Foruminlägg av Jimmie Johansson

#1
18 april 2017 kl 20:04
Gilla
Nattloppet i Kalmar är riktigt grymt. Brukar vara folkfest längs banan som främst går mitt i stan, dessutom precis lagom varmt i augustikvällen.

Finns bilder från tidigare år här: http://irunkalmar.com/nattloppet/
#2
10 juni 2017 kl 16:08
1 Gilla
Hej på er!

Jag är förutom en allt större löpnörd också yrkesverksam som datanörd där jag programmerar appar, webb o.s.v.

Har under senare tid börjat fundera i banor runt en applikation där man kan hitta personer som ska träna i ens geografiska närhet.

Tänker t.ex. om jag ska ut på ett långpass i 5:00-fart imorgon vid 08 så lägger jag upp det och erbjuder folk att följa med. Vem som helst kan se detta pass som bor inom säg 3km radie från där jag befinner mig när jag postar. Vill man följa med på passet klickar man på det och så startas en chatt där man kan bestämma mötesplats med övriga som ska springa.

Låter detta som en idé? Jag har tidigare haft vissa problem med att inte få min träning att bli av för att det ibland är så jävla tråkigt att springa själv, tänker att detta kanske kan vara en liten morot att hitta nya vänner att springa tillsammans med.

Så min fråga är, tror du att detta skulle hjälpa dig i din träning? Varför/Varför inte? Är man rädd för att träna med folk man inte känner (tänker främst för tjejer)? Vad skulle krävas för att du skulle ladda ner ytterligare en app till din telefon?

Har fått god respons från bekanta, men vänner kan man som bekant inte alltid lita på. De skulle supporta en vad man än kom på, så tänkte jag ställer frågan här för att se vad den riktiga målgruppen säger :)

Stort tack på förhand!

Mvh Jimmie
#3
25 juni 2017 kl 18:21 Redigerad 25 juni 2017 kl 18:23
Gilla
#2 Inget Tinder alls, tror det skulle skrämma bort de flesta tjejerna. Funderar snarare på en helt anonym app med 100% träningsfokus.

#3 Som sagt, dejtingappar kryllar det av, detta ska inte bli en av dem :)

#4 Håller med, de grupperna jag är med i brukar det dock börja divideras om tider man kan istället för att bara svara ja/nej. Kanske är ett icke-problem, men det är personligen sjukt störigt :)

---

Hur som helst har jag slängt ihop en liten demo: https://mate.run

Tanken är att alla användare är helt anonyma tills man träffas. Detta eftersom du som tjej ska vara så skyddad från stalkers du kan bli, dessutom har det faktiskt ingen betydelse vem man springer med om det är en bestämd sträcka och ett visst tempo man har bestämt sig för, så tror inte man måste veta vem som har passet. Allt för att förhindra detta från att bli någon form av dejtingapp.

Vad som finns nu:
- Skapa träningspass andra kan anmäla sig till.
- Appen föreslår en mötesplats i närheten av där passet skapades.
- Anmäla sig till träningspass andra har skapat.

Vad det önskas feedback på:
- Funktionerna, är de svåra att förstå?
- Saknas något du förväntar dig?
- Vad tycker du om anonymiteten mot andra användare?
- Ser du något problem i övrigt?

Just nu saknas det användare, och det är jag medveten om. Har därför lagt upp en plan på hur lanseringen senare ska gå till. Min tanke är att vid lansering börja marknadsföra i enstaka städer allt eftersom. Lite som Facebook gjorde vid sin start med enstaka universitet. Detta eftersom denna appen är helt värdelös utan användare i sin egen stad.

Btw: Detta kommer bli en app så småningom, enbart denna prototypen som gjorts som en webbsida för att få upp något att få in feedback från snabbt.

Se gärna mer & kom med input om du vill: https://mate.run/
#4
26 juni 2017 kl 20:12
Gilla
#6 Bra idé, kanske skulle fungera med ett fält för "beskrivning" till att börja med så vi kan se vad folk anger för information.

#7 Bra synpunkt om geo, den ska jag fila vidare på! Ang. typ av pass är det en grej jag hade med en stund, men nybörjare vet inte vad ett distanspass är. Tror att "beskrivnings" fältet från Bobbys idé får fylla den funktionen till att börja med iaf :)

Ang. det inte går ta bort träningspass, mitt misstag, kastade bara ihop en prototyp, ska fixa detta! :)


Stort tack för era synpunkter!!
#5
28 juni 2017 kl 20:43
1 Gilla
#9 Det har du helt rätt i! Yes, självklart är lösenorden unikt saltade och hashade med bcrypt

#10 Intressant tanke! Ska jag ta med mig! Gällande personuppgifter så är halva grejen anonymiteten, detta främst för att inte tjejer ska bli förföljda, och dels för att det inte ska misstas för en dejtingapp. Filosofin är som så att så länge tempo och distans funkar så spelar det ingen större roll vem man springer med.

#11 Intressant. Aldrig använt den appen själv då jag alltid loggar in med Facebook och det alternativet finns inte i appen.


Återigen, stort tack för era synpunkter! Det är roligt att flera verkar gilla idén! :)
#6
26 mars 2018 kl 16:51
Gilla
Hej på er!

Går i tankarna på en ny klocka då min gamla stenålders Garmin har givit upp helt och hållet. Har också en gammal Suunto Ambit3 som absolut funkar - men, prylar är ju lite en del av motivationen.

Då jag stundtals drabbas av exem under pulsbandet har jag börjat kika på klockor som erbjuder pulsmätning via handleden. Har såklart hört att det är sämre än vanlig pulsmätning, men när det ändå är ett plågsamt alternativ så känns det som att hellre mäta vid handleden än inte alls under de värsta dagarna.

Har störst förtroende för Garmin av dessa 2 märken, men vet inte riktigt om jag kan motivera priset. Därför undrar jag om någon har lite erfarenheter gällande Suunto Spartan och dess pulsmätare? Är den bra?

Det är denna jag funderar över: https://xn--lpning-wxa.nu/produkt/spartan-trainer-wrist-hr/

Och valet står egentligen mot denna: https://xn--lpning-wxa.nu/produkt/forerunner-935/

Kanske rent av någon som har provat båda två och kan ge en fingervisning? Mest intresserad av erfarenheter gällande märkena generellt och pulsmätningen vid handleden specifikt. Andra förslag på klockor som kan passa?
#7
27 mars 2018 kl 13:38
Gilla
Stort tack för era svar! Att ha ett band runt armen låter ju helt klart som ett bra alternativ annars, kanske ska överväga en Polar också.

Tror dock att jag kan köra pulsband just under intervallpassen och den optiska på distans och långpass. Är inte varje gång det blir bekymmer utan snarare vid enstaka tillfällen.

Just nu lutar det mer åt en Suunto Spartan, tycker också den är riktigt snygg och skulle gå att använda även i vardagen. Ska suga lite på karamellen, tack för era svar! :)

#8
20 april 2019 kl 19:45
1 Gilla
Hur ser ditt energiintag ut? Som diabetiker har jag flera gånger ”väggat” efter dryga timmen pga lågt blodsocker. Rimligen bör även icke diabetiker kunna gå relativt låga när de snabba energikällorna är slut. För mig krävs minst 60g kolhydrater per timme för att klara hålla farten.
#9
21 april 2019 kl 22:38
1 Gilla
Ja definitivt, öva under längre tröskelpass och liknande. Kör själv med Umaras gel eftersom de är mer lättflytande än många andra alternativ, dvs de slinker ner utan vatten vilket gör att man varken behöver sikta in sig på vätskestationer för att ta de, eller tugga någonting.
#10
23 maj 2019 kl 23:04
Gilla
Är du typ 1 diabetiker? Jag svarar som om du är det, då jag själv har typ 1 och efter år av kämpande med dessa problem, äntligen kommit till en lösning som fungerar bra för mig. Mycket tack vare Robin Bryntesson (youtube) & Stig Mattsson (specialistläkare på diabetes på SOK).

2.2 låter inte som du egentligen borde behöva åka ambulans för. Var själv nere på 2.2 senast för ett dygn sedan, det är väldigt lågt men inget som inte går åtgärda relativt snabbt med en gel eller söt dryck. För 2 år sedan på varvet var jag nere på 1.7 efter 12km, stannade vid vätskekontrollen där och väntade på rekylen som alltid kommer vid ett lågt blodsocker pga kroppens försvarsmekanismer i form av adrenalinpåslag. Tappade uppskattningsvis 5 minuter, men kunde ta mig i mål.

Det som händer när man springer snabbt är att musklerna börjar käka all energi du ger dem, förenklat: sockret går rakt in i musklerna utan insulinets assistans. Om du är typ 1 diabetiker är det därför viktigt att ta sista måltidsdosen minst 3 timmar innan start för att inte ha för mycket aktivt insulin i kroppen, såvida du inte kan energikompensera för detta på ett effektivt sätt, vilket undertecknad har svårt att göra då min plan utgår från ett bra blodsocker vid start.

Då jag själv är typ 1 diabetiker ser min energiplan för halvmaraton ut som följer: Försök ligga mellan 5-8 mmol/l vid start, dra i mig en gel med ett par minuter kvar när man står i startfållan. Därefter trycker jag en gel var 15-20:e minut ungefär, de gels jag äter har ca 20g kolisar per styck vilket ger ett energiintag på ca 60-80g/h. Det brukar räcka för mig, men vet vissa som får i sig uppåt 100g/h.

Vid målgång kommer blodsockret sticka iväg som kim jong uns raketer och det är då viktigt att dutta lite insulin vid avslutat träningspass/lopp.

--

Är du inte typ 1 diabetiker kan du antingen bortse från mitt svar, eller använda en snarlik energiplan då det även fungerar på liknande sätt för friska personer. Kroppens depåer tar slut omkring 60 min när du ligger på en så hög ansträngning oavsett om du är diabetiker eller inte, så någon form av energi är nog att rekommendera. Kan också rekommendera Prestera Mera podcast, nörderi inom nutrition där de tar upp hur man planerar energi under olika former av fysiska prestationer.
#11
1 juni 2020 kl 15:28
1 Gilla
Kör nästan alla mina terräng/grusvägspass i saucony kinvara. Sitter skönt över foten, sulan känns tunn och man har bra kontakt.