Foruminlägg av Anders Nygren

#1
22 juni 2014 kl 13:49
2 Gilla
…men tänkte bli bättre! Behöver lite träning bara.

Jag började cykla för bara några veckor sedan. Har mest sysslat med terränglöpning på motionsnivå tidigare men har haft så mycket skadekänningar att jag tänkte prova cykling. Hjärta och lungor har hyfsad kondition (35-45 km löpning i veckan) men det märks att man använder delvis andra muskler vid cykling och det är mycket att hoppas på att ha kommit någonstans efter bara några veckor. Men igår provade jag i alla fall 90 km över Romelåsen med två små stigningar som samlade ihop knappt 730m stigning enligt iphone gps:en. Det blev en rätt medioker medelhastighet på 26.11 km/h och i alla segment jag tittat på i Strava ligger jag lååångt ner i listorna. Jag klättrar i backarna som en snigel.

Till saken hör att jag anmällt mig till tre motionslopp där Malmö Velo Classic på 125 km den 13/9 är det längsta.

Därför behöver jag lite träningstips. Musklerna behöver ju vänja sig vid cykling, så att cykla när helst det är möjligt måste ju vara bra. Annars har jag tid med 3-4 träningspass per vecka. Ett längre pass på ca 2h och 2-3 korta på 45 min till max 1,5h. Vad kör man lämpligt för träning? Intervaller? Bara ut och cykla? Jag tycker ibland att det är svårt att bli riktigt trött på cykeln. Tips? Hur blir jag snabbare uppför?

Och sedan en fråga om själva cykeln. Jag har en gammal Bianchi budgetaluminiumracer, ML3 med Compangnol Xenon växlar, på drygt 10 kg. Skulle jag på min nivå märka någon större skillnad om jag skaffade en modern cykel? Komfort? Typ Rose eller Canyons instegsmodeller, kolfiber eller aluminium?
#2
23 juni 2014 kl 23:01
Gilla
Tack för alla trevliga svar och träningstips!

Kadensen är ok, samma som vid löpning (180 steg/min). LSD är trevligt och det är skönt att höra att man kör sådana pass på cykel också. Sedan får det nog bli backintervaller minst en gång i veckan och en 38 km runda med en segbacke på 5 km i mitten. Det är roligt att klättra både i löpning och på cykel, speciellt när det känns lätt.

Egenvikten kan nog kapas med ett par - tre kilo och kanske en lättare alu-cykel ca 2,5 kilo. Fem kilo mindre skulle ge ca 7% mindre vikt att dra upp för backarna. Det borde göra skillnad. Hoppas även en aning på att en modern alu-cykel kanske är lite bekvämare på den grova asfalten.

Lokala cykelklubben är aktiv och ute var söndag. Ska ta mig dit och hänga med. Förstår att det är teknik och vana för att cykla klunga. Eftersom jag inte provat ännu vet jag inte hur det hjälper men jag har förstått att det är lättare att cykla fort länge om man är fler än en. Är det så enkelt som att frontmannen drar luften med sig så att det blåser på rätt håll för de bakom?

Min trampteknik är i stort sett outvecklad. Jag har spd sl pedaler & skor men trampar nog på som med en vanlig cykel. Vad skiljer tramptekniken mot på en vanlig cykel? Ska prova övningen som nämns i #3 men förstår inte riktigt hur det ska kännas?
#3
20 november 2019 kl 10:12
1 Gilla
Löparknä tror jag absolut att man kan få, känner i alla fall av mitt löparknä ibland vid hård träning på cykeln. Dock är det stor skillnad, när jag springer kan knät helt hindra mig från att fortsätta medan på cykel är det mer som ett naggande molande.