Foruminlägg av Josefine Lovén

< < < 1 2 > > >
#1
12 april 2014 kl 08:45
Gilla
Jag köpte Lidl:s mekställ i torsdags. Det funkar kanon, står stabilt och du kan justera det åt alla möjliga håll och kanter. Cykelfästet/griparmen kan vridas 360 grader. Jag är helnöjd och rekommenderar det. Bra grejer för det priset.
#2
12 april 2014 kl 09:00
Gilla
Tänkte postat en bild när det är monterat med cykeln upphängd men symbolen försvann. Kan man posta bild när inlägget skrivs från mobilen? Jag såg kamerasymbolen nyss men den försvann. (Jo, jag är ny på forumet så jag har inte hunnit lära mig alla funktioner än!)
#3
12 april 2014 kl 11:18
Gilla
Ni som har koll, kan cykeln ta skada av att hänga i stället även när man inte mekar? Det var rätt skönt att ha den fastsatt i hallen så att hundarna inte har omkull den. Men det är ju mindre bra om ramen skadas av det på något sätt.
#4
12 april 2014 kl 15:52
Gilla
Jag har en Canyon Yellowstone. Köpt 2013. Det är första "nyare" MTB:n för mig så jag har inget att jämföra med (förutom min gamla mtb som är 12 år gammal), och det går inte riktigt att jämföra dessa. Men den är schysst att cykla på, lätt och smidig i terrängen. Jag är helnöjd.
#5
13 april 2014 kl 08:51
Gilla
Kanon, tack för tipsen. Ramen är aluminium så då får den nog sitta kvar i stället. Jag har bra med plats för det i hallen så det gör inget att det står framme!
#6
16 april 2014 kl 19:11
Gilla
De är kanonsköna, jag har likadana!
#7
18 maj 2014 kl 10:00 Redigerad 18 maj 2014 kl 10:02
5 Gilla
Jag skulle säga, läs av hunden. Är det en pigg glad hoppandes hund som bara vill hälsa och leka? Stanna och vänta in ägaren. Är det en hund som jagar efter dig av jaktinstinkt? Då hade jag valt att trampa på, inte hysteriskt för att jaga upp farten, det kan locka dem än mer att följa efter. Utan fortsätt i det tempot du cyklade i när hunden började följa efter dig och ignorera ignorera ignorera. Bara trampa vidare. Om du ökar tempot så blir det ännu mer jaktkänsla för hunden.

Står du still med en hund som du inte känner så ställ dig så att du har sidan till, då sänder du ut signalen att du inte utgör ett hot. Prova att ställa dig och gäspa stort och flera gånger också (urfånigt kan det kännas, I know) men i hundspråk kallas det för lugnande signal. Hundar gäspar själva mot varandra för att lugna ner olika situationer t.ex. om en annan hund är för gåpåig. Vänd sidan till- gäspa stort flera gånger.

Angående "kamphundar". Staffe, amstaff osv. Det är väldigt trevliga och fina hundar i rätt händer. Tyvärr är de mycket populära hos människor med diverse drog/våld/kriminalitets-problematik. Men i rätt händer är de kanongoa, väldigt familj/barnkära och arbetsnarkomaner. En stor del i att dessa hundar ofta blir rabiata är för att de är understimulerade. För lite motion och framför allt alldeles för lite mental stimulans. Och helt fel ägare.

Jag är utbildad hundinstruktör och detta är vad jag skulle rekommendera. Och även gå efter själv om jag var i en sådan situation.
#8
18 maj 2014 kl 10:58 Redigerad 18 maj 2014 kl 10:58
Gilla
Jag håller på många vis med. Det finns massor av hundraser med dessa egenskaper. Det är väl lite så som med t.ex. bilar, alla gillar olika märken. Men rent spontant tänker jag mig att en eventuell lösning skulle kunna vara att det krävs licens för att inneha dessa raser, just för att de ska hamna i rätt händer. Tänk vapenlicens. Annars, med tanke på hur utspritt det faktiskt är med dessa hundar och att de verkligen ofta hamnar i helt fel händer kanske ett förbud skulle införas helt, visst hade väl Danmark gjort så? Jag är mycket delad i frågan, men en licens för att inneha sådana raser skulle aldrig vara fel egentligen, både för allmänheten men framför allt för hundarna själva. Vid misskötsel så tas licensen bort och hundarna slipper leva med fel ägare. En spontan reflektion på en möjlig lösning.
#9
23 maj 2014 kl 12:27 Redigerad 23 maj 2014 kl 12:32
1 Gilla
Per Nygren: Det varierar lite från kommun till kommun, så det gäller att kolla upp vad som gäller i det området man är i. Jag tror att det är på Miljö och Hälsoskyddskontoret man kan kolla upp det. På vissa platser är det alltid koppeltvång, på andra under en viss period. Naturvårdsverket säger att hundar ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att jaga efter vilt från 1 mars till 20 augusti. Hunden behöver inte vara kopplad, men den måste vara såpass lydig som om den vore kopplad. Vilket mycket få hundar är tyvärr, till både allmänhetens och hundens förtret då den får mängder av skäll av matte och husse som blir förbannade om den piper iväg. Vilket i grund och botten faktiskt är deras eget fel och inte hundens.

Per: Schneckener: Varför tar du illa upp? Givetvis är jag fullt medveten om att alla inte kan läsa hundspråk, men för dem som kan det är mitt viktigaste tips att just läsa av hunden, då de genom det kan avgöra vad som är bäst just för den situationen, stanna helt eller fortsätta t.ex. Det var därför jag skrev lite olika tips i mitt inlägg.

Och frasen "min hund är så snäll" förekommer väldigt ofta. Det får även jag höra när jag är ute med mina två hundar. Om det sker när jag är ute med mina hundar brukar jag svara "det spelar ingen roll, jag förväntar mig att bli tillfrågad innan en främmande hund kommer fram, om din hund inte lyssnar till dig när den är lös, är du skyldig att ha den kopplad" och sen tacka för mig. Är jag ute ensam bryr jag mig inte nämnvärt, mer än att ge lite tips gällande lösträning/inkallningsträning, om ägaren vill ha det. Flertalet gånger har lösspringande hundar kommit fram när jag varit ute med mina egna, varje gång ryter jag åt ägaren att koppla sin hund vilket samtliga har gjort. Det finns många hundrädda människor som inte ska behöva bli utsatta. Även hundar som är rädda för andra hundar, vilket jag själv har erfarenhet av då min ena blivit skrämd och efter det är obekväm och osäker med främmande hundar. Det är ett ofog med hundar som får springa vind för våg, men felet ligger hos ägarna. Nonchalans och ren bekvämlighet. Och många förväntar sig att alla vill hälsa på deras pälsboll.

Jag har mina lösa, men kallar in dem när det kommer människor gåendes, cyklister och framför allt andra hundägare med hundar. Om du är ute och springer så är det kanon att du hojtar till när du kommer. Du kan även sakta ner tempot något och bara undvik att titta på hunden då de allt om oftast tar det som att du söker kontakt.
#10
23 maj 2014 kl 12:53 Redigerad 23 maj 2014 kl 12:54
Gilla
Henrik Eketjäll: Jag har ögon i ansiktet och jag har full förmåga att vrida på huvudet och titta om det kommer någon bakifrån, vilket jag hela tiden gör när jag har hundarna lösa eller utsläppta med slakt koppel. Jag tittar åt alla håll när mina hundar är lösa. Plingar du till eller hojtar till när du cyklar förbi någon? Eller kör du bara förbi och hoppas att personen inte gör något oförutsett?

Jag hojtar till när jag ska cykla förbi någon, precis som jag hojtar till om jag springer förbi någon. Är det verkligen så besvärligt?

Förövrigt ser jag ingen anledning till att inte bre ut sig så länge det är tomt och fritt från andra gångare, hundar eller cyklister.
#11
23 maj 2014 kl 13:43
Gilla
Det får stå för var och en. Jag kan inte svara för alla. Men jag personligen har full koll när mina hundar går lösa (och som även kommer på inkallning), för allas skull men framförallt för att jag är rädd om mina hundar. Så det där får du nog ta med dem som har så pass dålig koll runt omkring sig att andra behöver påkalla deras uppmärksamhet stup i kvarten.
#12
27 maj 2014 kl 11:32 Redigerad 27 maj 2014 kl 11:53
1 Gilla
Jag vet inte om det jag skrivit missuppfattats. Kommer det någon, oavsett om det är barn, cykel, rullstol, joggare, andra hundar osv så kallar jag in mina och kopplar dem. Jag kallar alltså inte in dem men struntar i att sätta på koppel. Jag släpper inte fram hundarna till främmande människor och inga främmande får heller gå fram och hälsa utan att de frågat så att det är okej.

Jag undrar vad för hopplösa människor ni stöter på överallt, vars bor ni? Jag har fått främmande hundar springandes mot mina egna som jag haft i koppel, men det är definitivt inte så vanligt förekommande som det verkar vara hos er.

Snäll hund eller ej. Jag anser såhär, har man inte full koll på sin hund, full koll runt omkring och kopplar vid möten med andra, så bör koppel vara på hela tiden. Men att ha koppeltvång för alla, även dem som faktiskt tränat in inkallning och koncentrerar sig på omgivningen vid promenaderna istället för mobilen, så skulle jag kalla det kollektiv bestraffning. En kan ju tycka att problemet ifråga ska kunna lösas utan det.

För mina hundar råder frihet under ansvar. Lyssnar hundarna så får de springa lösa, annars har jag koppel. Möter jag cyklister och joggare går jag åt sidan eller till och med ner i dikeskanten och stannar med mina hundar. Och givetvis är jag och hundarna på samma sida. Möter jag gångare håller jag hundarna åt sidan men fortsätter oftast promenera framåt. Givetvis även här med hundarna på samma sida. Hur som kopplar jag dem alltid vid all form av möte. Så problemet i detta ser jag faktiskt inte. "Ja men alla har inte pli på sina hundar, alla hundar lyssnar inte" osv, nej, men det får tas med deras ägare.

Långa koppel är jättebra, men flexikoppel är ett otyg både för allmänheten och hunden själv.
#13
27 maj 2014 kl 12:01
Gilla
Nu är detta ett cykelforum men eftersom frågan var uppe så...

För er som är intresserade och kanske vill lära er lite av hundars språk och signaler kan jag rekommendera denna: http://www.adlibris.com/se/bok/hundens-beteende-en-fotoillustrerad-handbok-9788292189566

Finns säkert att bläddra i på bibblan.

Där har ni intressant läsning, ni som grejar att lägga "Bicycling" åt sidan en kvart eller två. ;)
#14
27 maj 2014 kl 12:13 Redigerad 27 maj 2014 kl 12:19
1 Gilla
Pebben, Det kan en fråga sig, tänk om alla hundägare var lika duktiga skötsamma som jag är ;)

Edit, om man frånser min jag är bäst i världen - kommentar ovan så: faktum är att det ligger väldigt mycket jobb bakom, jag tränar med mina hundar dagligen, och jag lärde mig enormt mycket under hundinstruktörsutbildningen som jag själv använt i träningen med mina egna.

Men jag håller med samtliga av er som skrivit i tråden. Det ÄR hopplöst med hur hundägare låter bli att plocka upp hundbajs, låter hundarna springa vind för våg, springa fram till andra, ut på trafikerade vägar osv. Jag har FULL förståelse för att folk blir arga över det, jag blir det likaså. Men framför allt för hundarna som riskerar att bli påkörda osv, på grund av lata och nonchalanta ägare. Det är som sagt inte hundarna som är grundproblemet utan ägarna själva. Och jag har som jag skrev tidigare själv skällt ut personer som bara låter sina pälsbeklädda vänner skena fram till en i full karriär.
#15
27 maj 2014 kl 12:23 Redigerad 27 maj 2014 kl 12:26
Gilla
Henrik: Det beror ju helt på vart man går. Hur sikten är. Skymd cykelbana, kurvor etc. Jag kallar in och kopplar/har dem hos mig vid kurvor, vid utfarter stannar jag dem och går förbi med dem bredvid mig t.ex. Har jag inte fri sikt och därmed möjlighet att faktiskt se att ingen kommer, så håller jag dem såklart kopplade alternativt fortsatt lösa men intill mig. Är det vägar man går ofta så lägger man (jag gör det åtminstone, då min ena hund är lite osäker) platser på minnet där man kan kliva åt sidan vid mötande. Allting handlar om vad det är för slags väg man går på och hur omgivningen ser ut runt om med vägar och utfarter, crossbanor, joggingslingor, cykelbanor etc. Man får anpassa sig utifrån hur det ser ut i miljön helt enkelt.
#16
27 maj 2014 kl 12:28 Redigerad 27 maj 2014 kl 12:47
Gilla
Jag menar både och. Folk/fordon/djur som kommer bakifrån eller framifrån.
Det är inga problem med att hålla koll både bakåt, framåt och åt sidorna. Jag gör det 5 gånger om dagen 7 dagar i veckan 365 dagar om året (även om de är kopplade då jag har långa koppel så att de får mer rörelsefrihet). Men det är så jag gör, andra kanske tycker att det är besvärligt. Eller struntar i att ha koll över huvud taget. Jag är alldeles för rädd att något ska hända mina hundar för att promenera runt med tunnelseende.

Edit: Som tidigare påpekat, det är ägarens ansvar. Så det är ju mitt ansvar att vara uppmärksam på omgivningen när jag är ute med mina hundar, annars är jag skyldig att ha dem kopplade. Då väljer jag hellre att ha koll åt alla håll och kanter på de sträckor där hundarna kan springa lösa, än att trampa runt i min egen värld med tunnelseende och duttmobil i näven.
#17
28 maj 2014 kl 14:40
1 Gilla
Per: Jag bor i Ängelholm och i Ängelholms kommun gäller detta: http://www.engelholm.se/Bygga-bo-miljo/Parker-och-natur/Strander/Att-ha-hund-i-Angelholms-kommun/

Berätta för mig vart det står att hundar alltid ska hållas kopplade. Jag måste vara blind.
#18
28 maj 2014 kl 14:45
Gilla
Tobias: Som andra skrivit har du rätt till ersättning om din egendom, skorna i detta fallet, skadats av hunden. Det är ägaren som ska stå för det.
#19
29 maj 2014 kl 12:39 Redigerad 29 maj 2014 kl 12:47
1 Gilla
Fast jag promenerar varken på idrottsplatser eller lekplatser med hundarna, jag finner ingen som helst anledning att ta med dem till sådana ställen. Inget nöje för varken dem eller mig. Hembygdsparken promenerar jag vid ibland och vistas vi där är hundarna såklart kopplade. Där är fullt med djur i olika hagar som kan bli skrämda, en väldig massa fåglar på liten plats som hundarna mer än gärna hade jagat och för det mesta knökfullt med människor och framför allt springande barn överallt.
Utmärkta motionsspår promenerar jag vid ytterst sällan. Om än aldrig. Sunt förnuft, med lite sånt kommer en långt.

Hundar ska vara kopplade på många platser, absolut. Men inte överallt, och det var anledningen till varför jag frågade Per, vart det står att hundar alltid ska vara kopplade. Att det finns 'många' platser där de ska hållas kopplade är jag fullt medveten om.

Naturskyddsområden, naturreservat osv är andra platser där det så vitt jag vet alltid råder koppeltvång på.

Pebben, har du hund själv? Hindra hunden att springa efter vilt osv går att göra utan koppel. Det krävs mängdträning men visst går det, så nej, det enda sättet att hindra är inte koppel. Jaktinstinkten är den starkaste instinkten hunden har, men det finns knep att använda när man går med sina hundar lösa.

Men länka gärna till lagtexten som säger att kravet är koppel på. Det jag funnit när jag läst om det är att kravet är att hunden ska föras 'som om' kopplet vore på. Men någon lag som säger att hundar 'alltid' ska vara kopplade, det har jag inte funnit, men länka gärna en sida med den lagen, jag är intresserad :)
#20
29 maj 2014 kl 13:00 Redigerad 29 maj 2014 kl 13:00
Gilla
Posta gärna en länk till lagen du pratar om, och även en länk där det står hur lagen gör skillnad på det du skrivit ovan (koppel v.s kommandon). Jag har som sagt inte funnit detta någonstans då jag sökt efter information i frågan. Men posta dem så att jag får läsa. Jag vill gärna se vilka lagar det är du skriver om.
< < < 1 2 > > >