Foruminlägg av Niclas Juslin

#1
23 februari 2015 kl 17:58 Redigerad 23 februari 2015 kl 17:58
Gilla
Ni som inte orkar läsa min långa text om min träningshistoria kan hoppa till sista stycket, där är min egentliga fråga.

Jag ska delta i Wien maraton 12.4.2015 och började träna på allvar i juni 2014 (inte så kraftigt dock, runt 2 gånger i veckan). Min träning avslutades av benhinneinflammation ungefär i mitten av augusti då jag några joggingturer sprungit med värk på insidan av skenbenet (visste inte då vad det var, smärtan gick bort efter de första 2 km så jag fortsatte).

Då tog jag en vilopaus utan att egentligen veta vad jag hade. Motivationen var också låg. Jag drog igång igen efter 2,5 vecka, för att sedan märka att smärtan ännu satt kvar när jag började springa.
Jag började söka upp på egen hand vad mina ben felade. Efter min egen analys kom jag fram till att benhinneinflammation var enda svaret. Jag började smörja voltaren 2 gånger om dagen på insidan av skenbenet. Jag åt även värkmedicin 2 gånger om dagen .

Nu tog jag 3 veckor sjukledigt från joggningen. Vi skulle börja jogga i skolan två gånger per vecka och jag ville inte bli bort. Jag märkte att voltaren och värkmedicin tar bort smärtan. Jag sprang två gånger i veckan från oktober till december. Då var det dags för paus igen.

7,5 vecka ska väl räcka, tänkte jag. Jag sportade inte alls för att vara på säkra sidan. Jag började men långsam takt (6.40 min/km) då jag vanligtvis springer runt 5 min/km med vanlig fart. Men när jag sedan sprang 6,2 km på en torsdag och 7,4 km på söndag samma vecka, kände jag det igen! Jäv*a bekymmer. Nu har jag varit en månad utan motivation att göra något, jag har läkartid 2 mars, men blir knappast något bättre av det. Jag måste tillägga att springa inte är något nytt fenomen för mig, har spelat fotboll och innebandy 2-4 gånger i veckan sedan flera år tillbaka.

Så nu för er som inte orkat läsa min text men också för er som har gjort det:

Hur kan jag träna på bästa sätt för att ha den bästa möjliga chansen att klara av 42 km 12.4? Ska jag dra pass på konditionscykel? Ska jag göra squats utan tyngder i pass på 4 minuter?