. Ska försöka göra ett nytt försök och förklara varför vi har så brett spann i grupp 2 som vi har.
Vår hypotes att den största skillnaden i löpteknik ser man i grupp 1 och grupp 3. I grupp 2 tror vi att tekniken kan se väldigt olika ut, från ett "högt lätt steg" till ett mer "sittande tyngre steg". Så i grupp 1 tror vi majoriteten vara det först nämnda medan i gruppe 3 lite mer sittande, sen kommer det alltid finnas undantag men vi tror inte det är lika spritt som i grupp 2. Sen kan det även finnas andra orsaker som gör att det kan bli skillnad mellan grupperna, men detta är iaf en av våra grund hypoteser om vi skulle se en skillnad.
#5
9 februari 2015 kl 18:28
Gilla
Nu kör vi sista rycket!! Ska börja sammanställa på onsdag. Skulle behöva några svar till, så till er som inte svarat ännu så vore vi väldigt tacksamma om ni vill göra det! :)